Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАТВОР НА КНИГА ЗА ТУРСКИТЕ РИБАРИ-БРАКОНИЕРИ

Не говорим български. Не разбираме езика… Какво означава това стоп…Това повтаряха пред съда двамата турски бракониери, заловени да хвърлят мрежи за калкан в български териториални води в средата на април тази година край Резово.
Братята Енгин и Заим Ерджан бяха изправени в сряда (1 октомври) пред състав на Районния съд в Царево по няколко обвинения. При продължението на процеса в четвъртък (2 октомври) те получиха по една година затвор условно, с тригодишен изпитателен срок, за извършените престъпления.
Както е известно, заедно с брат им, загинал при инцидента, те бяха спипани да ловят риба незаконно на 17 април точно в периода, когато промишленият улов на калкан в български води е забранен заради размножителния период на рибата. При задържането им пострадаха служители от българската Гранична полиция, на които турските рибари оказали неочакван отпор и се опитали да пробият лодката им с метални пръти. В сблъсъка тогава загина най-малкият от тримата братя рибари - Елчън, след като бе прострелян с пистолета на един от българските граничари.
Шест месеца по-късно братята му застанаха пред българските власти, като преди това бяха разпитани в подробности за фаталния ден и случилото се през него. Показанията им в съдебната зала бяха съпоставени с тези, дадени от тях 24 часа след задържането им…
Съдебният състав с председател Румен Йосифов даде ход на делото, призовани бяха над 15 свидетели и вещи лица, сред които и четиримата гранични полицаи, участвали в схватката.
Четиридесет и три годишният Заим бе обвинен по чл.131 от НК за това, че е наранил с метални куки ръцете на граничния полицай Николай Петков, опитвайки се да потопи гумената му лодка. Самият Петков бе конституиран като частен обвинител по делото по граждански иск.
Обвиненията към турските рибари са за нарушаване на обществения ред, навлизане в български териториални води и извършване на промишлен риболов без разрешение. В съдебната зала към досегашните обвинения срещу тях бе добавено и още едно - за деяние, извършено по хулигански подбуди с цел прикриване на друго престъпление.
Не се признаваме за виновни, заявиха турските бракониери. Според тях по време на инцидента те се намирали в турски териториални води, но полицаите с лодката си се опитвали да ги избутат към българския бряг и така да се озоват в нарушение.
Заим и Енгин живеят в турското село Бегендик, на няколко километра от устието на река Резовска. Хвърлянето на мрежи е единственият им поминък. Според признания на Заим през 1998 г. той също е бил хващан да лови риба незаконно в български териториални води. Тогава турският бракониер се отървал с шестмесечна условна присъда.
Бракониерите разказаха, че четирима граничари се качили на лодката им. Един от тях отишъл при капитана на рубката и започнал да го удря по главата. Казваше ми да спра, но аз не се подчиних, защото бяхме в български води. Сборичкахме се за ръчката на лодката. Той искаше да я обърна. Накрая се предадох и вдигнах ръце. Като се обърнах, видях по-малкия си брат Елчън проснат по корем да бере душа на палубата. Върху него имаше двама полицаи. Трети затискаше с крак Заим на пода. Той също лежеше по очи, разказа пред съдийския състав Енгин Ерджан. Той допълни още, че докато гледал брат му Заим, се чул изстрел и видял над гърба на Елчън сив пушек. Според него граничарите се паникьосали и решили да откарат трупа на Елчън с лодката си до българския бряг. Другите двама останали да пазят турската гемия и арестуваните братя.
Показанията, които Енгин даде пред съда в Царево, обаче коренно се различават от тези, дадени пред съдия 24 часа след инцидента. Това разкри съдия Румен Йосифов, пред когото турският рибар е направил първите си изявления още на 18 април. Той допълни още, че не е станало ясно защо при втория разпит в съдебната зала турчинът е решил да излъже, че не разбира български. Магистратът посочи, че Заим е признал как на български е извикал на граничарите, че брат му бил ранен в гърба и трябва да му помогнат. А пред съда тази седмица двамата мъже се опитаха да убедят присъстващите в залата, че не са разговаряли с българските граничари по никакъв начин освен с езика на жестовете.
В показанията си Николай Петков, единият от българските граничари, участвали в инцидента, разказа, че няколко пъти турските рибари се опитали да блъснат българските граничари. В инцидента освен него участвали още Михаил Цонков и Живко Петров. С тях в граничната лодка бил и прекият им началник Николай Кръстев. Нараниха ме, когато се опитах да се кача на турската лодка. Заим и починалия му брат ме прободоха с канджите. Колегите ме защитиха, разказа Петков.
Близо 10 часа продължи заседанието в РС в сряда. Като свидетел в залата бе повикан и началникът на Гранична полиция в Бургас Ваньо Иванов. В съдебната зала бе забелязан и заместник - консулът на Турция в Бургас Нихайл Саръйоз. Той остана в съда до края на делото като морална подкрепа на двамата бракониери. Освен условните присъди съдът уважи и гражданския иск на Петков за 500 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във