Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Заслужени 5 бона за всеки от ВСС

Пари и чалга, чалга и пари! Под този девиз преминава животът в съдебната сфера.
Под този наслов премина и най-атрактивното за тази година заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък (17 декември). След като цяла година кадруваха изтощително - със или без помощта на Красьо, висшите магистрати най-изненадващо решиха да се самонаградят за предстоящите празници. Не с много, само с по две заплати. Сиреч с по около 5300 лева на глава.
Това решение не беше взето лесно. До него се стигна след ожесточена дискусия за и против премиите, но накрая здравият разум надделя - раздадоха на всички.
Мотивът за самонаграждаването бе за цялостен принос към съдебната система през изминалата година. Първоначално идеята беше за добра работа да бъдат наградени само главният секретар на ВСС Славка Каменова, главният съдебен инспектор Ана Караиванова и шефът на Националния институт на правосъдието Пенчо Пенев. Неочаквано обаче финансовото поощрение се разпростря върху всички членове на съвета. Предложението дойде от шефката на инспектората г-жа Караиванова, която заяви, че ВСС не трябва да остане като виновник. Постигнахме много, вашите заключителни актове доведоха до подобряване на съдебната система, похвали г-жа Караиванова колегите си и даде за пример за добре свършена работа приемането на нова Наредба за атестиране на магистратите, както и редовните проверки по 250 общественозначими дела.
Нейното предложение беше подкрепено горещо от председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев. Той заяви, че ако във ВСС не вземат бонуси за празниците, това ще бъде проява на дискриминационна политика на кадровия орган към самия него. И логично зададе въпроса - защо за всички да има, а за членовете на съвета не? Казвайки всички, той имаше предвид не пенсионерите, а магистратите, за които бяха отпуснати 24 млн. лв., спестени от заплати за незаети бройки. Излиза, че не оценявате положително вашата работа, скастри колегите си Пенчев. Председателстващата ВСС Анелия Мингова го репликира с думите: От скромност, от скромност.
Тук не е зле да припомним, че шефът на ВАС от година тръби, че назначенията в съдебната система се решават не в заседателната зала на ВСС, а на маси с бели покривки. Ще рече - ВСС е излишен. Друг член на съвета, който би трябвало да получи две заплати допълнително, е главният прокурор Борис Велчев. Той също, изглежда, е забравил какво каза преди дни: че да се дават милиони на фона на кризата и на ниските пенсии е неморално. Да не говорим, че кадровиците преди две седмици заявиха вкупом, че няма да взимат никаква 13-а заплата и никакви бонуси.
Предложението за коледните бе подкрепено от 19 души, трима се въздържаха - Галя Захарова, Пламен Стоилов и Иван Колев. След заседанието Галина Захарова обясни, че се е въздържала от солидарност към държавните служители, които няма да вземат 13-а заплата, и към онези, които са взели премии, но както бе обявено, ще се наложи да ги върнат.
В суматохата преди гласуването за коледните награди висшите магистрати, които в този ден и кадруваха, насмалко не назначиха близък на подсъдимия Пламен Галев за заместник-шеф в прокуратура. Интересен обрат взе и изборът на заместник окръжен прокурор на Кюстендил. При първото гласуване в съвета с убедително мнозинство от 15 гласа беше избран Йордан Йорданов. По-късно обаче главният прокурор Борис Велчев изненадващо настоя това решение да се прегласува, като заяви, че Йорданов е свързан с подсъдими по знаково дело в Кюстендил. Оказа се, че той е кръстник на дете на Пламен Галев...Така съветът гласува отново и избра на поста досегашния редови прокурор Ангел Байрактарски.
Чалга елементът в заседанието на ВСС присъстваше и при налагането на наказанията. Съветът отстрани от поста заместник-председателя на Софийския районен съд (СРС) Николай Маджаров, който остава редови съдия. Причината е, че в сградата на брачното отделение на съда той организирал стая за забавление. Проверката, която продължи няколко месеца, установила, че на вратата на стаята за забавления имало забит гвоздей, на който се поставяла табела Чалга клуб Мале Мале. Ревизията установила и важното обстоятелство, че черните дамски бикини, за които се твърдеше, че са били лого на клуба, не са били закачани на гвоздея на вратата, а бельото е било намерено върху антена на телевизор в помещението. Водещата разследването Захарова каза, че с действията си Маджаров е уронил престижа на съдебната власт и е нарушил етичния кодекс на магистратите. Заплатата на Маджаров ще бъде намалена, само не е ясно ще останат ли коледни и за него?

Facebook logo
Бъдете с нас и във