Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Защитените остават в ареста. Не задълго.

Софийският градски съд (СГС) остави в ареста всички задържани при полицейската акция Защитените срещу групата за банкови обири. Десетимата обвиняеми - Михаил Николов-Кривия, Петър Николов-Крадеца, Николай Стойков-Куфара, Любомир Крумов-Гъзара, Стоян Иванов-Мозъка, Александър Василев - Сашо Кюстендилеца, Илиян Вандов-Хрътката, Иван Ценков-Турчина, Васил Тодоров-Заека и Кирил Чавдаров, бяха задържани в нощта на 1-ви срещу 2 юли след неуспешен опит да оберат трезор в клон на Банка ДСК на площад Ал. Батенберг в столицата.
Съдията по делото Карамфила Тодорова докъсно вечерта във вторник (5 юли) при отсъствието на журналисти и други наблюдатели в залата преценяваше дали на всички задържани трябва да бъде продължена най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Причината за отсъствието на странични наблюдатели бе, че непосредствено преди заседанието един от заместник градските прокурори на София - Сергей Стойчев, внесе искане делото да бъде засекретено. Прокуратурата настоя то да се гледа при закрити врата, за да се защити тайната на разследването, да се обезпечат интересите на обвиняемите лица и да не бъде изнесена в публичното пространство класифицираната информация, която се съдържа в папките.
Държавното обвинение, което напоследък често прави гафове, обявявайки за престъпници хора, които след това съдът оневинява, изведнъж се загрижи за интересите на арестуваните с оглед на обстоятелството, че все още е налице презумпцията за невиновност. Съдия Тодорова уважи искането за засекретяване на делото, като се позова на специфичния характер на производството и нуждата от запазване на следствената тайна. Тъй като заседанието за разглеждане на мерките се проведе при закрити врата, така и не се разбраха мотивите на съдията за налагане на най-тежката мярка за неотклонение - задържане под стража. Предполагаемите обирджии бяха доведени в зала №5 на Съдебната палата при засилени мерки за сигурност, обградени от всички страни от униформени. Те криеха лицата си зад качулки и бейзболни шапки. На излизане от съдебната зала един от закопчаните се провикна: Да живее Цецо Цветанов! По същото време министърът празнуваше 132-а годишнина юбилей на МВР.
Адвокатите на обвиняемите бяха категорични, че ще обжалват пред по-горната инстанция мярката за неотклонение, наложена от Софийския градски съд. Това може да стане на 12 юли, когато ще се гледа обжалването на мерките пред Софийския апелативен съд (САС). Всички заловени, които останаха зад решетките, са от известната Люлинска банда, отговорна и за други банкови обири.
Полицията установила още преди два месеца, че хора от групата, които били под наблюдение, започнали да се снабдяват със скъпа техника и инструменти. Преди няколко дни шефът на дирекция Криминална полиция към МВР Ангел Антонов заяви, че полицаите са следили от доста време всяка стъпка на потенциалните крадци. Криминалистите в момента анализират всички досегашни големи неразкрити обири на банки и трезори, за да установят дали те не са дело на същата банда. От вътрешното министерство са на мнение, че след арестите на Наглите и Килърите това е един от най-големите удари на полицията. Нека да припомним обаче, че подобна бе и еуфорията на криминалистите преди две години, когато бяха задържани хора от разклонение на същата люлинска бригада по време на опит за обир на клон Интернешънъл Асет банк в Кюстендил.
Седем крадци от същата групировка бяха задържани в района на банката, след като разрушиха тухлената стена, деляща трезора от съседните мазета. Докато рязали металната решетка на трезора, се бе активирала противопожарната аларма и на мястото на инцидента се появили ченгетата. Фактите обаче в края на краищата показаха, че към момента на задържането им кюстендилските банкови обирджии са успели да откраднат само... тухлите от стената. И тъй като нямаше за какво друго да ги уличат освен за влизане с взлом, бандитите се измъкнаха с условни присъди или наказания по няколко месеца затвор, които отдавна вече бяха излежали в предварителния арест. Както се развиват нещата, и с обира в центъра София ще стане същото. В този случай ситуацията се утежнява от факта, че предполагаемите престъпници са заловени дори не в района на банката, а на различни места в София при преследването от полицията. По тази причина очакванията са при следващото гледане на мярката за неотклонение другата седмица обвиняемите или поне част от тях да бъдат освободени. Ако това не се случи сега, то по всяка вероятност ще стане по-нататък - както при делото в Кюстендил.
Така че само въпрос на време е вътрешният министър Цветанов да започне да назовава следващите акции по залавянето на банкови обирджии с имената на съдиите, които са ги освободили от ареста, както се закани, че ще направи. По този повод Българският хелзински комитет (БХК) пък поиска оставката на Цветанов с мотива, че да използва имената на съдии като стигма е акт на първобитно насилие срещу съдебната власт. Той обаче засега не се вслушва в призива на правозащитниците. Най-добре обаче би било полицията да залавя обирджиите с плячката в ръце, за да не се стига до екстремни изказвания. Макар че в българските условия и това не е гаранция, че крадците ще бъдат наказани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във