Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Запорираха имоти на сводника Чолата

Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ) запорира къщата на актрисата от сериала по БНТ "Под прикритие" Ирена Милянкова в Горна баня. Бившата манекенка и съпругът й Росен Чолов-Чолата вече не могат да разполагат с имота, оценен на повече от 520 хил. лева. Мярката срещу двамата беше предприета заради делото срещу шефа на федерацията по ръгби Чолов, който е обвиняем за склоняване на над 20 момичета към проституция.


Чолата беше арестуван на 26 ноември 2012 г. при спецакция на все още съществуващата тогава ГДБОП. Срещу него, срещу Диана Петрова и Пламен Кирилов бяха повдигнати обвинения за търговия с женска плът под прикритието на модна агенция. Според разследващите Чолов и групата му набирали момичета за манекенки и фотомодели чрез модната агенция FH1, а след това са ги уговаряли да извършват и сексуслуги срещу високо заплащане - между 800 и 1000 лв. на вечер. Половината пари прибирали сводниците, а другата половина - компаньонката. До момента е установено участието на близо 20 момичета в престъпната схема, като част от тях са непълнолетни. Услугите са били предлагани предимно на клиенти в столицата. Но момичетата са изпращани да обслужват мераклии и в хотели, в ловни хижи и в частни домове в провинцията. Твърди се, че Чолата е работил като сводник за бившата силова групировка СИК, че е един от приближените на Красимир Маринов - Големия Маргин, както и на Петър Стоянов - Сумиста.


Шефът на федерацията по ръгби стана "клиент" на комисията още през януари 2013 г., след като бе спипан да участва в организирана престъпна група. Макар че делото му в спецсъда все още не е стигнало доникъде, Софийският градски съд запорира по искане на КОНПИ закупената му с кредит къща в Горна баня. Запорирани са и банкови сметки и дружествени дялове, притежавани от Ирена Милянкова. Инспекторите от комисията са установили, че за последните десет години семейството е декларирало разходи от над 330 000 лв. при доходи, в пъти по-малко. Според сметките излиза, че от 2003 г. насам всеки месец те са харчили по над 27 бона. Най-голямото перо от разходите са за честите пътувания на шестчленната фамилия в чужбина. Милянкова и Чолов имат четири деца, първото от които тя родила едва на 15 години. Две години след актьорския си дебют в "Под прикритие" Ирена Милянкова се завърна на малкия екран в мистъри-сагата "Знакът на българина" в ролята на стюардесата Норма Хол, дъщеря на известен американски астроном.


Стойността на бъдещия иск срещу Чолов е 555 507 лв., уточниха от комисията. Съдът е наложил обезпечение и на един автомобил, собственост на Диана Петрова, също обвиняема за съучастничество в престъпленията на Чолов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във