Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Защитен свидетел ли е Найденов?

Бившият аграрен министър Мирослав Найденов, когото спрягат като защитен свидетел на прокуратурата при разследването за мобилното подслушване от МВР, при което бяха открити данни за престъпления на ексвътрешния министър Цветан Цветанов, бе на разпит в сряда (8 май). Той бе призован да даде обяснения във връзка със скандалния запис на разговор между него, бившия премиер и прокурора Николай Кокинов, провел се на 15 април в дома на лидера на ГЕРБ в Банкя.


Бившият аграрен шеф остана скрит за камерите и микрофоните благодарение на услужливо подаден фалшив сигнал за бомба в Съдебната палата. Преди да се разбере, че бомбата не е истинска, изминаха два часа, в които сградата беше евакуирана.


За последен път Найденов беше видян на публично място на 24 април, когато в интервю по bTVобяви, че Цветанов е нареждал всичките му колеги от кабинета Борисов да бъдат подслушвани и следени. Тогава държавното обвинение финтира журналистите с информацията, че Найденов ще бъде разпитан в Специализираната прокуратура, но се оказа, че разпитът се е провел в Съдебната палата, а след това Найденов беше обявен за защитен свидетел. Сега медиите отново не успяха да се доберат до него. Съдебните репортери цял ден чакаха ексминистъра и се питаха дали разпитът му вече е проведен, докато им беше съобщено, че обясненията са били снети в Специализираната прокуратура заради фалшивия сигнал за две бомби, заложени в палатата. Според магистрати бившият министър е давал обяснения около час и половина.


Мирослав Найденов е едновременно обвиняем за корупция, принуда и престъпление по служба и със статут на защитен свидетел по разследването за мобилните СРС-та. По него вече са предявени обвинения към четирима служители от СДОТО. Обвиняем по второто разследване може да се окаже и Цветан Цветанов, но само ако имунитетът му бъде свален след изборите в неделя.


Възникнаха обаче съмнения - защитен свидетел ли е наистина Найденов? Защото през седмицата се разбра, че той не е включен в програмата за защита на свидетели. Според информации в столични медии в Съвета по защита на застрашени лица не е постъпвало предложение за назначаване на някоя от мерките за охрана на Мирослав Найденов. А по закон така трябва да постъпи шефът на Софийската градска прокуратура (СГП) в тридневен срок, след като е поискано от застрашения свидетел, от наблюдаващия прокурор или от разследващия орган.

Facebook logo
Бъдете с нас и във