Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заплашиха с бомба адвокатката на ОбС-Пловдив

Сапьори от МВР детонираха в четвъртък (20 март) бомба в центъра на Пловдив (на ул. "Христо Г. Данов" №31 А). Самоделката е била поставена под автомобил "Тойота" на известната тукашна адвокатка Евелина Божикова. Огромният пакет е открит по случайност под колата от съседи, които веднага сигнализирали в полицията.


Бомбаджиите от вътрешното ведомство обезвредиха бомбата с контролиран взрив, като преди това я вкараха в капсула. При детонацията няма пострадали хора и нанесени материални щети. В отдел "Криминална полиция" в дирекцията на МВР в Пловдив е образувано досъдебно производство, уведомена е Окръжната прокуратура. Започнати са процесуални и следствени действия за разкриване на авторите на престъплението.


Адвокат Божикова е съпруга на бившия заместник-министър на правосъдието в кабинета на Симеон Сакскобургготски Севдалин Божиков, който е апелативен съдия в Пловдив. Година след напускането на поста в министерството Божиков направи любопитен коментар за причините за покушението над Иван Тодоров-Доктора, разстрелян в началото на 2006 година. Тогава Божиков обяви, че в основата на това убийство стоят връзки между представители на висши кръгове в престъпните групировки с висши служители в българското държавно управление.


"Нямам представа кой може да е виновен за бомбата под колата ми. Ако знаех кой има намерение да извърши това нещо, досега този човек щеше да е в затвора", заяви Божикова минути преди да замине на частно посещение в Лондон, където учи синът й Валери. Дъщеря й Марта Божикова също е адвокат и за кратко беше заместник по европейските политики на пловдивския кмет Славчо Атанасов. Божикова в момента работи като адвокат на Пловдивския общински съвет.


Една от възможните версии за източника на заплахата срещу Евелина Божикова беше формулирана от самата нея. Случилото се не е изненада за мен, тъй като работя по дела, свързани с огромни икономически интереси, каза тя. Съпругът й потвърди тази версия, разкривайки, че през 2011 г. семейството отново е било заплашено с бомба, поставена в кутия от обувки и омотана с проводници. Последното дело, в което името й нашумя, бе за злоупотребите с пари от бюджета на община Родопи. Тя е сред най-богатите и големите в областта, но е наследила и големи дългове от времето на някогашния й кмет Йордан Шишков. Задълженията са в размер на 15 млн. лв., сметките на общината са били запорирани. Най-големият дълг - 8 млн. лв., е към строителна фирма "ИПС Инфраструктури" за изграждането на пътя Дедево - Равнища, а договорът за него не е минал за одобрение от предишния общинския съвет. За една година дълговете са намалени до 10.2 млн. лева. Плащанията по тях са с пари от разпродажба на общински парцели. Преди време кметът Пламен Спасов се оплака от частните съдебни изпълнители, които разпродали на минимални цени хиляди декари общинска земя заради въпросните дългове. Писахме десетки жалби до прокуратурата, но ни отговориха, че всичко е законно, обяви Спасов.


 


 


Eкспертиза

Самоделката, открита под автомобила на адвокат Евелина Божикова, е съдържала 800 грама тротил, уточниха от полицията в Пловдив. В пакета е имало две пресовки тротил, които били свързани с кабели. Адската машина е трябвало да бъде задействана по огневи способ с фитил. От МВР отказаха да коментират дали самоделното взривно устройство е целяло само сплашване или наистина е щяло да бъде задействано. Според експерти избухването на такова количество тротил може да нанесе сериозни поражения на автомобила и на околните сгради в периметър 50 метра. Автомобилът, под който е била заложена бомбата е бил паркиран само на двайсетина метра от детска градина “Майчина грижа” на същата улица в центъра на Пловдив.

Facebook logo
Бъдете с нас и във