Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затягат мерките срещу финансирането на тероризма

Народните избраници приеха в четвъртък (25 февруари) на първо четене измененията в Закона за мерките срещу финансирането на тероризма, каквито поиска още преди две години Комитетът от експерти за оценка на мерките срещу изпирането на пари (т.нар. Комитет "Монивал"). Основната задача на този комитет е да прави преглед на съответствието на законодателствата на членуващите държави с международните стандарти ( т. нар. препоръки на FATF) при превенцията и предотвратяването на изпирането на пари и финансирането на тероризма.

Според измененията Министерският съвет ще може да одобрява списък с физически и юридически лица, спрямо които да предприема мерки за противодействие на "финансирането на тероризма". Депутатите решиха освен физически и юридически лица в този списък да може да бъдат добавени също "групи и организации".

Става дума за физически и юридически лица и за групи и организации, спрямо които са наложени санкции за тероризъм или заради финансирането му с решение на Европейския парламент и на ЕС. Втората група обхваща физически лица, юридически лица, групи и организации, посочени от Съвета за сигурност на ООН като свързани с тероризъм или с финансирането му или спрямо които са наложени санкции с резолюция на Съвета за сигурност на ООН. В третата са физически лица, юридически лица, групи и организации, включени в списък, приет с решение на Министерския съвет.

Вносителите са преценили, че в списъка може да влезе всеки, за когото "има достатъчно данни, че осъществява дейност, свързана с тероризъм или финансиране на тероризъм". Ако някой влезе в списъка на правителството, ще му бъдат блокирани парични средства, финансови активи и друго имущество. Запорът се налага "независимо в чие владение се намират активите". Освен това на влезлия в списъка се налага забрана за предоставяне на финансови услуги, парични средства, финансови активи или друго имущество.

Депутатите приеха текст, според който лица или организации, за които "има достатъчно данни, че осъществяват дейност, свързана с тероризъм или финансиране на тероризъм", могат да обжалват включването си в черния списък пред Върховния административен съд (ВАС). Обжалването обаче не означава, че пада запорът над финансовите им средства или на имуществото им. Изключение при запор може да бъде приложено с решение на финансовия министър - когато става въпрос за неотложно лечение на заподозряното лице или за член на семейството му, когато трябва да се платят задължения към държавата, задължителни осигуровки, извънреден труд. Отказ на финансовия министър да разреши ползване на блокирани средства също може да се обжалва пред ВАС.

Изменения в списъка могат да предлагат министърът на вътрешните работи, министърът на външните работи, председателят на ДАНС и главният прокурор. Правителството обаче има последната дума дали да приеме това предложение.

 

Списъкът на ЕС

В края на юли тази година Съветът на ЕС актуализира списъка на лицата, групите и организациите, по отношение на които се прилагат специални мерки за борба с тероризма. Сред групите на първо място е поставена "Абу Нидал", известна също като "Революционен съвет на Фатах", "Черният септември". Следват я "Бригади на мъчениците от Ал-Акса", "Бабар Капса", Комунистическа партия на Филипините, "Джамаа Ислямия" (известна също като "Ислямска общност"), "Фронтът на великите ислямски източни войни", "Хамас", военното крило на ливанската "Хизбула", "Муджахедините на Хизбула", Международна федерация на младите сикхи (ISYF), Кюрдска работническа партия, "Тигри за освобождение на Тамил Илам", "Палестински ислямски джихад", "Народен фронт за освобождение на Палестина", "Революцонна армия за народно освобождение" (Dev Sol), "Революционни въоръжени сили на Колумбия", "Сияйната пътека" (Sendero Luminoso).

В списъка на лицата са: Абдулахи Хамед, известен също като Мустафа Абдулахи, роден в Иран през 1960 г.; Ал Насер, Абделкарим Хюсеин Мохамед, роден в Саудитска Арабия; Ал Якуб, Ибрахим Салих Мохамед, роден през 1966 в Саудитска Арабия; Мансур Арбабсиар, роден през 1955 г. в Иран, ирански и американски гражданин; Абу Зобаир, роден през 1978 г. в Амстердам, член на Hofstadgroep; Из-Ал-Дин Хасан, роден през 1963 г. в Ливан; Мохамед Халид Шах, известен като Вин Халид, Фаха Бин Абдалах, роден през 1964 г. в Пакистан; Шахлаи Абдул Реза, роден през 1957 г. в Иран, с последен адрес военна база Мехран, провинция Илам, Иран; Язем Сулеймани, роден през 1957 г. в Иран, с чин генерал-майор.

Facebook logo
Бъдете с нас и във