Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАСЕГА НЯМА ВИНОВНИ ПО АФЕРАТА ТРАНСАТ

Едно от делата, което бе образувано от приближени на бившия главен прокурор Никола Филчев, е на път да изгърми.
На 10 август Националната следствена служба (НСлС) е приключила с мнение за прекратяване на делото срещу бившия външен министър Соломон Паси за договора с фирмата Трансат (за изграждане на сателитна връзка за комуникация между ведомството и посолствата на България по света).
Следствието се е позовало на чл. 24, ал. 1, т. 1 от Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), който гласи: Не се образува наказателно производство, а образуваното се прекратява, когато деянието не съставлява престъпление. С други думи, следователите са стигнали до заключението, че Соломон Паси не е извършил никакви престъпно деяние.
НСлС се забави с приключването на делото, защото чакаше през август в страната да се върнат служители в посолствата ни зад граница, които трябваше да бъдат разпитани.
Материалите по т.нар. афера Трансат са пратени на Софийската градска прокуратура (СГП). Все още наблюдаващият прокурор не се е произнесъл. Материалите са в доста голям обем и той трябва да ги прегледа и тогава ще реши дали да потвърди заключението на следствието, или да върне делото за допълнително разследване. А и в момента все още сме в оредял състав и присъстващите прокурори имат и други задачи, заяви за Параграф 22 в четвъртък (7 септември) градският прокурор на София Вичо Вичев.
Скандалът с фирма Трансат избухна на 19 юли 2005 година. Тогава пресслужбата на държавното обвинение разпространи съобщение, според което: Софийската военноокръжна прокуратура извършва проверка по повод създаването на център в Израел за връзки между българското Министерство на външните работи (МВнР) и българските посолства в десетки държави. Проверява се има ли достатъчно данни за извършено престъпление шпионство и престъпление по служба. От прокуратурата допълниха, че предстои разпит на Соломон Паси.
Става дума за договор, сключен на 19 юли 2004 г. между МВнР и фирма Трансат АД за изграждане на сателитна комуникационна връзка с 37 български посолства по света. Българската фирма закупува техниката от израелското дружество Гилат. Според прокуратурата обаче единствената структура, която има право да изгражда подобни системи за нуждите на държавата, е Дирекция Защита на средствата за връзка на МВР, а не външното ни министерство. Военното обвинение тогава се съмняваше, че по тези сателитни връзки изтича строго секретна информация, отнасяща се до националната сигурност.
Още през юли 2005 г. стана ясно, че министър Соломон Паси не е подписвал никакъв документ. По същото време МВнР поясни, че фирма Трансат е избрана, защото през 2004 г. само тя е имала лиценз за изграждането на подобни системи. И по сателитните канали не са текли държавни тайни, а само некласифицирана информация.
Тогава военните обвинители бяха притиснати от репортерски въпроси на какво основание хората с пагони разследват цивилни, като по закон те нямат право. Смислен отговор не бе даден.
Четири месеца по-късно (на 15 ноември 2005 г.) обаче делото бе пратено на Софийската градска прокуратура с мотива, че... военните магистрати, според НПК, нямат правомощия да разследват цивилни лица, каквито са работещите във външно министерство.
С разнищването на случая е била натоварена НСлС. За близо осем месеца следователите на няколко пъти са приключвали разследването с мнение за прекратяване, но СГП им връщало делото с най-различни указания - например да бъдат разпитани всички, имащи отношение към сателитната връзка в 45 български посолства, казаха източници на Параграф 22.
Но НСлС никъде не видя извършено престъпление и най-накрая успя да приключи делото. Дали обаче това ще е финалът на аферата Трансат ще научим след произнасянето на Софийската градска прокуратура.

Facebook logo
Бъдете с нас и във