Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАСЕГА ГОЛЕМИЯТ МАРГИН ОСТАВА В АРЕСТА

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста Красимир Маринов-Големия Маргин. В сряда (15 февруари) магистратите отказаха да го пуснат на свобода, тъй като по делото са събрани достатъчно данни, че Големия Маргин е извършил престъплението, в което е обвинен. Освен това, според съда той можел да извърши и ново престъпление, примерно - да принуди свидетелите срещу него да се откажат от показанията си, дадени пред следствието.
Отсъждането на мярката стана при закрити врата заради специалните разузнавателни средства, използвани в хода на делото срещу двамата Маргини. За най-голяма изненада на репортерите в сряда Красимир Маринов изобщо не се появи в Съдебната палата и изчака резултата в следствения арест на бул. Д-р Г. М. Димитров №42. В залата се яви само неговият адвокат - Трендафил Трендафилов, който след приключването на заседанието отказа да коментира решението на съда. Прокурорите по делото - Николай Кокинов и Роман Василев, обясниха, че от три седмици защитата се запознава с материалите по разследването и затова обвинителният акт срещу братята не е готов.
Красимир и Николай Маринови, Веселин Тошев и братята Иво и Светлин Карагеоргиеви бяха задържани на 29 октомври 2005 г., а други двама техни колеги - Бисер Илиев и Стефан Рангелов, са зад решетките от началото на септември. Срещу седмината са повдигнати по три обвинения: за приготовление за убийство (чл.117 от Наказателния кодекс), за участие в организирана престъпна група (чл.321 от НК) и за незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК).
Според предварителното разследване, Красимир и Николай Маринови са подготвяли три убийства - на о. з. ген. Любен Гоцев (заместник-шеф на Първо главно управление на бившата ДС, бивш министър на външните работи и заместник-министър на вътрешните работи в двете правителства на покойния Андрей Луканов). Втората мишена на братята е Иван Тодоров-Доктора, обявен за контрабандист №1 на България, а третата - бизнесменът Никола Дамянов, дългогодишен външнотърговски служител на Химимпорт и доверен човек на варненската групировка ТИМ.
Ако Големия Маргин обжалва определението на СГС от сряда, Софийският апелативен съд ще разгледа молбата му за промяна на мярката за неотклонение на 21 февруари (вторник).

Facebook logo
Бъдете с нас и във