Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАРАДИ ПОЛИЦЕЙСКА АМНЕЗИЯ ЗЛАТКО БАРЕТАТА ПАК МИНА МЕТЪР

Поредното доказателство, че МВР се опитва да хвърли прах в очите на обществото с операция Респект, се разигра в сряда (23 ноември), когато Софийският градски съд гледаше мярката за неотклонение на небезизвестния Златомир Иванов-Златко Баретата. Неговото задържане - на 9 ноември - бе обявено като част от антимафиотската операция, но МВР и прокуратурата не пожелаха да споделят с широката общественост повече подробности.
Оставени на въображението им, медиите прибягнаха до услугите на добре информираните източници и тутакси публичното пространство бе разтърсено от сензационна новина: Златко Баретата е задържан, защото прокуратурата е възобновила старо дело за рекет от 300 000 долара, образувано срещу него в края на 90-те години на миналия век.
Само ден по-късно обаче (на 10 ноември) стана ясно, че в задържането на Златомир Иванов отново няма нищо сензационно. В дома му били открити 20 патрона, а прокуратурата му е повдигнала обвинение за незаконно държане на боеприпаси (чл. 339 от Наказателния кодекс).
На 12 ноември, след 72-часов престой зад решетките, Софийският районен съд отказа да наложи на Златко Баретата постоянна мярка за неотклонение задържане под стража и го пусна на свобода срещу гаранция от 2000 лева. Прокуратурата моментално протестира това определение, но онзи ден - в сряда (23 ноември), антимафиотската сензация окончателно бе отложена за... неопределеното бъдеще. По време на заседанието в Софийския градски съд стана ясно, че Баретата е станал жертва или на обикновена немарливост, или на зле скалъпена постановка.
Оказа се, че от СДВР отнели разрешителното на Златомир Иванов за притежаване и носене на оръжие още на 20 октомври. Някой обаче забравил да го уведоми за това и заповедта е била връчена на Баретата месец по-късно - на 21 ноември (понеделник). Или, казано на по-простичък език, на 9 ноември Златко Баретата е бил арестуван за незаконно притежаване на боеприпаси, въпреки че 20-те патрона са се намирали в дома му... съвсем законно.
Именно едномесечната полицейска амнезия бе основният мотив, с който съдия Петя Шишкова от СГС опрости паричната гаранция на Златко Баретата и му наложи мярка за неотклонение подписка. Което пък накара съдебните репортери веднага да пуснат вица, че съдът вече пускал бандитите на свобода срещу подписка, защото в МВР започнали да залагат кой пръв ще остави 100 автографа - софиянецът Златко Баретата или несебърецът Митьо Очите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във