Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАМЕСТНИКЪТ НА МИТЬО ОЧИТЕ СЕ ИЗПРАВЯ ПРЕД СЪДА

Ако след прибирането на мафиотската банда на Димитър Желязков -Очите зад решетките държавата се удари в гърдите и заяви, че Южното Черноморие вече ще диша по-свободно, трябва да признаем, че усилията в тази посока водят към успешен край. Доказателство за това е новината, че спряганият за заместник на Очите негов сподвижник - 34-годишният Страхил Капелов, отново ще седне на подсъдимата скамейка на 21 октомври. Този път Капелов ще отговаря пред районните магистрати в Бургас по обвинение, че е нападнал 27-годишния Петър Биберов, по прякор Кюфтето, който е и член на конкурентна криминална структура.
Делото срещу Капелов трябваше да започне още през юли, но по разпореждане на съда бе върнато обратно в прокуратурата заради допуснати съществени процесуални нарушения. Сега случаят влиза отново в съда, но този път с променен обвинителен акт, уточниха магистрати.
Според прокуратурата през март 2007 г. Капелов заедно с 24-годишния Радослав Николов-Рачо причакали Биберов пред дома му в бургаския квартал Славейков. Запознати твърдят, че в основата на избухналия скандал стояла съпругата на Капелов, на която Биберов ударил шамар в бургаско заведение няколко дни по-рано. Разярен, човекът на Митьо Очите решил да си отмъсти на всяка цена и организирал нападението срещу Кюфтето.
Отбранявайки се, в мелето Кюфтето извадил нож от джоба си и забил острието в шията на Капелов. Това сложило край на ръкопашната схватка. Сетне Биберов и Капелов се отправили поотделно към бургаската многопрофилна болница, за да получат здравна помощ.
При случайната им среща пред здравното заведение яростта им се отприщила пак и за малко не се стигнало до нов ръкопашен бой. Ако той не ме беше намушкал, нямаше да стигнем дотук. Нападна ме дори в болницата. Докато лежах на кушетката в очакване да ми прелеят кръв, Кюфтето изникна пред мен и започна да заплашва, че ще ме довърши на секундата, разказал Капелов пред разследващите месец след инцидента.
Седем месеца след ареста му той бе освободен срещу парична гаранция от 5000 лева. Мотивът бе - сериозни здравословни проблеми, възникнали от намушкването с нож от Биберов. По-късно Страхил Капелов дори заведе срещу Петър Биберов гражданско дело за нанесена телесна повреда.
Година след разигралия се кървав скандал полицията закопча и самият Биберов. Обвинението срещу него е, че е ръководител на организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение и търговия на наркотици. Заедно с него при спецакция на бургаската полиция в ареста попаднаха още девет от хората му. Според представители на МВР групата на Кюфтето се опитвала да завземе територии в сенчестия бизнес по Южното Черноморие, след като баш тарторът Митьо Очите бе прибран в затвора.
Напоследък в бургаското подземие се говори, че Очите няма да остави каруцата си в калта, въпреки че е в пандиза. Слуховете, че той дистанционно си разчиства сметките от стаята си в затворническото общежитие, намериха потвърждение в умишления палеж на колата на един от върлите му противници Десислав Михов. На 18 септември в квартал Лазур неизвестен подпалвач драсна клечката на джип Санг йонг рекстон, собственост на 36-годишния Михов. Въпреки усилията на четирима огнеборци джипът изгоря напълно.
Според ДАКСИ Десислав Михов е собственик на детективската и охранителна компания Бляк Сий Пропъртис Мениджмънт, където поделя собствеността със Стефан Генов и Атанас Николов (съответно с по 24 процента). В момента Михов е начело и на охранителната фирма СОТ 191 в Бургас.
Това е вторият атентат срещу него само за последните шест месеца. През март т.г. неизвестни лица стреляха в движение по Крайслер на фирмата СОТ 191, паркиран пред офиса на компанията на бургаския булевард Демокрация. В този момент, според собствените му думи, Михов е бил буквално на метри от колата и само щастливата случайност го запазила жив. Стрелците така и останаха неразкрити. Според самия Михов ударът идвал от членове на конкурентна структура, които действали през главата на шефа си.
Преди да започне дейността на сегашната СОТ 191, 36- годишният Десислав Михов бе дългогодишен представил на охранителна фирма Аркус секюрити, която се свързва с влиянието на Златомир Иванов-Златко Баретата по Южното Черноморие. Десислав на практика пое управлението на фирмата, след като брат му Руслан Михов бе открит преди три години в една нива край Мъглиж мъртъв и полуразложен. Аутопсията показа, че той е бил разстрелян с три куршума в главата. Останките на Руслан бяха погребани на 28 октомври 2005 г., близо година след като той мистериозно изчезна от хотела си в Казанлък. Самият Десислав Михов е бивш полицай. През 2001 г. обаче той напусна системата на МВР заради брат си Руслан, многократно разследван от полицията.
Допреди смърта си 31-годишният Руслан, шеф на охранителна фирма Аркус секюрити в Бургас, минаваше за един от най-отявлените врагове на Димитър Желязков-Очите по Южното Черноморие. Името му бе набъркано и с взрива през ноември 2004 година. Тогава бомба с 800-грамов тротилов еквивалент, пренасяна от 22-годишния Марин Пеев, избухна погрешка в ръцете му на метри от бензиностанция в центъра на Бургас. Основната версия на полицията бе, че тази бомба е поръчана от Михов и е била пренасяна от Пеев, за да бъде заложена под джипа на Очите.
Според запознати Руслан Михов е имал своя причина да иска смъртта на Димитър Желязков. През 2004 г. полицията бе арестувала Очите по обвинение, че е поръчал отвличането, побоя и изнасилването на двама наркопласьори от Созопол. По време на престоя на несебърския наркобос в ареста Михов и покровителите му от столицата, сред които, както се твърди, е и Златко Баретата, се опитаха да стеснят територията на конкуренцията по Южното Черноморие. Нещо, което никак не се харесало на Очите след излизането му на свобода.
Руслан Михов изчезна от хотел в Казанлък буквално седмица след споменатия взрив. Сподвижникът му Милан Т., който бил заедно с него в стаята, разказа пред полицията, че около 21 часа вечерта някой позвънил по мобилния на Михов. Руслан казал, че има важна среща, и тръгнал веднага без връхна дреха. Това е бил последният път, когато са го видели жив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във