Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Започна процес срещу радикални ислямисти

В разгара на антизападните протести в ислямския свят в България започна процес срещу дузина местни имами, мюфтии и проповедници, обвинени в разпространение на недемократична салафитска идеология и разпалване на религиозна омраза в района на Родопите. Първото заседание по делото се проведе във вторник (18 септември) в Пазарджишкия окръжен съд. Всички подсъдими заявиха вкупом, че са невинни, а стотици техни привърженици обсадиха съда, скандирайки в тяхна защита. Вярно, с български и европейски знамена в ръце...


Обвиняемите, сред които има и една жена, са от нелегалния българския клон на саудитската фондация Ал Уакф ал ислами. Според изнесената информация тази организация е финансирала дейността им, наливайки над 400 хил. евро в българското си ядро. Смята се, че Ал Уафк ал ислами е свързана с атентатите в САЩ на 11 септември, тъй като е установено, че един от терористите е посещавал нейни събирания в Холандия. Ако обвиненията се докажат в съда, подсъдимите могат да получат до три години затвор или глоба до 5000 лева.


За шефове на формацията са посочени имамът на родопското село Сърница Саид Мутлу, районният мюфтия на Пазарджик Абдулах Салих и имамът на джамията Абу Бакр в ромския квартал на Пазарджик Ахмед Муса Ахмед. И тримата - както впрочем и повечето от групата, са възпитаници на Ислямския университет в Медина, Саудитска Арабия.


Прокурорът по делото Недялка Попова обясни, че салафитското направление е течение в исляма, което се приема като официална религия в Саудитска Арабия, а в Европа се разпространява сред по-младите мюсюлмани. Организацията Ал Уакф ал ислями работи в България от 80-те години на миналия век, без никога да е била регистрирана официално. Най-напред нейни ръководители са били чужденци, които впоследствие са заменени от български граждани, получили религиозното си образование в чужбина.


Първоначално главните представители на уахабитската фондация тук са саудитецът Абдула Хюсеин, йорданецът Абдул Рахим Таха и сириецът Муафак Ахмед Аласаад, сега жител на Сърница и свидетел по делото. Първите двама са екстрадирани от България заради дейността си. През 2002 г. в Софийския градски съд е направена регистрация на фондация Ал Уакф ал ислями със седалище София, но след намесата на прокуратурата от 2004 г. регистрацията е прекратена.


Учредителното събрание на българската секция се провело на 20 май 2005 г. в Мека. Тогава за шеф на организацията е определен Мутлу, за административен секретар - сириецът Муафак, а за отговорници ходжата на с. Аврамово Ибрахим Али и бившият софийски мюфтия Али Хайрадин. Преди време Хайрадин беше арестуван и обвинен в проповядване на уахабизъм и джихадизъм, но бе оправдан. Прокуратурата твърди, че има доказателства и за още два семинара на организацията - в Истанбул през 2008 и 2009 година. На тях решили, че трябва да постигнат целите си чрез проповеди, курсове по изучаване на Корана, обучение на студенти и лекции по родопските села. При обиски, извършени от ДАНС и полицията преди около две години в дома на Саид Мутлу , били намерени 10 хил. евро и 6000 долара. Твърди се, че сумите са донесени от Саудитска Арабия за заплащане на лекциите. Според обвинението парите оттам се пренасяли от поклонниците и се предавали на Мутлу.


От дома на друг от подсъдимите в село Кандови, Велинградско, са били иззети 17 725 лв., за който той обяснил, че са предвидени за заплати на селските ходжи. По този повод прокурорите се обърнали със запитване към мюфтийството. Шефът на Върховния мюсюлмански съвет по онова време Недим Генджев отговаря в писмо, че по отношение на заплатите на имамите категорично не са разпределяни средства по районните мюфтии в брой и не им е предоставян финансов ресурс за заплати на имамите. По онова време обаче в Главното мюфтийство цареше разкол между крилата на Генджев и на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджи. Тогава съдът временно бе постановил, че законен водач на мюсюлманите е Генджев, но по-късно окончателно възстанови Хаджи начело на вероизповеданието. През есента на 2010 г. дори се стигна до разбиването на сградата на мюфтийството от хората на Генджев, придружени от полиция, прокурор и нотариус. Обвиняемите родопски ходжи, без изключение, са от отсрещния лагер и отказваха да признаят легитимността на Генджев. Тези подробности са важни, защото сега голяма част от мюсюлманите твърдят, че обвинението в салафизъм е скроено по внушение на нелегитимния шеф на вероизповеданието и бивш офицер от ДС Недим Генджев.


Според обвинението подсъдимите за разпространение на радикален ислям у нас имами са отправяли изключително опасни призиви към своите последователи по време на проповедите си. Държавата не следва да приема властта, която принадлежи само на Аллах! Която жена не носи забрадка, да гори вечно в ада! Никой мюсюлманин не трябва да дружи с хора, които не принадлежат към религията му!, са само част от цитатите, намерили място в обвинителния акт. Той се позовава основно на показания от четирима защитени свидетели, които ще бъдат изслушани в съда зад параван и с променени гласове. Това обаче ще стане на 26 септември, за когато бе насрочено следващото заседание.


nbsp;


nbsp;


На 28 април тази година агентите на държавна агенция Национална сигурност разкриха ислямистка секта в Кърджали. Те предотвратили привличането и събирането на привърженици на сектата Михр в района. Емисарите на сектата са се опитали за усилят влиянието си върху мюсюлманите от областта. Забелязани са опити за събиране на хора от Черноочене и Бенковски с цел привличането им като членове на сектата. Сектантите от Михр целят да покажат, че пратеникът на Аллах по подобие на Мохамед е техният главатар.


Мюсюлмански теолози твърдят, че ислямската религия категорично е отхвърлила този вариант. Името на сектата е образувано от първите букви на имената на нейните основатели - Мехди, Имам, Халифе и Ресул. Вероятно името не е избрано случайно, макар и да е образувано от първите букви на основателите на движението, тъй като в превод от фарси михри означава слънце. Ръководител на сектата е турчин на име Искендер Ерол Евреносоглу, който живее в САЩ и управлява развитието на религиозната дейност оттам. Работата на организацията се развива чрез International MIHR Foundation (Международната фондация Михр), която има регистрация в Съединените щати.


Искендер Ерол Евреносоглу е роден в турския град Изник на 29 ноември 1933 година. Той е завършил образованието си във факултета по банково дело в Истанбул. Издател е на списанието Михр, което излиза всяка седмица, и е притежател на радио и телевизия Нур.


nbsp;


nbsp;


На 7 този месец стана ясно, че Върховният касационен съд (ВКС) е потвърдил присъдата над 52-годишния Кадир Кадир от хасковското село Козлец, който бе обвинен в проповядване на джихад. Според разследващите органи Кадир имал намерение да създаде клон на опасната ислямистка секта Хакикат Вакфъ, забранена и в Турция. Сектата проповядвала въоръжена борба с всички, които не са мюсюлмани.


В началото на септември миналата година Хасковският окръжен съд осъди Кадир на една година затвор условно и 6000 лв. глоба. През февруари тази година Апелативният съд в Пловдив потвърждава присъдата. Пет месеца по-късно наказанието е потвърдено и от Върховния касационен съд. Кадир попада в полезрението на разследващите органи след сигнал в ДАНС, подаден от районния мюфтия на Хасково. Разработката срещу него е продължила близо две години. През това време от жилищата му в Хасково и село Козлец са иззети десетки томове радикална ислямистка литература. Досега в България няма друг осъден за проповядване на радикален ислям и джихад, коментира прокурорът от Хасковския окръжен съд Антон Попов.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във