Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Засилва се употребата на кокаин в BG

България продължава да бъде предимно транзитна страна за трафик на хероин и кокаин и е уязвима за нелегалните потоци от наркотици, хора, контрабандни стоки и пари. Това се казва в доклад на Държавния департамент на САЩ за контрола над наркотиците, публикуван във вторник (2 март).
Канабисът според доклада е най-използваният наркотик в страната ни, следван от синтетичните наркотици. Употребата на хероин е останала непроменена през миналата година, като според цитираните данни редовните консуматори на хероин през 2009 г. са били между 20 000 и 30 000 души.
Употребата на кокаин, използван главно от по-заможните, продължава да нараства. Въпреки че има успех в намаляването производството на синтетична дрога, България все още е източник на производство на някои синтетични наркотици, включително и на амфетамини, които се произвеждат за вътрешния пазар и се изнасят в Турция и за Арабския полуостров.
В доклада се оценяват положително усилията на правителството за справяне с организираната престъпност и наркотрафика. Акцентира се върху действията на шефа на Агенция Митници Ваньо Танов, който е похвален за реформите в системата, включително и за уволнението на 104 неквалифицирани или корумпирани служители. Според статистиката, цитирана в доклада от юли до октомври 2009 г., митническите служители са заловили
860 кг наркотици
спрямо 169 кг, иззети през предишните шест месеца (или увеличение с 408%). В доклада се адмирира създаването през октомври миналата година на съвместни органи за борба с корупцията и организираната престъпност, които да разследват високопоставените й членове, включително и известни наркотрафиканти. Въпреки реформите обаче липсата на финанси, недоброто оборудване, продължаващата корупция и крайно формалистичните съдебни процедури продължавали да спъват усилията за справяне с наркотиците. Напомня се за поправките в Наказателнопроцесуалния кодекс (НПК), целящи опростяване на събирането на доказателства, ускоряване на съдебния процес и затваряне на вратичките в законите, които водещите фигури на организираната престъпност досега използвали, за да не бъдат осъдени. Корекциите в нормативната база според американците целят затягане на правилата за конфискуване на имущество, което би отнело възможността на наркобароните да прехвърлят имущество на членове на семейството си или на съдружници, за да не бъде иззето.
Споменава се и за Националната стратегия за борба с наркотиците за периода 2009-2013 г., която правителството прие през ноември миналата година. Този документ включва две основни области на действие - намаляване на търсенето и намаляване на предлагането на дрога, национална координация, международно сътрудничество и усъвършенстване на законодателството. За нейното изпълнение е изготвен план за действие, съдържащ конкретни мерки за борба с наркотрафика, срокове за изпълнението им, отговорни институции и пр.
През ноември парламентът прие важен закон за реформиране на Държавна агенция Национална сигурност (ДАНС), изясняваща нейната роля и позиция по отношение на Министерството на вътрешните работи, пише в доклада. Тук очевидно се има предвид законодателната промяна, с която се прехвърлиха правомощия от ДАНС към ГДБОП, вследствие на което агенцията остана предимно с разузнавателни и аналитични функции.
Според американската статистика през първата половина на миналата година, е
заловена по-малко дрога
но този спад е бил наваксан пред второто полугодие. През 2009 г. полицията е иззела 218 кг хероин, 1.1 кг кокаин, 253 кг амфетамини, 6635 таблетки екстази, 40 кг марихуана и 9881 кг канабис. От януари до ноември Агенция Митници е иззела 719 кг хероин, 234 кг кокаин, 23 кг екстази, 5 кг марихуана, 44 кг хашиш и 588 таблетки психотропни вещества, посочва Държавният департамент. Отчетени са също обменът на информация и съвместните операции с международни агенции. Полицията и прокуратурата ни са работили съвместно с чуждестранните си колеги за събирането на доказателства за използваните от български граждани офшорни корпорации и банкови сметки за пране на пари с цел прикриване на доходи от наркотици.
В анализа не е подмината и дейността на Комисията Кушлев за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност. Тя е наречена независима агенция, която предприела действия срещу американски трафикант на хероин, осъден от федерален съд в Маями, като предприела действия срещу недвижимото му имущество в България. Тук очевидно иде реч за американския гражданин Лий Джеси Куинто, който обаче бе оправдан от Софийския градски съд по обвинението за пране на пари през март миналата година, така че Кушлев не можа да му вземе трите апартамента в София, още един на морето и едно БМВ, тъй като не бе доказано, че тези средства са набавени от престъпление. Сега Куинто е в ареста в САЩ с 20-годишна присъда за продажбата на 60 г кокаин на офицер от ФБР, работещ под прикритие.
Според американската статистика от януари до юни 2009 г. включително у нас са извършени 1453 разследвания, заведени са 1042 дела и са издадени 872 осъдителни присъди за престъпления, свързани с наркотици. Корупцията остава сериозен проблем в областта на прилагането на закона и в съдебната система, правилно се отбелязва в доклада. Мнението на американците за съдебната ни система съвпада с това на вътрешния министър Цветан Цветанов, изразено напоследък. А именно, че въпреки извършването на някои реформи, съдебната система като цяло (като към нея се причисляват прокурорите и съдиите, а следователите не се споменават) се ползва със слабо доверие в обществото.
България не окуражава
и не улеснява нелегалното производство или разпространение на наркотици и на психотропни вещества или на други субстанции, както и прането на пари от незаконни наркосделки. Освен това няма никакви доказателства, че високопоставени български представители са участвали в подобни дейности..
В деня, в който бе публикуван този доклад, полицията съобщи за поредната акция на МВР - този път на територията на Ямбол, където е била заловена организирана група за разпространение на наркотици. При операцията са задържани четирима мъже на възраст от 21 до 26 години и непълнолетен младеж на 17 години. След обиски в домовете им са иззети кокаин, пико и марихуана, мобилни телефони, сим-карти и компютърни конфигурации. Групата е под наблюдение от няколко месеца. Има данни, че младежите са съпричастни към извършването и на други тежки престъпления в региона, посочиха от полицията. Миналата седмица пък 38-годишен наркотрафикант, заловен на границата с 52 кг хероин, предназначен за Холандия, бе осъден да лежи девет години зад решетките, първоначално при строг режим.
В момента най-малко 300 български граждани, замесени в трафик на наркотици, са задържани или изтърпяват присъди в Бразилия, Венецуела, Еквадор, Италия, Франция и други държави по данни на Министерството на външните работи от края на 2009 година. От министерството уточняват, че този вид престъпления се наказват с тежки присъди и с дългогодишни срокове в затвор. В някои държави като Иран, Сингапур за подобни престъпления дори се налагат смъртни присъди.
За съжаление, често граждани със слабо социално положение и с финансови затруднения лесно се поддават на обещанията да получат решение на техните материални проблеми и стават жертви на действията на престъпни групировки.

80 тона хероин минават през Балканите
Сърбия е една от главните транзитни страни по балканския маршрут за трафик на наркотици от Централна Азия към Централна и Западна Европа, Черна гора също е на главния път на дрогата, а Македония остава настрани от централните транзитни пътища.
Според експертите по балканския маршрут от Афганистан за Европа преминават над 80 тона хероин годишно. Расте количеството на марихуаната от Албания, която през Черна гора и Сърбия се пренася към Западна Европа. Сръбски престъпни групи пък засилиха контрабандата на кокаин от Южна Америка директно за Европа, макар че една малка част от него отива и в Сърбия. Главните проблеми в Сърбия са пропускливостта на границите й и корупцията. В частта на доклада за Косово се посочва, че се разраства тамошният пазар на наркотици, че е недостатъчен контролът на границите, а поради корупцията и ограничените парични средства борбата с трафика на наркотици не се смята за приоритет.
Черна гора поради географското си положение е удобно място за действие на организирани престъпни групи, които използват територията й за претоварване на наркотици, предназначени за европейския пазар. Само 10-15% от тях остават в страната. Само Македония остава встрани както от производството, така и от транзита на наркотици на Балканите. Отчетени са успехите на македонските власти в борбата срещу трафика на дрога и сътрудничеството им със Сърбия, България и Турция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във