Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗаСПАлата ротация в МВР

Римският император Агрипа останал в историята с това, че 25 г. пр. Хр. проектирал и изградил първите римски терми, познати днес като СПА-центрове. С годините подобни терми били изградени на цялата територия на империята, като в построените обществени СПА-комплекси римските патриции отмаряли и сред парите на горещите минерални бани обсъждали обществено-политически и философски въпроси и чертаели бъдещето на държавата.


Римските СПА-традиции, включващи лечебните процедури и държавнически разговори, се завърнаха и в родната политическа реалност. В неделя (24 март) служебният премиер Марин Райков отпусна морно тяло в минералните води на Хисар СПА-комплекс в навечерието на срещата си с цялото МВР-войнство. А след като се поглези с процедури в балнеолечебния център, събра на двучасова вечеря ръководството на министерството и полицейските шефове.


Очевидно СПА-центровете се превръщат във фактор при налагането на нова изборна политика и култура в бъдещия обществено-политически живот у нас. Доказателство за това бе призивът на премиера Райков към участниците в първото национално съвещание на МВР под ръководството на новия вътрешен министър Петя Първанова. Дайте да спрем това безобразие, обърна се той към полицейските началници, коментирайки търговията с гласове с оглед предстоящите парламентарни избори през май. Целта на съвещанието бе да се обсъдят мерките за гарантиране на честни избори, редът и сигурността при провеждането на вота.


Аз съм начело на едно неполитическо правителство, чиято най-важна задача в момента е да организира едни честни избори, подчерта Райков. Познавате хората на терена, дайте да спрем това безобразие с купуването на гласове, обърна се Райков към полицейските шефове. Той нареди на ръководството на МВР да изготви схема за ротация на екипите на полицията по време на гласуването, каквато практика вече наложи НАП при извършването на важни ревизии. Целта на разменното гостуване на полицейските екипи е да не бъде допуснато купуване на гласове, обясни премиерът. Той предупреди полицаите да не допускат безредици и да не се поддават на натиск от страна на политическите партии. Винаги ще съм ваш гръб, никаква политическа партия не може да ви оказва натиск, не се притеснявайте, подчерта премиерът. Той препоръча още полицейските началници по места да държат връзка с шефовете на районните избирателни комисии, за да идентифицират заедно групи или индивиди, занимаващи се с изборен алъш-вериш.


СПА-процедурите, на които са се радвали премиерът и подчинените му, очевидно са се отразили благотворно. В резултат вътрешното ведомство се изправя пред ново предизвикателство, каквото досега не се е появявало на хоризонта. Става дума за препоръчаната от премиера Райков ротация (въртене) на полицейски сили.


Мярката няма нищо общо с обичайната досегашна практика за командироване на полицаи в други райони с цел уплътняване на униформеното представителство там и обхващане на малките населени места.


Преди началото на всеки активен туристически сезон МВР създава организация за оптимално насищане със сили и средства на министерството в курортните комплекси. За тази цел, на базата на сключени договори с кметовете на общините и ръководствата на курортните комплекси, се правят разчети за командироване на допълнителни полицейски сили от Столичната и областните дирекции на МВР от вътрешността на страната в помощ на областните дирекции, обслужващи черноморските курортни комплекси. Всяка година ведомството прави оценка на риска и придава допълнително около 650 полицейски служители в летните и зимните туристически курорти. Аналогична е и организацията при командироването на допълнителни служители за опазването на обществения ред и охраната на избирателните секции по време на избори.


Според наредбите на МВР на командирован служител се полагат 20 лв. дневни и до 40 лв. квартирни. Десет лева получават полицаите, командировани без откъсване от домовете си (т.е. отиване и връщане в рамките на един ден). Ако съответната дирекция не осигурява организиран транспорт, се поемат и тези разходи, в зависимост дали пътуването е осъществено със собствен или обществен транспорт.


Сметките сочат, че през активните туристически сезони МВР би трябвало да отделя от бюджета си приблизително по 780 000 лв. за дневни на служителите си (ако приемем, че командировките са в рамките на два месеца). Настаняването на полицаите обикновено е за сметка на общините и курортите. Иначе за вътрешното министерство ще настъпи истинска катастрофа, ако всяка година отделя допълнително примерно още 1 560 000 лв. за квартирни.


Както охотно коментира бройката на командированите си служители по курортите, МВР в същото време пази тайна какви сили разпраща по градове и паланки по време на избори. Очевидно сумите, които министерството заделя в такъв случай, са значително по-високи - липсват споразумения за бартер при настаняване, освен това със сигурност командированите са повече, а за капак напоследък изборите се решават на балотаж.


По данни на Министерството на финансите за януарския референдум вътрешното министерство е получило 2 800 000 лева. Приблизително двойно повече получи МВР за охрана на вота 2 в 1 през 2011 г., когато се гласуваше за местна власт и президент. Тогава за ведомството на Цветанов бяха предназначени цели 6 млн. лева.


На съвещанието в понеделник (25 март) служебният премиер Марин Райков обеща, че за предстоящите избори държавата ще осигури средства за командироването на полицаи по местата, където предложената от него ротация го изисква. Очевидно пълно превъртане (ротация) на полицейските състави от 28-те областни дирекции, което би било тотална гаранция срещу търговията с гласове, както пожела премиерът, е невъзможно. Това бе потвърдено и от главния секретар на вътрешното министерство Калин Георгиев, който ден след съвещанието заяви, че ротация ще има, но само при необходимост. Тук говорим за ротация на служители на министерството, които, евентуално казвам, защото не говорим по презумпция, че полицаите ще бъдат завъртани. Ако имат някакви обвързаности, в един многомандатен избирателен район можем да имаме роднински връзки, приятелски отношения, но нашите служители са достатъчно съвестни, за да го декларират пред съответния си ръководител и след това съответните директори спокойно биха могли, казвам пак - при необходимост, да извършват такава ротация, заяви в интервю професионалист №1 в МВР. Според него промени в професионалното ръководство на министерството биха довели до дисбаланс в системата. Няма да има ротация за изборите и на висши ръководни служители и директори на областни дирекции в МВР. Това е в разрез със Закона за МВР, коментира Георгиев.


Той аргументира позицията си с това, че в МВР има събрана доста оперативна информация за хора и групи, които се занимават с купуване на гласове. Моите колеги са на терен и те знаят всичко, което се случва в поверените им области, каза Георгиев.


Така че същинска ротация така и няма да видим. Най-вече защото пари няма. От Министерството на финансите ще отделят за избори 2013 г. общо 21 млн. лв., като от тях за МВР са предназначени 3.3 млн. лева. Горе-долу толкова бяха и парите при избори 2 в 1 преди две години.


На практика това означава, че обстановката по време на майския вот по охрана на реда и сигурността няма да се различава кой знае колко от атмосферата през октомври 2011 година. Тогавашните избори помним до днес заради скандалите, свързани с покупко-продажба на гласове. Алъш-веришът явно ще върви под пълна пара и тази година, особено след като ротация на полицията няма да има, и както обеща служебният премиер Райков, няма да има чистка сред назначените от ГЕРБ полицейски началници по места. В този смисъл призивът на Райков не е нищо повече освен вариант на прословутия лаф пари нема, действайте. В крайна сметка това ни подсеща, че освен СПА-комплексите Римската империя ни е завещала и популизма*.


nbsp;


nbsp;


Един, два, три...


В отговор на парламентарно питане от депутата от БСП Георги Пирински защо липсва становище на МВР относно доклада на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) за провеждането на изборите през 2011 г. бившият вътрешен министър Цветан Цветанов заяви следното:На 13 януари 2012 г. в МВР е постъпило писмо от МВнР, с което е изпратен докладът и до 10 февруари имаме срок, в който трябва да отговорим на всички констатации в доклада, касаещи дейността на министерството. В рамките на своите задължения да противодействаме на евентуалните нарушения на политическите права на гражданите, включително и купуването на гласове, МВР включи в плана си за действие създаването на открита линия за получаване на информация за извършени нарушения на изборния процес. Тя функционира денонощно в ситуационния център на МВР за периода от 3 до 31 октомври 2011 година. От откриването на линията до октомври 2011 г. гражданите са подали общо 818 информации за нарушения. От тях съотносими към дейността на МВР са били 524 информации, или 64% от общия брой. Това, което сме предприели, е те да бъдат обработени, регистрирани и предадени по съответния ред на компетентните структури на МВР и на други институции... По отношение на разследването и наказателното преследване на нарушенията срещу политическите права на гражданите за периода 1-19 януари 2012 г. от структурите на МВР е проведено разследване по общо 130 досъдебни производства за престъпления, свързани с изборното право. Приключила е работата по разследването на 81 дела, като от тях 31 са приключени с мнение за съд, 48 са с предложение за прекратяване, две са предадени на отдел Следствен - Окръжна прокуратура.Уверявам ви, че след един, два, три избора (след това, което вие създадохте като среда за провеждане на изборите през тези 20 години) нещата ще изглеждат действително демократични, както всички ние сме го желали от началото на демократичния процес.nbsp;


nbsp;


Морски изборни вълнения


В края на октомври 2011-а в ареста в Несебър се озоваха трима души за търговия с гласове в морската община. Сред тях бе Станка Райкова от кандидатската листа за общински съветници на ГЕРБ. Останалите двама са Кирила Тодорова и Александър Стоянов-Сандю, който бе издател и редактор на вестник Твоят глас на корпоративната партия на несебърския милионер Чавдар Александров - Чочо ДЕЛА (ГЕРБ). Кирила Тодорова обещавала и раздавала дърва за зимата на социалнослаби жители на общината срещу задължението да гласуват за кандидата за кмет Атанас Терзиев от ГЕРБ, подкрепян от милионера Александров. Тримата престояха 24 часа в ареста на РПУ-Несебър и са освободени. Представителят на прокуратурата Севдалина Станева взе странно решение да не наложи мярка за неотклонение на купувачите на гласове с мотив, че предстои втори тур на изборите.По случая бе образувано досъдебно производство. Разследването обаче беше прекратено през юни 2012 от несебърската прокуратура поради липса на доказателства, въпреки предоставения от БНТ запис, на който ясно се вижда как протича пазарлъкът за гласове. Окръжна прокуратура в Бургас обаче разпореди разследването по случая да продължи и отмени акта на несебърските прокурори.Днес съдбата на наказателното производство е неизвестна.
Facebook logo
Бъдете с нас и във