Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Записите и тримата тенори

Софийската градска прокуратура разследва случая със записаните разговори между шефа на митниците Ваньо Танов, финансовия министър Симеон Дянков и заместника му Владислав Горанов по адрес на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов.
Според говорителя на главния прокурор Стелиана Кожухарова досъдебното производство е образувано още в сряда (5 януари) срещу неизвестен извършител. Стенограмата и записите, които оповести екипът на в. Галерия, са получени в държавното обвинение в четвъртък (6 януари), уточни гласът на Велчев.
Разследването е възложено на следствените органи към прокуратурата, които ще проверяват произхода на записите - дали те са придобити след употреба на специални разузнавателни средства, или представляват частни разговори. Следователите към ВКП ще проверяват откъде са дошли записите, а не твърденията в тях, уточни Кожухарова. Според нея версията, че те са изтекли от прокуратурата, отпада, тъй като досега подобни материали тук не е имало.
Скандалът със СРС-тата доведе до комична ситуация, в която премиерът Бойко Борисов обясняваше лаконично, че министрите в кабинета не са отишли там да се обичат, а да се мразят, за да работят. Същата песен подеха и цитираните в записите герои, извисявайки гласове като тримата тенори. За да създадат впечатление, че скандал всъщност няма, ден след появата на записите министърът на финансите Дянков, директорът на Агенция Митници Танов и вътрешният министър Цветан Цветанов цъфнаха заедно в Гоце Делчев. Тримата отидоха в митническото бюро в града, където дадоха съвместен брифинг. Формалният повод беше предотвратен опит за мащабна контрабанда на 1700 мастербокса цигари.
В хор двамата вицепремиери и Ваньо Танов заявиха, че имат нормални работни отношения помежду си и че са важни резултатите от работата им, а те се виждат. Шефът на МВР Цветанов заяви, че не би желал да коментира нещо, чийто източник все още е неясен. Той уточни, че се е наслушал на коментари от различни хора, които не са наясно с това кога и по какъв начин се използват СРС-та. За да може да се приложат СРС-та, трябва да има предполагаемо престъпление, което се наказва с повече от пет години по НК и винаги има искане от съответната оперативна служба, в което са посочени мотиви. И тогава се отива при съдията, който дава разрешение. Министърът на вътрешните работи е последният, който се подписва - след като се е подписал и съдията. Така че никой не знае кой е източникът и дали въобще е имало такива разговори, заяви вицепремиерът.
Шефът на митниците също скри томахавката, която размахваше в записаните разговори. За мен скандал няма, заяви той. На въпрос водил ли е такъв разговор и дали той е автентичен, шефът на митниците отговори: Вие бихте ли могли да си спомните с кого сте говорили преди една година? Танов подчерта, че провежда телефонни разговори с министър Дянков по два-три пъти на ден.
Финансовият министър Симеон Дянков пък заяви, че не го притеснява дали го подслушват и увери, че няма конфликт нито между него и Цветанов, нито със заместника си Горанов. В записите пък се чува, че според Горанов шефът му не работи и вече е загубил доверието на министър-председателя Бойко Борисов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във