Параграф22 Daily

§22 Анализи

Защо и убиецът на Криси ще се ползва от "екстрите" на съкратеното следствие?

S 250 9f8b0e9e 997a 4ecc b7c0 7429d268c761

След всяко брутално убийство на невинно младо момиче или дете стигаме до един и същи въпрос: защо убийците се отърват със значително по-леки присъди, от максималните предвидени  в закона? Дори тогава, когато става дума за престъпления, които определяме като "зверски" или поне "нечовешки" и когато те са извършени от явни психопати, вече преминали "превъзпитание" в затворите, без то да е предизвикало никаква промяна у тях...

И всеки път отговорът е един и същ: заради съкратеното съдебно следствие, което се допуска за всички престъпления, без значение колко тежки, колко извратени, колко жестоки ще са те...

След всяко такова престъпление обаче животът продължава, разговорите за адекватността на наказанията затихва. И така ... до следващия път, до следващото убийство, до следващия шок...

Така беше и след убийството на Вероника от Търново, така беше след смъртта на Виктория от Русе. Така, изглежда, ще бъде и сега - след действително нечовешкото посегателство върху едно седемгодишно момиченце, изнасилено и убито без никаква жал в сливенското село Сотиря.

Убийците и на Вероника, и на Виктория, поискаха съкратено съдебно следствие и получиха присъди за 30 години лишаване от свобода. Които им дават възможност, макар и след много години, да излязат отново навън, на свобода. Как ще се препитават тогава, как ще живеят, как ще сдържат нагоните си - можем само да стискаме палци никога да не разберем, поне не и от вестниците. Най-вероятно същото ще се случи и сега.

Ако се окаже, че Мартин Трифонов наистина е извършителят на убийството на малката Криси, той ще има право да поиска съкратено съдебно следствие и съдът ще е длъжен да му осигури това право.

Защо? Защото законът, дори и да бъде променен и съкратеното следствие да отпадне за тежките престъпления, тази промяна няма да може да се приложи за убиеца на Криси - независимо кой е той. По отношение на извършителите на престъпления винаги се прилага най-благоприятният за тях закон.

Но има и друга причина: едва ли някой въобще ще тръгне да "бута" закона, а дори и да се стигне дотам - вероятността промяна в приложението на "съкратеното производство" да мине през Народното събрание, изглежда невероятна. Просто защото до момента всички опити да се премахне възможността извършителите на най-тежките дейния да се ползват от тази "екстра" в  Наказателно-процесуалния кодекс, систематично удрят на камък.

Да припомним как се стигна дотук. Малцина вече си спомнят, че до 2010 г. забраната за съкратено производство при умишлено причиняване на смърт или тежка телесна повреда съществуваше в чл.369а от Наказателно-процесуалния кодекс (НПК).

През 2010 г. обаче - по време на първото правителство на Бойко Борисов, бяха предприети изменения в процесуалния закон. И тогава се случи нещо твърде странно и нетипично за "единоначалието", характерно за ГЕРБ: депутатите приеха законов текст, който беше в пълна противоположност с тезата на Министерския съвет.

В предложението за изменение на НПК, внесено от Министерския съвет тогава, беше предвидено въвеждане на още по-големи ограничения при приложението на съкратеното следствие. МС предлагаше то да не може да се ползва от извършителите не само на тежки убийства и телесни повреди, но и при непредпазливи деяния като катастрофите - в случай че са причинени след употреба на алкохол или наркотици. Предвиждаше се съкратеното съдебно следствие да не се допуска и за престъпления, извършени срещу полицаи, прокурори и съдии - по повод работата им, както и за няколко изрично посочени престъпления, като: контрабанда, трафик на хора, рекет, продажба на нароктици и др.

Само че от пленарната зала след второ гласуване предложеният от МС текст излезе в съвършено различен вид - всъщност  него просто го няма. В окончателния текст на приетия закон за изменение на НПК, който носи подписа на бившия правосъден министър и тогавашен председател на Народното събрание Цецка Цачева, бе записано просто: чл.369а се отменя. Така всъщност управляващите смъкнаха всички ограничения и съкратеното следствие започва да се прилага при всички престъпления...

Няколко месеца по-късно депутатът от левицата Любен Корнезов направи опит да промени това и внесе предложение Народното събрание да приеме ограничения в приложението на съкратеното следствие. Но това не се случи.

През 2015 година и Патриотите внесоха подобно искане в парламента. Тогава те предложиха в НПК да се запише, че за престъпления, довели до смърт, тежка телесна повреда или срещу орган на власт, лекар, или друг служител на държавата, съкратено съдебно следствие няма да може да се провежда. С мотива - това ще сложи край на порочната практика рецидивисти да се измъкват с по-леки наказания заради самопризнанията си. Повод за това искане тогава беше бруталното убийство на 23-годишната студентка Вероника от Велико Търново. Предложението бе вкарано между първо и второ четене на поредните промени в НПК, но не получи подкрепата на депутатите в пленарната зала и те го отхвърлиха.

След убийството на журналистката Виктория Маринова от Русе темата отново бе поставена на дневен ред - пак от Патриотите. "Ще станем отново свидетели на обичайния водевил: признаване на доказателствата, присъда от максимум 20 години, свобода за "примерно поведение" в затвора след 15 години и отново възможност да убива и изнасилва. Зловещ алгоритъм! Типичен е случаят с убиеца на студентката Вероника от Велико Търново - тя му беше втората жертва. Предложих в 43-ото Народно събрание да отпадне възможността за т. нар. "съкратено съдебно следствие" за убийства, изнасилвания и други тежки престъпления. Убийците да си получават и без това несъразмерно леката доживотна присъда. Тогава не получихме подкрепа. Ще предложа отново тази идея на колегите си в парламента - дано този път разберат, че зверовете не заслужават "хуманно" отношение...", обяви тогава депутатът от ВМРО Искрен Веселинов.

Още на фаза "медийно обсъждане" обаче идеята отново удари на камък. Депутатът от ГЕРБ Тома Биков заяви, че обсъждането й тепърва започва и че тя подлежи на много сериозна преценка. "Това са много сериозни неща и със сигурност ще се обсъдят, а вече какво решение ще бъде взето, зависи от това да се преценят всички гледни точки по този казус", обясни Биков. Социалистът Крум Зарков пък контрира, че високите наказания никога не са решение на проблемите: "Отговорът винаги е превенция и наказанията също имат превантивна цел, но създава се практика да реагираме впоследствие, завишавайки наказание или правейки процедурни промени на подобни чудовищни действия. Това само по себе си не е нещо, което ще допринесе за по-сигурната среда, за по-качественото правораздаване".

Така  - без сигурна подкрепа от управляващите и при очертаваща се съпротива от опозицията, идеята за ограничаване на приложението на съкратеното съдебно следствие изглеждаше предварително обречена - за пореден път. И логично до ново законодателно предложение за нея въобще не се стигна.

Сега пак сме на фаза "идея". Какво ще се случи ли? Очевидно същото. Докато не се появи прословутата "политическа воля" да се промени текстът в НПК...

Facebook logo
Бъдете с нас и във