Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Записки по кървавите български нови години

За коледните и новогодишните празници италианците са изпили 60 млн. бутилки шампанско, изяли са 20 000 тона макарони и 8 млн. кг месо, плодове, хляб, сладкиши и сирена, съобщи тези дни агенция АНСА.
През последните дни на изминалата 2008 година жителите на Ботуша са похарчили 5 млрд. евро. Според статистиката в резултат хората са изконсумирали огромни количества храна и алкохол. Изчисляват погълнатото между 15 и 20 хил. калории на човек, което е довело до надебеляване на италианците с около 2 кг на глава от населението. Ако продължим със сметките - при население от 57.6 млн. души, погълнатото от италианците количество от почти безалкохолното по българските стандарти питие е направо смешно - има няма по една бутилка на глава от населението, ако броим и децата.
В България е невъзможно да бъдат установени неидентифицираните количества домашна ракия и вино, а също и огромният брой заклани прасета по селата, които са неподвластни на официални статистически изследвания.
Но параметрите на количеството погълнат у нас алкохол изкристализират на друго място - в сводките на МВР около Коледа и Нова година.
Години наред в навечерието на тези празници МВР и общините уверяват, че предприемат драконовски мерки срещу продажбата и употребата на ракети и пиратки. В резултат на което по време на празничните нощи селищата у нас все повече заприличват на стадион по време на дерби между Левски и ЦСКА.
Един от най-жестоките инциденти, за които съобщи вътрешното ведомство, се случи в столичния квартал Горубляне. Минути след настъпването на 2009 г. 40-годишният Ивайло Фезлийски се опитал да изстреля във въздуха сигнална ракета в двора на къщата си на улица Шумако 4 в квартала. При поставянето на фойерверка на земята обаче Ивайло по грешка запалил ракетата, която се взривила и го убила на място. Експлозията му откъснала главата.
По време на доста футболни срещи пострадали имаше както сред публиката, така и сред самите пиромани. Защото, като чуе, че навънка гърми и трещи, нашенецът не се затваря вътре, а излиза на балкона да види какво аджеба става. Такъв именно е и случаят с 63-годишен мъж, който бил откаран с огнестрелна рана в болницата в Пловдив пет минути след полунощ на 1 януари. Любопиткото излязъл на терасата на апартамента си на ул. Ген. Скобелев в Карлово и бил прострелян от някого (без да се разбере кой) за щастие - без опасност за живота му. По същото време ракета тип катюша подпали къща в Балчик. Фойерверкът минал през прозореца и паднал в една от стаите.
В пернишка вила пък почина 20-годишен младеж при пожар, предизвикан от взрив на газово барбекю. В огнената стихия са пострадали още трима младежи между 18 и 21 години.
Слава Богу, че у нас режимът за притежание на лично оръжие не е така либерален, както в Щатите. Ако всеки можеше да си купи от магазина пистолет, както си купува сирене и кашкавал, новогодишните нощи щяха да се превърнат в кървави вакханалии, подобни на тази, случила с във видинския квартал Нов път на 2 януари (петък).
На втория ден от Новата година около 22.20 ч. мъж с надупчено от куршум лице бил докаран с частен автомобил в Центъра за спешна медицинска помощ в града. Според съобщението на МВР 39-годишният Д.С - който починал от раните си в болницата - до късно вечерта се веселил в дома си във видинския квартал Нов път. На определен етап веселбата преминала в стрелба. В екшъна един от пияните членове на компанията - 24-годишният Т.Т., гръмнал в носа домакина със собствения му пистолет Астра Фалкон. За мащабите на този злополучен гуляй може да съдим и от факта, че при огледа в къщата на убития са намерени 35 гилзи. А колата, с която откарали жертвата до болницата, не улучила вратата към двора й, а се забила в оградата...
Масово сбиване под въздействието на алкохола беляза прехода към 2009 г. в Града под тепетата. По сведения на очевидци около един час след полунощ в пловдивския клуб Адмирал десетина мъже, въоръжени с ножове и шишета, нахлули в заведението и започнали да бият наред посетителите. В заведението е имало около 70 души, отишли да посрещнат Новата година. Пиянският кютек продължил около десетина минути, след което трима са откарани по спешност в болницата.
По всеобщото мнение на препатилите лекари от центровете за спешна медицинска помощ това, което характеризира тази новогодишна фиеста, е по-големият брой пострадали при сбивания, отколкото от пиратки. Всички регистрирани инциденти са станали след употреба на алкохол, а в някои от случаите пациентите продължавали разприте си и в болниците и трябвало полицаите да ги укротяват.
Което показва, че дългите почивни дни - без прекъсване между тях - идват малко множко на българина, особено ако е получил и някой и друг лев коледна надбавка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във