Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затишие около кокаиновия комбайн

Окръжният съд в Русе остави в ареста за постоянно пловдивчанина, задържан миналия уикенд покрай разкритата пратка от 67 кг кокаин на пристанище Изток в дунавския град. Тази мярка поиска още в началото на седмицата окръжният прокурор Огнян Басарболиев, който наблюдава делото.


Русенските магистрати продължават да пазят името на митичния арестант в тайна и отказват каквито и да е подробности с мотив, че се води разследване. От откъслечната информация обаче може да се направи предположение, че мъжът от Пловдив е свързан със спедиторската фирма, превозвала комбайна, в който беше открит кокаинът.


Както е известно, дрогата е била скрита в специален тайник в комбайн Дон Роко, втора употреба, купен за 10 000 долара в Аржентина. Кокаинът в тежката машина е бил засечен от митничарите по метода анализ на риска. Белият прах е бил разпределен в 66 пакета, напъхани в специално пригоден тайник с метални стени, дебели 3.5 см, и тежащ над тон и половина. Освен това дрогата била допълнително увита в оловно фолио.


Комбайнът трафикант е тръгнал от Аржентина и е превозен до белгийското пристанище Антверпен, второ по големина в ЕС. Оттам машината поела пак по море за Истанбул, откъдето се е озовала на пристанище Варна. Оттам комбайнът бил качен на специална платформа и хванал пътя за Русе. След кратка почивка на русенското пристанище Изток машината е трябвало да отплава по Дунав към Дегендорф, в немската провинция Бавария. В крайна сметка комбайнът пилигрим трябвало да се озове в Ротердам, Холандия.


Служителите от Агенция Митници признават, че именно странният и объркан маршрут на машината от точката на товарене до последния адрес е привлякъл вниманието им. Затова те го разфасовали и открили вътре металния сандък с дрогата. Повече от пет часа митничарите рязали стените му, докато стигнат до укритото зад тях съдържание. Бронята му е била по-дебела от тази на танк, а след това е бил увит в оловно фолио, само че това вече не е достатъчна преграда за новите ни рентгени. Бил е предназначен за Ротердам, така че нека нашите колеги в Холандия да знаят, че границите ни се пазят много по-добре, отколкото техните, не пропусна да жегне опонентите ни след удара министър-председателят Бойко Борисов.


Както обикновено, първи за заловените във връзка със случая съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов. След лекцията си на тема Младежката и студентската престъпност в Стопанската академия Димитър Ценов в Свищов на 8 май той каза, че няколко българи, предимно от Пловдив, са задържани. Има задържани лица, колегите продължават своята работа по спедиторските фирми, които са осъществявали този пренос. Работим усилено, за да можем да документираме цялата престъпна дейност по канала, който трябва да бъде осуетен, и да не се извършват такива престъпления, обяви МВР шефът.


Арестуваните са служители от спедиторската фирма от Пловдив, която е трябвало да посредничи при транспортирането на 67-те кг кокаин от нашата страна към Холандия, уточниха в началото на седмицата от русенската окръжна прокуратура. Разследващите са категорични, че трафикът на коката е дело на изключително добре организирана група.


Заловеният наркотик е с високо качество - с 96% чистота. Екипите на Агенцията за борба с наркотиците (Drug Enforcement Agency DEA) на САЩ (която от април има офис в София) са изключително доволни от успешната акция на нашите митничари. Кокаиновият комбайн е заловен в транснационално разследване на територията на няколко държави, което води ДЕА.


Българският партньор на агенцията, Главна дирекция Борба с организираната престъпност, съобщава, че обменът на информация и сътрудничеството с ДЕА при съвместни полицейски операции - т.нар. контролирани доставки, съвместни екипи за разследване (СЕР), доверителни сделки, агенти под прикритие и др. оперативни способи бележат ръст. През 2011 г. броят на съвместните операции е по-голям. Антимафиотите ни са участвали в 65 международни операции и паралелни разследвания, от които в шест случая става дума за контролирани доставки. Сформирани са седем съвместни екипи за разследване, като три от тях работят и заедно с Европол.


Според шефа на бюрото на ДЕА в столицата специален агент Марк Снайдер, който води и бюрото на агенцията в Истанбул и отговаря за операциите в България, Армения, Грузия и Турция, трафикът на наркотици се променя. Агентите от ДЕА са установили, че напоследък кокаинът от Южна Америка вече се кара директно към Европейския съюз, който е най-големият пазар на кокаин. По тази причина разположението на България е стратегически важно за тях.


nbsp;


nbsp;


Българин беше осъден в четвъртък (10 май) на шест години и шест месеца затвор в Италия за разпространение на наркотици, съобщи италианският сайт atnews.it. Тридесет и две годишният наркодилър се казва Марин Анастасов. Освен че ще излежи присъдата си, той ще трябва да заплати и глоба от 29 хил. евро. Българинът, който работел като охранител в нашумяла дискотека, разпространявал кокаин в различни нощни клубове в района на град Асти. Атанасов бил обвинен и в друго престъпление - че е дал ръчна граната на млад албанец от същия италиански град. Но това обвинение е отпаднало поради липса на достатъчно доказателства. Адвокатът на българина ще обжалва присъдата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във