Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАСЕГА НЯМА ДАННИ ВАЛЬО ТОПЛОТО ДА Е ПРАЛ ПАРИ

Прокуратурата не разполагала с достатъчно данни, че бившият директор на Топлофикация-София Валентин Димитров е извършил престъплението пране на пари. Това стана ясно от заседанието на Софийския градски съд (СГС) в сряда (21 март), когато бе гледана мярката за неотклонение задържане под стража на Вальо Топлото.
Искането за промяна на мярката на Димитров бе внесено в съда в началото на месеца от неговите адвокати. Един от мотивите, които защитниците посочват в молбата си, е, че бившият шеф на парното отново е започнал да получава епилептични припадъци. Преди около 30-35 години той страдал от епилепсия. Но с течението на времето тя отшумяла.
На 22 ноември 2006 г. Валентин Димитров и негов съкилийник се сдърпали за пластмасова чиния. Стигнало се до бой. Вследствие на разменените удари болестта на Вальо Топлото отново се появила. Според адвокатите заболяването било тежко и заради това Димитров трябва да бъде освободен от ареста.
Съдия Алексей Трифонов обаче не сметна така. На бившия шеф на парното е направена медицинска експертиза, която твърди, че състоянието му не е толкова сериозно, че той да бъде освободен. Трифонов обаче хвърли другата бомба - че от материалите по делото не може да се направи обосновано предложение, че Димитров е прал пари. Защо съдът смята така, не стана ясно, тъй като делото се гледа при закрити врата.
Въпреки това твърдение на съдия Трифонов Вальо Топлото остава в ареста. Оказа се, че прокуратурата е събрала достатъчно доказателства за второто обвинение - укриване на данъци. Ако бъде освободен, има опасност Валентин Димитров да извърши друго престъпление, мотивира се магистратът и решава да остави обвиняемия в ареста.
След съдебното заседание Лъчезар Таков (един от адвокатите на Димитров) заяви, че мярката за неотклонение задържане под стража е неадекватна при обвинението за укриване на данъци. Хора с далеч по-тежки обвинения се освобождават след шестмесечен престой зад решетките. А моят клиент вече от девет месеца е в ареста. Според мен дойде време той да бъде освободен. Предполагам, че Софийският апелативен съд ще го пусне следващата седмица, каза адвокат Таков.
От своя страна наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов заяви, че разследването не е мудно, а върви интензивно. Той допълни, че обвинителният акт срещу Димитров ще бъде внесен в съда тогава, когато бъдат събрани всички доказателства. Всъщност забавяне имало, но не по вина на българските власти, а заради съдебни поръчки, изпратени в чужбина. Все още редица държави не били отговорили на запитването на разследващите органи за различни суми на Димитров, открити в банкови сметки зад граница. Въпреки това Джамбазов се надява част от разследването да приключи в края на април.
По време на делото за мярката Валентин Димитров даде обяснения, но те бяха твърде общи. Той не каза нищо конкретно по случая. Надявам се в скоро време да започне да говори по същество, каза още Джамбазов.
Междувременно в понеделник стана ясно, че е готова петорната графична експертиза за почерка върху плика с над 30 000 лв., открит в един от сейфовете на Валентин Димитров в Пощенска банка.
Както вече е известно, през август миналата година прокуратурата намери пощенски плик с името на Антоан Николов, а вътре беше открита и сумата. Първата експертиза показа, че почеркът е на бившия шеф на СОС, а втората - че не е негов. Самият Николов заяви пред представители на държавното обвинение, че той не е подписвал никакъв плик.
Заради различния краен резултат при първите две изследвания прокуратурата бе принудена да назначи още една експертиза, която окончателно да реши дилемата. Пет вещи лица задълбочено били изследвали почерка и стигнали до извода, че той не е на Антоан Николов.
Ако държавното обвинение приеме последния резултат, то ще трябва да прекрати делото за лъжесвидетелстване, което се води срещу бившия шеф на СОС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във