Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Започнаха рокадите в правосъдното министерство

Очакваните размествания в ръководството на Министерството на правосъдието започнаха с освобождаването на заместник-министъра Христо Ангелов. Това стана на заседанието на Министерския съвет в сряда (7 декември).Бившият полицай, завършил право в полицейската школа в Симеоново, напуска министерството от 14 декември 2011 г. Преди това и завеждащата пресцентъра на министерството Ирина Гъркова напусна политическия кабинет на бившия правосъден министър Маргарита Попова. Тя продължава да работи с Попова и вероятно ще влезе заедно с нея в екипа на президентството.


Христо Ангелов, който отговаряше за местата за лишаване от свобода, се доказа категорично като най-слабото звено в правосъдното министерство. Веднага след завършване на юридическото си образование в бившата полицейска школа той става районен прокурор на Своге. През 2002 г. вече е заместник-окръжен прокурор на София. после трупа прокурорски стаж във Върховната касационна и във Върховната административна прокуратура и е назначен за заместник-министър на правосъдието, без някой да разбере на какви качества се дължи това.


Ангелов явно е знаел, че е пътник, тъй като си е подал оставката, а не е чакал да го уволнят. Ден преди тя да бъде приета, на интернет страницата на ведомството се появи негово обръщение в качеството му на заместник-министър и на председател на Съвета за социално партньорство в Министерството на правосъдието. Той реагира на декларация, с която Синдикатът на служителите в затворите в България оповести намерението си да проведе ефективни стачни действия поради нарушен диалог с ръководството на министерството.


В ответното си обръщение Ангелов казва, че Съветът за социално партньорство е провел общо пет редовни открити заседания при пълен кворум и на всяко от тях страните са представяли за разглеждане проекти на тристранно споразумение за сътрудничество с членовете на Синдиката на служителите в затворите и Синдиката на служителите в Главна дирекция Охрана. То все още не е подписано заради част от претенциите на синдикалистите. Ангелов припомня, че в условията на тежка финансова криза служителите в местата за лишаване от свобода са предявили допълнителни финансови претенции към заплащането за специфични условия на труд и на пари за храна въпреки изключително редуцирания бюджет на тази структура.


Заместник-министърът припомня редица екстри, които тези служители ползват. Става дума за добавка за длъжност, 2% клас за всяка прослужена година, право на пенсия при 25 години трудов стаж независимо от възрастта, определяне на пенсията върху първа категория труд, обезщетение от 20 брутни заплати, доставка на храна всеки месец или левовата й равностойност, които не подлежат на облагане с данък, работно и униформено облекло, а на неносещите униформа - левовата равностойност на униформеното облекло, която не подлежи на облагане с данък, компенсационни суми за служителите, живеещи на свободен наем, безплатни карти за обществен транспорт и други.


Дали Ангелов е опитал да оцелее, заемайки твърда позиция в тон със спестовните напъни на кабинета, или обръщението му е писано с оглед на обещание за някоя сладка работа, различна от прокурорската, не е ясно. От гледна точка на дереджето в местата за лишаване от свобода обаче изявата му е безнадеждно закъсняла. Никой досега не беше чул какво прави този човек в министерството, освен да повтаря, че пари няма. Синдикалистите плашиха, че ще предприемат протестни действия още в средата за ноември, присъединявайки се към намеренията на колегите си в МВР.


В деня, в който премиерът прие оставката на Ангелов, председателят на Синдиката на служителите в затворите в България Иван Петров заяви, че няма да се провеждат самостоятелни ефективни протестни действия, докато не се проведе насрочената за 16 декември среща с новия министър на правосъдието Диана Ковачева. Междувременно синдикалните искания подкрепи и директорът на Главна дирекция Изпълнение на наказанията Митко Димитров, който според ръководствата на профсъюзите разбира проблемите на служителите.


Засега от правосъдното министерство нито потвърждават, нито отричат изнесената в медиите информация за евентуална смяна на другите двама заместник-министри на правосъдието - Жанета Петрова и Даниела Машева. Спрягат се имената на на председателя на Административния съд - София-град Лозан Панов и на прокурора от Софийската градска прокуратура Пламен Георгиев като възможни кандидати за тези постове. Панов, чийто мандат изтича скоро, се е включил в конкурса за съдия във Върховния административен съд, където ще се върне и Жанета Петрова, ако бъде освободена от министерския екип.


Коментира се, че Лозан Панов ще бъде предложен за заместник-министър, ако реши в полза на управляващите делото за касиране на изборите за кмет на столицата. Председателят на Столичния административен съд вече отхвърли искането на партия Зелените за ръчно броене на бюлетините от кметския вот в София с мотива, че не е работа на съда да участва в една изборна процедура. Панов не допусна и разпит на свидетели във връзка с хаоса в общинската избирателна комисия в нощта след вота и неправомерното вписване на хора в забранителните списъци.


Пламен Георгиев пък е наблюдаващ прокурор в делата срещу ръководството на Софийски имоти, срещу бившия заместник вътрешен министър Раиф Мустафа и бизнесмена Росен Маринов, срещу депутата от ДПС Митхат Табаков и колегата му Гюнай Сефер, срещу кмета на Кърджали Хасан Азис. В разгара на скандала Танов гейт се чу, че той е подписал искането за подслушване на шефа на Агенция Митници. През лятото Георгиев разсърди Софийския градски съд, като направи изявление точно преди произнасянето по делото за подкуп срещу Раиф Мустафа и Росен Маринов. Убеден съм, че ще бъдат осъдени, ако делото се гледа безпристрастно, заяви пред медиите прокурорът. А съдът ги оправда.


След реакцията на съда главният прокурор Борис Велчев натисна Пламен Георгиев да изпрати писмено извинение до Висшия съдебен съвет, но Георгиев отново каза пред медиите, че доказателствата по делото са били предостатъчни за осъдителна присъда. Софийският градски съд реши да го мачка докрай и поиска от етичната комисия на ВСС да въведе ясен и категоричен професионален стандарт за прокурорски коментари. Оттогава Пламен Георгиев си мери приказките по делата, които води.

Facebook logo
Бъдете с нас и във