Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затвор до гроб за Килърите

Прокуратурата с рекорд по дълга пледоария

Българското обвинение би влязло в книгата на рекордите Гинес, ако там имаше показател за дълго четене на пледоарии. Постижението е на шуменските прокурори, които пет дни неуморно четяха обвинителната си реч по мегаделото срещу групата за мокри поръчки Килърите.


Пледоарията на прокурор Ася Петрова и на още двама нейни колеги започна в петък миналата седмица и завърши в четвъртък (8 ноември) тази седмица с искане за доживотен затвор без замяна за четирима от подсъдимите - Петър Стоянов, Георги Вълев, Янко Попов-Туцо и Васил Костов-Кеца. За подсъдимия Петър Атмаджов обвинението поиска доживотен затвор с право на замяна, а за Райчо Стойнев двадесет години лишаване от свобода. Всички те отговарят за убийствата на шуменския бизнесмен Румен Рачев, на великотърновския адвокат Петър Лупов и на приближения до Христо Ковачки бизнесмен Борислав Георгиев, а също за серия побои и палежи.


Отделно от това Стоянов, Костов и Попов тепърва ще застанат пред съда за още три убийства. Групата за мокри поръчки ще отговаря и за покушението над бизнесмена Юри Галев, и за смъртта на двама от изпълнителите на част от поръчковите екзекуции - Владимир Филев и Георги Георгиев.


За главатар на бандата прокуратурата посочи Петър Стоянов-Сумиста . Негова дясна ръка е бил бившият бодигард на застреляния престъпен бос Бай Миле - Васил Костов Кеца. Бизнесменът Георги Вълев е осъден като поръчител на две от убийствата, а Янко Попов-Туцо за участие в убийството на Рачев и за участие в ръководството на бандата. Според обвинението Петър Атмаджов е участвал в убийствата на двама души и в нанасянето на две телесни повреди. Райчо Стойнев е бил хижар в хижа Вада в Рила. Той е приютил и укрил там двамата физически убийци на шуменеца Румен Рачев - Владимир Филев и Георги Трифонов.


В дългите пледоарии казусът Тракия банк срещу ДЗИ - Банк се очерта като водещ мотив за ликвидирането на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Лупов е бил ликвидиран заради предателство, а Рачев бил поръчан, защото е имал да взема много пари от човека, възложил поръчката на Килърите - Георги Вълев.


Шуменският бизнесмен Рачев беше екзекутиран през 2009 година. Още тогава основните версии за разстрела му бяха свързани с взаимоотношенията между акционерите на Тракия банк и вдовицата на банкера Емил Кюлев - Весела, и ролята му на посредник. В пледоарията си прокурор Ася Петрова отбеляза, че застреляният бизнесмен е бил ангажиран от Георги Вълев в процеса по извиването на ръцете на Кюлева и нейните представители. В същото време бил ангажиран и с договор със самата Кюлева, който подписва още преди да се ангажира с Тракия банк и с Вълев. Контрагент на Рачев в случая е корпорацията Контракт Холдинг Къмпани на вдовицата на убития банкер.


Към делото е приобщен договор между неговата фирма RR консултинг и Контракт холдинг на Весела Кюлева, който ангажира Рачев да съдейства за постигане на споразумение с бившите акционери на Тракия банк- да ги издири, да установи контакти с тях и да ги убеди да подпишат декларации, че се отказват от правата си. Така Рачев е играел срещу Георги Вълев, тъй като трябвало да накара акционерите, които по онова време представлява търновският бизнесмен, да се откажат от делата по обезпечителните заповеди, заведени от адвокатите на Вълев. С помощта на Рачев пловдивската група акционери се споразумява с Контракт Холдинг. По този начин Георги Вълев загубил широката си представителност като пълномощник на голяма част от акционерите, а апетитите му били за 224 млн. лева.


В този момент му се стоварило и предателството на търновския адвокат Петър Лупов. Преди да пристъпи към ликвидацията на предателя обаче, Вълев решил първо да поръча побой над Лупов и да запалят автомобила му. Възлагането на мократа поръчка, според събраните по време на съдебното следствие доказателства, става през април 2008 г. при лична среща между Георги Вълев и Петър Стоянов. Преди да бъде убит, Лупов трябвало да бъде изцеден докрай. Вълев искал от него да върне платените суми, включително и 40 хиляди, които адвокатът получил за работата си по Тракия банк. Отделно с нотариална покана Георги Вълев е настоявал Лупов да му плати над 80 хил. лева. Според прокурор Петрова по този начин подсъдимият Вълев е целял да накаже и финансово бившия си адвокат, преди да започне да организира убийството му заради това, че го предал и по Тракия банк, а иминал на другата страна, както обяснява по-късно пред съда свидетелят Пламен Лаков.


Георги Вълев имал договор с Креда девелопмънт на Румен Рачев, че ако се договори Кюлева да върне 1.4 млн. евро, 70% от сумата трябва да отиде при Рачев. Според изложенията в пледоарията на Ася Петрова Вълев е знаел, че Рачев до последно си е търсил парите от длъжниците си и няма отърване от него. Така узрял планът за ликвидация на шуменеца и на предателя Лупов.


Не така детайлно бяха описани причините за убийството на прокуриста на Атоменергоремонт и изпълнителен директор на корпорация Траял-Крушевац , Борислав Георгиев, когото спрягаха за приближен до енергийния бос Христо Ковачки. От показанията на очевидец се разбра, че преди да бъде убит, Георгиев казал, че първото нещо, което ще направи, като се върне в София, е да се срещне с Христо Ковачки и да поиска пари, които да занесе в Сърбия.


Според прокуратурата Петър Стоянов поел (незнайно от кого?!) поръчката да убие Борислав Георгиев и я възложил на Васил Костов-Кеца. Както е известно, Георгиев бе застрелян пред асансьора във входа на блока, който обитавал. Остават обаче неясни мотивите за убийството на бизнесмена.


Главатарят на групата за мокри поръчки Петър Стоянов коментира лаконично присъдата с думите, че той и останалите подсъдими са станали жертва на кандидатурата ни за влизане в Шенген. Дали е така или не, е доста спорно. Но ако тази присъда бъде потвърдена и на последната инстанция, тя ще бъде прецедент, защото през последните двадесет години не е разкрито нито едно от десетките поръчкови убийства в България. Дано дългите пледоарии на прокуратурата не се окажат празно упражнение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във