Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Започва препитване на спецмагистрати

Висшият съдебен съвет (ВСС) обяви, че ще разчита на всеки и най-вече на специалните служби да изпращат предварително сигнали за дейността на кандидатите за спецсъдии и спецпрокурори, за да могат да бъдат обстойно проверени още преди да се стигне до гласуване за тях. Това стана ясно по време на заседанието на съвета в четвъртък (14 юли). Членът му, който е и бивш военен съдия Петър Стоянов, предложи ВСС да публикува на сайта си биографиите и атестациите на всички кандидати, за да могат по думите му всички, които имат какво да кажат, да информират кадровия орган и той да провери как стоят нещата. В противен случай има риск кадровиците да бъдат обвинени, че назначават хора на групировките.
Стоянов очевидно все още не е разбрал, че тази практика вече съществува - въпросните атестации отдавна са публикувани на сайта на ВСС и може да ги види всеки, който иска. Що се отнася до сведения за кандидатите от службите, не е ясно как това може да стане, при положение че кадровиците нямат право да четат поверителна информация. Затова и голяма част от членовете на ВСС бяха на мнение, че не им трябва да четат поверителни сведения, защото административният орган на съдебната власт трябва да работи само с официални данни. Освен това членовете на кадровия орган имат механизми сами да проверят кандидатите, а не да чакат сведения от службите.
ВСС обяви също, че вече са започнали събеседванията с кандидатите, а резултатите от изборите ще станат ясни най-вероятно през септември. Както е известно, стартът на специализираните магистратури, който беше предвиден за средата на август, се отложи за началото на 2012 г., поради което и ВСС отложи назначенията. Междувременно изборът за шеф на специализирания съд се провали, тъй като единственият кандидат за него - хасковският съдия Росен Русев, се оттегли, обиден, че кадровиците му нямат доверие.
На заседанието си в четвъртък съдебният съвет реши още сегашният изпълняващ длъжността ръководител на окръжната прокуратура в Сливен Пламен Стефанов да остане на този пост за постоянно. Кандидатите бяха четирима - Веселин Гангалов, който бе предложен от главния прокурор, и самопредложилите се Пламен Стефанов, Димитър Димитров и Христо Кашински.
По време на дебатите по кандидатурите един от членовете на съвета - Вельо Велев, сподели с колегите си, че ще подкрепи Стефанов заради честта и мъжеството му да застане срещу един от хората, издигнал спортната слава на България. Той имаше предвид бившия футболен национал, а сега кмет на Сливен Йордан Лечков, срещу когото се водят дузина дела за длъжностни престъпления. Сливенският кмет от своя страна обяви представителя на държавното обвинение за импотентен...
Борис Велчев възрази, че не е нужен никакъв героизъм, за да се образува дело срещу кмет на една община, нито това, че някой си е свършил работата, е чест и мъжество. Дали са издържани обвиненията, това в крайна сметка ще проличи в съда, каза не без основание прокурор №1. Както знаем, съдиите масово си правят отводи по делата срещу сливенския градоначалник, поради което не е ясно какъв ще бъде в крайна сметка техният изход. Бившият национал вече обяви, че е спечелил тези мачове. В крайна сметка твърдостта на сливенския прокурор, изглежда, оказа влияние, тъй като с 15 гласа за кадровиците решиха той да остане на поста си като титуляр. За Веселин Гангалов гласуваха петима членове на ВСС, един гласува за Христо Кашински.
Междувременно в интернет беше разпространен видеофилм с името Новата мафия в Сливен. Негов автор е опонентът на Лечков Радостин Русев и общински съветници от града. Чрез лентата те разкривали престъпна схема, с която Лечков източва общински и европейски пари. (§22)

Facebook logo
Бъдете с нас и във