Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Започна генералното сражение за спецсъда

Същинската парламентарна битка за предложението на управляващите да се учредят специализирани съд и прокуратура започна тази седмица с разглеждане на първо четене в пленарната зала. Внесеният от съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова и група народни представители законопроект за промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ) беше приет с гласовете на ГЕРБ и Атака. Синята коалиция гласува против заедно с БСП и ДПС, а както се и очакваше, основният аргумент на опонентите беше, че замислената структура има белези на извънреден съд. Според тях няма причини за неговото създаване, а липсва и финансова обосновка за разходите по новата структура. За капак се чуха и мрачни прогнози, че държавата няма да се размине с плащане на обезщетения, присъдени от съда в Страсбург на лица, пострадали от бързото и ефективно правораздаване на спецмагистратурата.
Промените в ЗСВ, свързани със спецсъда, засенчиха напълно разглеждания паралелно законопроект за промени в същия закон, предложени от Министерския съвет. Те предвиждат многобройни промени в текстовете, уреждащи конкурсите и атестирането, и въвеждат решително етичния принцип и децентрализацията в кадруването. Дори разглеждането на текстовете в Закона за защита на класифицираната информация, свързани с правото на достъп на членовете на ВСС до класифицирана информация без проучване за надеждност, останаха на заден план. Предложението на Христо Бисеров от ДПС такъв достъп да се даде на съдебните началници по право беше отхвърлено, което върна спора на изходни позиции и на практика бламира висшия орган на съдебната власт. Стигна се обаче до престрелка по въпроса кой трябва да се справи с престъпността - съдът или прокуратурата и МВР.
Тридневната битка за спецсъда започна в сряда (12 октомври) с промените в ЗСВ и продължи в четвъртък и петък с промените в НПК. Между тях беше и внесеният от Коалиция за България законопроект бързото и незабавното производство да се ограничат единствено в досъдебната фаза, за да не се стига до самоцелно ускорено разглеждане на тежки дела в съда. В своя полза управляващите впрегнаха обстоятелството, че законопроектът им ще бъде разглеждан в петък и събота от Венецианската комисия към Съвета на Европа, на която е изпратен за становище. Подтекстът, разбира се, беше, че той ще бъде одобрен от евроекспертите. Дори бе цитирана и препоръката в последния доклад на Европейската комисия за създаване на специализирани структури. Представители на опозицията пък възразиха, че специализирана структура не означава непременно отделен съд и цитираха констатацията в същия доклад, че проблемите са най-вече в досъдебното производство. Нека да видим становището на комисията. Разбирам най-голямата ви тревога, че в съда могат да бъдат осъдени ваши министри. Такъв специализиран съд трябва да има и той няма нищо общо с извънредния. Той ще свърши своята работа, заяви Анастас Анастасов от ГЕРБ. Че съдът няма да е извънреден, а специализиран, увери и Искра Фидосова, давайки за пример други специализирани съдилища като военните и административните.
Защо са ни нужни тези съдилища? Не защото ситуацията е извънредна, не защото МВР провежда шумни акции, не и защото го искат от Брюксел. Нито пък има някой, който да не е наясно, че проблемите в наказателното правораздаване не са в съдебната фаза, а в досъдебната. Вие самите с този законопроект декларирате, че не можете да се справите със ситуацията с демократичните способи. И отклонявате основните проблеми - затлачването на съдебната система, качеството на магистратските актове, специално на прокурорските, качеството на доказателствата по делата. Очевидно имате очаквания, че тези съдилища ще произнасят присъди, затваряйки си очите за качеството на доказателствата, заяви червената Мая Манолова. Целта е МВР и ДАНС да си имат ведомствен съд, който да издава такива присъди, каквито им се искат. Специализиран съд може да има по отделни отрасли на правото, например трудов съд, но не и по отделни текстове в един отрасъл, скочи и Четин Казак от ДПС. Принципът за набиране на кадри в новата структура също отнесе много критики, тъй като се предлага магистратите в нея да бъдат предлагани само от административния ръководител и от 1/5 от състава на ВСС. Извън всичко останало недопустимо е да се включва подсъдност по качеството на извършителя - депутат, министър, магистрат, кмет, защото съдът ще е извънредно специализиран, заяви Янаки Стоилов от БСП. Депутатите от ГЕРБ дадоха да се разбере, че са склонни да оттеглят текста за подсъдност по служебен признак.

Facebook logo
Бъдете с нас и във