Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАЩО СТРИНА СПАСКА НЕ ЗАПОЧВА ДЕНЯ СИ БЕЗ ИНТЕРНЕТ

Протоколът за взаимодействие и сътрудничество между МВР и омбудсмана на България е стъпка в развитието на основната стратегия на МВР Полицията в близост до обществото - това заяви на 16 април (понеделник) вътрешният министър Румен Петков, след като заедно с омбудсмана Гиньо Ганев сложи подписа си под него. Смисълът на този протокол е да се разширят възможностите за граждански контрол от страна на омбудсмана върху МВР. Министерството на вътрешните работи пък се ангажира да оказва пълно съдействие и да предоставя необходимата информация на обществения защитник при негови проверки - по случаи на неефективно администрация в системата на МВР, на полицейско насилие, на неправомерно задържане и при други нарушения, които засягат правата на гражданите.
Взаимни реверанси на вътрешния министър и омбудсмана съпроводиха церемонията по подписването на протокола. С този документ МВР дава знак, че приближава работата си до българските граждани, заяви Гиньо Ганев. От своя страна вътрешният министър каза, че е много важно служителите на МВР да са със съзнанието, че са обект на добронамерен контрол и оценка от страна на институцията на омбудсмана.
Споразумението безспорно е крачка на обществото към МВР. Прозрачността и пълната информираност на гражданите са част от мерките за превенция на престъпността, както е посочено и в доклада на правителството за изпълнението на решението на Европейската комисия от 13 декември 2006 година.
Въпросът обаче е друг - крачи ли самото МВР към обществото, така както подчерта министър Петков след парафирането на споразумението, или тъпче на място? Повод за подобно питане има, тъй като често информационната дейност на вътрешното министерство издава липса на продуктивни идеи и доказва, че някои важни страни в нея са оставени на самотек.

Ако искаме потвърждение на мъдростта, че пътят към ада е осеян с добри намерения, достатъчно е да посетим някои от сайтовете на областните подразделения на МВР. В много от тях, наред с традиционната информация за състоянието на престъпността, можем да прочетем и такива неща, за които в сериозните хумористични вестници плащат добри хонорари.
Най-много бисери са изписани по повод т.нар. превантивна дейност на полицията - на която вътрешното ведомство напоследък възлага големи надежди в борбата му с престъпността и пресичането на корените й. Тези, които не знаят що е то превенция, да отворят ИНТЕРНЕТ страницата на ОДП-Сливен. От кратката дефиниция там научаваме, че това е ефективен механизъм за противодействие на престъпността чрез елиминиране или ограничаване на криминогенните фактори. На практика обаче този механизъм не означава нищо друго освен многословни упражнения по даване на съвети. Каквито например откриваме в сайта на ОДП-Варна. Те са адресирани към нежните половинки на варненци, с практически напътствия как да се предпазят от попълзновенията на незнаен престъпник:
Ако почувствате, че ви следят, извършете проверка! Пресечете улицата един-два пъти. В случай че съмненията ви се потвърдят, изтичайте до най-близкото многолюдно място. Ако се почувствате застрашена, позвънете в полицията (на тел.166 или в най-близкото РПУ - бел. ред.). В празен автобус и трамвай сядайте близо до шофьора (ватмана). Избягвайте да шофирате сама. Ако имате дълга коса, приберете я в кок, за да имитирате отдалеч мъжки силует. При нападение трябва да сте психически подготвена и мислено да сте разиграли подобна ситуация. Ако не сте, сега вече помислете как точно ще постъпите (съпротива, бягство). Бъдете особено внимателна, ако се окаже, че нападателят ви е познат. Това прави положението твърде сериозно. Ако нямате друг изход, опитвайте се да хитрувате с цел да смекчите агресивността му, както и да печелите време. При пряко нападение за изнасилване викайте и крещете силно, например: Не! Помощ! Стремете се да ритнете нападателя в слабините или да му бръкнете в очите. Ако инцидентът става в жилище или в автомобила на нападателя, по време на борбата се стремете да повреждате и унищожавате всичко наоколо (телевизор, аудиосистема, вази от кристал, мебели, лампиони). Не хленчете и не се молете! Не се мийте или къпете до прегледа на лекар. Не перете и не почиствайте дрехите, с които сте били облечени, защото ще унищожите важни веществени доказателства.
Не само варненките обаче са превантивно обгрижени. След приключилите с фиаско разследвания на МВР за отвличането на бизнесмена Рубин Коцев и още няколко други случая в града и района, в областната дирекция, изглежда, са намерили спасително разрешение. Следвайки опита на Остап Бендер, те прехвърлят грижата за опазването на здравето и живота на варненските бизнесмени върху тях самите.
Ако дължите значителна сума някому и многократно ви е напомняно да погасите дълга си, е възможно кредиторите да отвлекат вас или някой член от семейството, за да ви принудят да изплатите задълженията си. Ако смятате, че ви заплашва подобен вариант, уведомявайте винаги близките си къде отивате и с кого ще се срещнете. Ако имате сериозни съмнения, че могат да ви отвлекат, уговорете с близките си колко време след вашето изчезване да алармират полицията. Избягвайте да се движите сам. Ако ви отвлекат и пуснат след време, не се колебайте да подадете оплакване и да свидетелствате срещу похитителите. Вземете мерки за сигурността на децата и останалите членове от семейството ви.
С още няколко безплатни съвета от сайта на варненската полиция бизнесмените от града и района се научават как да се държат по време на побой, заливане с киселина, палеж. Особено ценно е напътствието за преотвратяване на бомбен атентат:
Преди да влезете в офиса, магазина или автомобила си, както и вечер в жилището си, направете външен оглед. Самоделните бомби обикновено представляват пакети, тежащи около 1-2 кг, обвити в хартия или найлон и плътно пристегнати с тиксо. Най-често терористите ги поставят зад някое от предните колела, върху планката на носача или под предната седалка на автомобила, както и пред вратата на дома или офиса. Възможно е бомбите да са сложени в торби, сакове, куфарчета и пр. Затова, ако забележите подозрителен предмет, необичаен за даденото място, не го пипайте! Веднага се отдалечете и повикайте полиция...
Бедна ще е обаче представата ни за същността на превенцията, ако не знаем какво ни чака по пътищата, независимо дали сме шофьори, или пешеходци, млади или стари. В това отношение Пътна полиция определено е с едни гърди пред останалите структурни звена на вътрешното министерство. Ето какво окръжно от КАТ можем да прочетем в сайтовете на няколко областни дирекции:
Улиците в населените места са най-често без осветление вечер и вие по правило преминавате по неосветени маршрути, когато се прибирате пеш. По възможност пресечете платното там, където е осветено. Ако ви предстои пресичане в участък, където няма осветление и в същия момент виждате фарове на приближаващ автомобил, в интерес на вашата лична безопасност е да го изчакате да премине и тогава да пресечете.
На мнозина се налага да изминават километри пеш, и то вечер, просто защото няма удобен обществен транспорт. Между малките градове и съседните близки села вечер се движат много хора, които понякога дори не подозират, че могат да бъдат блъснати от застигащи ги автомобили. В най-голяма опасност са пешеходците, които вървят неправилно - отдясно, и то по платното. Рискът е още по-голям, ако пешеходецът е облечен с тъмни дрехи, а шофьорът на застигащия го автомобил има срещу себе си фаровете на насрещно движещо се превозно средство. Той може да забележи пешеходеца едва, когато е на около 25 метра от него и когато вече е късно да направи спасителна маневра или да спре. Затова, ако се движите по улица без тротоари или по път извън населено място, още при поява в далечината на фарове на приближаващ автомобил незабавно излезте извън очертанията на платното (на банкета, дори по-далече) и изчакайте отминаването на автомобила.
Ако е неотложно и неизбежно да вървите пеш по тъмно, направете нещо нестандартно за своята безопасност. За да бъдете видим за водачите отдалече, по възможност облечете светла връхна дреха или носете светъл, добре забележим лек предмет. Можете да използвате светлоотразител (т.нар. котешко око), който да носите в себе си и при приближаването на автомобил да го насочвате срещу светлината на неговите фарове. Ако не разполагате с такъв светлоотразител, за да бъдете видим отдалече, носете в ръка бяла найлонова торбичка - тя също отразява добре светлината...
Резонен е въпросът има ли КАТ статистика за ефекта от размахването на бели найлонови торбички от страна на пешеходците, крачещи в тъмната част на денонощието, за да дава с чиста съвест подобен съвет? И понеже става дума за ефективност, особено в механизма за елиминиране и пресичане на криминогенните фактори, как да разбираме някои очевидно грешни послания, които могат да се открият в електронните страници на областните дирекции на МВР? Като например тези доколко уместно е, разчитайки на ИНТЕРНЕТ, полицията да предупреждава жителите на селскостопанските райони да внимават при покупко-продажба на животни. Според данни на Българския портал за развитие не повече от 25% от населението в страната има достъп до ИНТЕРНЕТ услуги, като това благо на технологията логично е съсредоточено в градовете. Там, както се знае, алъш-веришът с животни е доста слаб, да не кажем, че върви само на разфасовки. Въпреки това, ако се съди по фактите, за Областната дирекция на полицията (ОДП) в Стара Загора е нормално да се обръща към селските стопани с напътствия, публикувани единствено на електронната й страница. Сякаш стрина Спаска от Долно Сахране или бай Нено от Тъжа не започват деня си, ако не надникнат в ИНТЕРНЕТ страницата на ОДП-Стара Загора или пък не изръшкат де-що сайтове с полезни съвети има.
С наближаването на Великден и Гергьовден започва усилена търговия с домашни животни - особено с агнета и ярета. Препоръчваме на стопаните да бъдат внимателни и предпазливи при установяване на контакти с търговци, които посещават дворовете им, под предлог че изкупуват животни. В редица случаи крадците, представяйки се за купувачи, предварително оглеждат стопанствата, които след ден или два обират. За да не станете жертва на кражба или измама от мними купувачи: укрепете и осветете стопанските си постройки; запишете името на купувача, марката и номера на автомобила, с който се придвижва (особено в случай че сделката се провали или отложи); не оставяйте непознати лица сами в имота си под никакъв предлог. Не дръжте големи суми пари в дома си, особено в гардероб, под дюшека или стопански помещения.
Бегъл преглед на сайтовете на полицейските дирекции издава, че дори и зад строгата фасада на силовото ведомство може да вирее най- обикновено графоманство. Добре че МВР не е издателство, защото със сигурност щеше да фалира. Колкото до т.нар. превантивна дейност, най-добре ще е министерството да се осланя на мъдростта на народа, който си го е казал ясно и кратко: Лозето не ще молитва, а мотика!

Facebook logo
Бъдете с нас и във