Параграф22 Daily

§22 Анализи

Затишие в очакване на бежанския потоп

Пращаме армия и спецтехника, ако бегълците от Сирия стигнат до границата ни

След почти две години нулев бежански натиск по българо-турската граница, ситуацията изглежда ще се промени. Темата за предстоящата силна мигрантска вълна вече е на дневен ред, след като турският президент Реджеп Ердоган пусна бежанците от Сирия свободно да се насочат към Европа. Намерението му изкара премиера Бойко Борисов от комфорта и го накара да развърти телефона за серия от разговори с властите в Гърция,в Турция, както и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Борисов успокои шефката на ЕК, че в момента  мигранският натиск към България  не е сериозен и ситуацията по границата ни с Турция е спокойна. Въпреки това събеседничката му го увери, че приоритет на ЕК е пълната подкрепа на Гърция и България, както и че еврокомисията е  готова  да осигури допълнителна помощ, включително чрез Европейската агенция за гранична и брегова охрана Frontex  - за граничните зони.

Мигрантският проблем стана причина и за спешна визита на премиера в Турция, където той има работна вечеря с президента Ердоган. Турция е поела ангажимент да няма мигрантски натиск към България, заяви Борисов след срещата с Ердоган. "Неслучайно аз исках той да го каже и да се обърне към българските граждани, към българския народ, че ангажиментът за опазване на българо-турската сухопътна и морска граница е наш взаимен ангажимент", заяви премиерът.

Ситуацията обаче е динамична. Гърция вече се възползва от заявената готовност на ЕК и вече поиска допълнителна помощ от Frontex. Самата агенция гледа доста мрачно на развоя на събитията и в последния си доклад (буквално преди дни) предвижда влошаване на обстановката по гръцката граница с Турция и масова бежанска вълна. На този етап Frontex очаква напрежението по външните граници на Европейския съюз да се увеличи, дори ако турските власти се опитат да спрат придвижването на мигрантите.

Донякъде успокоителна е констатацията на Международната организация по миграция, че засега мигрантите предпочитат най-прекия път до Италия. Ако все пак част от бежанците успеят да преминат турско-гръцката граница и се насочат към страната ни, ще бъдат спрени, уверяват от организацията. В готовност е Държавната агенция за бежанците, която ще поеме хората,  нуждаещи се от защита. Центровете за настаняване на бежанци са натоварени под 20%, домовете за временно настаняване на мигранти на МВР също са натоварени много под 20 на сто и също са в готовност да поемат мигранти.

От "Гранична полиция" уверяват, че засега обстановката по българо-турската и българо-гръцката граница е нормална. Въпреки това на границата са изпратени служители на дирекция "Жандармерия" и  на ГД "Национална полиция", а на пункта Капитан Андреево пристигна и камион с водно оръдие. Според първоначалната разстановка на силите по границата, спецчастите ще останат тук  пет дни, но най-вероятно срокът на пребиваването им ще бъде удължен, тъй като турските власти информираха за повишено количество бежанци от Сирия, които са минали границата след ударите на сирийската армия срещу терористите в пограничната провинция Идлиб.

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов е категоричен, че в случай на силна бежанска вълна армията ще бъде на разположение. Спецподразделенията са в готовност, армията предвижда и използването на дронове, и на друга спецтехника. В интервю в края на миналата година Каракачанов заплаши, че ако се наложи някой да пробва доколко сме готови, ще разбере, че не си играем на празни приказки. "Той  и ще бъде спрян, включително чрез сила. В края на краищата това не е нехуманно. Срещу една футболна агитка, която живее в София, полицията използва сълзотворен газ, палки, на някои места – гумени куршуми, щитове, водни оръдия и ги спира,така че ние на границата какво очаквате да правим – да им варим турско кафе с леблебия ли? Няма да стане", заяви Каракачанов.

Леблебията очевидно отпада като вариант. Готови ли сме обаче да посрещнем бежанска вълна? Такава наистина се задава, ако  вярваме на думите на турският министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу. Веднага след като Ердоган изпълни заканата си, Сойлу заяви, че 76 358 мигранти са преминали границите на страната. А два дни по-късно съобщи за още 130 000 души.

На фона на стряскащите цифри прави впечатление тишината по българо-турската граница. От сводките на МВР излиза, че по границата всичко е спокойно. Според данните на МВР,  зоната на Главно полицейско управление Малко Търново, което е най-активното направление на българо-турската граница, е усилена с допълнителен брой служители и автомобили с повишена проходимост. В охраната на границата са включени и хеликоптери на Специализирания отряд за въздушно наблюдение на ГД "Гранична полиция", които са оборудвани със системи за наблюдение.

Използват се също така ръчни термовизионни камери, преносими системи за наблюдение, прибори за нощно виждане и дронове. От средата на 2019 г., във високорисковите участъци от външната граница на ЕС се използват и нови преносими  системи за наблюдение. Основното наблюдение на българо-турската граница обаче се води от Интегрираната система за наблюдение (ИСН), чийто обхват бе разширен през 2019 г. с нови сензорни линии в още 59 км от границата.

 

Системата за наблюдение глътна още 3 милиона

През септември миналата година МВР възложи на  "Телесистемс" ДЗЗД изпълнението на обществената поръчка "Обединяване на изградените части от Интегрираната система за наблюдение (ИСН) на границата с Република Турция". Поръчката е на стойност 2 298 563 лева без ДДС. Целта на поръчката е да обедини както вече изградените части от Интегрираната система за наблюдение (ИСН) по границата, така и да предостави възможност за бъдещо добавяне на други ИСН посредством стандартизиран програмен интерфейс. Поръчката включва доставка, инсталация и интеграция на изчислителна инфраструктура и софтуер за обезпечаване на безпроблемно функциониране на Единната интегрирана система за наблюдение. Сред останалите дейности в поръчката е доставката и на софтуер за анализ на видеоматериал в близко до реалното време, позволяващ идентифициране на хора, автомобили и други обекти.

За щастие крайният срок за изпълнение на поръчката изтече в края на февруари 2020 г. и МВР наистина може да разчита в пълна степен на системата си за видеонаблюдение, преди бежанците да приближат южната ни граница.

Facebook logo
Бъдете с нас и във