Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Записът Банкя знаково изпран

Пореден грозен скандал във високите етажи на властта ще се размине с предвидените в закона последици. Натам върви случаят със записа в дома на бившия премиер Бойко Борисов в Банкя. Това, което чуха всички българи, се оказа обикновена разговорка между домакина, земеделския министър от кабинета му Мирослав Найденов и бившия градски прокурор на София Николай Кокинов. Прокуратурата деликатно изчака да минат изборите и съставянето на новото правителство и за пореден път порази здравия разум с констатацията, че в раздумката между тримата няма данни за извършени престъпления.


За компенсация държавното обвинение ще продължи да тупка известно време топката единствено в разследване за незаконно подслушване. Явно - защото извършителят (чиито действия са на практика похвални)се води неизвестен и едва ли някой си прави труда да го търси. Въз основа на проверка, извършена от инспектората на Върховната касационна прокуратура, районните прокурори ще продължат работата по досъдебното производство за направени незаконно записи със специални технически средства. Очакват се заключенията на експерти, от които да стане ясно по какъв начин е осъществен записът. И тримата участници в срещата отричат той да е тяхно дело, което свежда до илюзия изгледите за повдигане на обвинение срещу конкретно лице.


Захвърлени са в кошчето данните за търговия с влияние, за възпрепятстване на правосъдието и за изнасяне на класифицирана информация. Именно тях имаше предвид главният прокурор Сотир Цацаров, когато каза, че най-силно го притеснява фактът, че Кокинов е дал на Борисов доклада от проверката за незаконно подслушване в МВР. Цацаров обаче беше опроверган от говорителката на Софийската градска прокуратура Румяна Арнаудова, която обясни, че не става въпрос за извършено престъпление, а за вероятно укоримо поведение. Така че засега опасност грози единствено Кокинов, срещу когото Висшият съдебен съвет води дисциплинарно дело. Но ако и съветът не намери проблем в поведението му, обществото ни ще има сериозен повод за размисъл.


Ходовете на прокуратурата са сходни с тези при разследването на записа с разговора между Борисов и шефа на Агенция Митници Ваньо Танов около проверките в пивоварната Леденика на покойния Мишо Бирата. Разследването тогава беше ограничено до изнасянето на класифицирана информация. Данни за злоупотреба с власт така и не бяха открити. Както може да се предполага, за автора и на сегашния запис нищо не се знае и той остава в графата неизвестен извършител. И по този случай се правиха експертизи, но резултатът от тях тъне в куриозна мъгла. Първоначално Танов заяви, че записът е пълен фалшификат, после Борисов го призна за автентичен. А градската прокуратура излезе с формулировката, че думите на Борисов изразявали самокритичност към определено поведение, но не били доказателство по смисъла на НПК.


В добавка към добрата новина, че няма да бъде разследван за записа, Мирослав Найденов беше зарадван и с отказ да се образува досъдебно производство срещу прословутите му пиарки. Проверката била прекратена тихомълком още през април, но прокуратурата призна това едва тази седмица след появата на информация в медиите. Смущават някои съвпадения във времето между тези събития, които наливат вода в мелницата на онези, които твърдят, че всички, включително и ГЕРБ са скроили шапка на бившия вътрешен министър Цветан Цветанов. И той ще остане единствената изкупителна жертва на скандалите от последните месеци и години.


Бившите служителки на Агенцията по безопасност на храните Кристина Спасова и Лора Димитрова, чието дружество Кей Ем Ком спечели обществена поръчка за 50 хил. лв. за създаване на профили на Програмата за развитие на селските райони в социалните мрежи Фейсбук и Туитър, остават на чисто. Учредената с капитал от 2 лв. фирма на 25-годишните съдружнички се появява в правния мир само три месеца преди подписването на договора с Министерството на земеделието и храните. После Спасова закупува два офиса с лични средства в размер на 507 хил. лв. и без ипотека. А Кей Ем Ком придобива 26% от капитала на завода Био ем ди срещу 390 хил. лв., което вкарва момите и в капитала на дъщерното дружество Био ем ди-1. В капитала му са апортирани повече от 450 декара имоти на стойност над 1 млн. лв., след което закупуването на земеделска земя продължава, съчетано с наемането й под аренда.


Прекратяването на проверката подсказва и каква са я свършили данъчните по въпроса за имуществото на Спасова и Димитрова. От НАП обявиха миналия месец, че са приключили с тяхната си проверка, но запазиха в тайна заключението. Вероятно защото все още не е измислена формулировка за 25-годишни чиновнички, които действат с такава бързина и размах, влагайки стотици хиляди лични средства в бизнес начинания.


Във всеки случай пощадяването на Спасова и Димитрова се вписва в схемата за разпъване на чадър над всички за сметка на Цветанов. Кристина Спасова е обсъжданата в записа Криси, която била натискана да свидетелства срещу Найденов в реактивираното разследване за корупция, принуда и служебна злоупотреба, по което му бяха повдигнати три обвинения в края на март. Според думите на Кокинов от записа Спасова, за която се говори, че е любовница на Найденов, била натискана да свидетелства срещу него, за да не повдигнат обвинение срещу нея. Очевидно по това време прокуратурата е смятала, че има не само данни, но и доказателства срещу нея. Мотивът всичко да бъде потулено обаче е силен - Криси е разпределяла европарите на земеделското министерство към медиите, а там не трябва да се бърка. И щом като Борисов и Найденов явно играят в един отбор, Криси също подлежи на защита.


nbsp;


nbsp;


nbsp;Оневиняването на Мирослав Найденов е реципрочно на атаката срещу Цветан Цветанов - това пролича от поредната медийна акция на бившия земеделски министър. В интервю за всекидневник завърналият се от чужбина Найденов (избягал там със семейството си от страх бившият вътрешен министър да не им посегне и дошъл си с надеждата, че ерата Цветанов свършила)каза в прав текст, че е близо до Борисов, че го познава,и че той ще направи трудния избор да отстрани дясната си ръка. Бившият силов вицепремиер беше уличен, че държал топло делото срещу Найденов и го активирал точно преди изборите, за да го отстрани от политическата сцена. Оказва се, че Найденов знае това, което прокуратурата още установява: според него и според експерти записът в Банкя е направен чрез мобилния му телефон. В него бил инсталиран специален софтуер, контролиран дистанционно от мобилна станция в близост до къщата на Борисов. А с такава техника и с такъв ресурс разполагали само структури, които са под шапката на МВР.Според Мирослав Найденов причината да бъде ударен от Цветанов била близостта му с Борисов, която бившият вицепремиер ревнувал. Цветанов лобирал за фирми в ресора на Найденов и заел позиции в сектора, без да му е работа. Найденов заявява в прав текст, че Цветанов контролирал криминалния контингент години наред и можел да го активира. Отлъченият ексминистър чувал и за звено за мокри поръчки в МВР, във връзка с което Цветанов трябвало да каже кой отвлече детето на Брендо и кой уби Мишо Бирата.За капак Мирослав Найденов дава и заявка за ГЕРБ без Цветанов, в който той се вижда като основен играч. Изключването му от партията било противоуставно, а в разговор с Борисов заявил, че разговорите за ГЕРБ могат да станат само във формат без Цветанов. Ако знаещите се разприказвали, щели да станат известни страшни неща за неговата клика. При това Мирослав Найденов си постила и пред новите управляващи, критикувайки увлечението на кабинета Борисов да атакува тройната коалиция. С подобно поведение бившият земеделски министър едва ли ще чака дълго прекратяването на делото, по което са му повдигнати три обвинения. Да му мисли демонът Цветан Цветанов!

Facebook logo
Бъдете с нас и във