Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затвор наужким за палавата баба Веса

Миналата седмица държавният департамент на САЩ публикува поредния си годишен доклад за трафика на хора. В него България фигурира сред страните, които не покриват минималните стандарти за борба с този вид престъпност.
Като малък контрапункт на тази констатация обаче дойде една присъда, която Пловдивският окръжен съд произнесе почти по същото време, докато Хилари Клинтън четеше този критичен доклад. Магистратите наказаха с две години лишаване от свобода, макар условно, с четири години изпитателен срок и с глоба в размер на 5000 лв. Весела Гаврилова - известна из Средиземноморието с прякора баба Веса. Тя се подвизавала като жрица и посредник на любовта на такъв развит пазар на тази услуга като Франция.
Жената беше призната за виновна в това, че в периода от 2003 до 2005 г. в гр. Ница като пълнолетно работоспособно лице продължително време не се е занимавала с общественополезен труд, но е получила нетрудови доходи с установен общ размер от 184 690 евро (361 222 лв.) чрез проституция и сводничество.
В решението на съда известно недоумение буди думата нетрудови, в която звучи остатък от социалистическата терминология, но и тя очевидно е отглас от недоизкусурени елементи на съдебната реформа. Сутеньорката вече е осъждана във Франция за сводничество за това, че подпомагала, подкрепяла и покровителствала заниманията с проституция на Никола Г. и на колежките му Ивета Б., Соня Г., Милена К. и Радослава С. Съдът уточнява, че деянията им са извършени спрямо много лица.
В преписката по делото е посочено, че от града на Лазурния бряг за две години Весела е извършила множество преводи на пари в евро до България чрез системата за бързи плащания Western Union. Разследването е установило, че благодарение на нетрудовите си доходи през последните пет години баба Веса е извършила три сделки с имущество, като е закупила апартамент и дворно място с двуетажна сграда в гр. Пловдив и имот в с. Храбрино за 127 507 лева.
Весела Гаврилова се превърнала в баба Веса, когато в края на януари 2003 г. се установила във Франция. Оттогава насетне тя периодично пребивавала за по два три месеца в родината на любовта - колкото да натрупа малко нетрудови доходи, и пак се връщала в родния Пловдив. Дейността на Весела в Ница не била сложна - по време на пребиваването си там тя посрещала момичета от България, настанявала ги и им помагала да започнат да проституират. Така например през пролетта на 2004 г. баба Веса посрещнала на летището пловдивчанката Таня Иванова, настанила я в жилището си и й показала мястото на ул Рю де Франс, където можела да си хваща клиенти. Там се подвизавала и самата баба Веса. Тарифата им била от 30 до 80 евро на час, в зависимост от услугата. По време на престоя си в Ница Весела получавала значителни суми за извършваните от момичетата й сексуални услуги, които трансферирала в България чрез системата за бързи преводи.
През периода от 2003 до 2005 г. Гаврилова извършила общо 83 превода на името на дъщеря си и на своя приятелка. През това време подсъдимата отглеждала сама дъщеря си, ученичка в частна гимназия в Пловдив. Част от получените пари дъщеря й използвала за свои нужди, а останалите внасяла по банковите сметки, открити от майка й.
Дейността на баба Веса за подпомагане на жрици на любовта от България обаче влязла в очите на френския отдел за борба с бандитизма в Ница. Наблюдението установило, че т. нар. баба Веса контролирала българските момичета в района на улицата с романтичното име Разходка на англичаните в Ница, събира парите от тях и ги изпращала за България.
Гаврилова била задържана от полицията в Ница през 2005 г. и година по-късно осъдена за сводничество на три години лишаване от свобода и глоба в размер на 50 000 евро. Наложена й е и забрана да влиза на територията на страната в продължение на пет години. След като изтърпяла наказанието, Весела се завръща в България. В средата на юни т.г. Пловдивският окръжен съд отнема в полза на държавата имуществото, придобито от работата й в чужбина - дворно място с двуетажна сграда в Пловдив и имот в с. Храбрино.
Докато магистратите в града под тепетата съдят нашенката за сводничество, износът на жива плът зад граница продължава с пълна пара. Следствените власти в град Орлеан (Централна Франция) например тези дни са разбили мрежа за проституция, действала край една от магистралите в региона, съобщи местният вестник Репюблик дю Сантр. Там се подвизавали съвсем млади момичета, които изпращали припечелените пари на семействата си в България, посочва френското издание. Шест девойки от български произход, заподозрени в проституция, били разпитани от местните органи на реда. Те задържали временно и предполагаемия им сутеньор - познат на полицейските власти трийсетгодишен французин. Мрежата има и международни разклонения, които предстои да бъдат извадени на бял свят, отбелязва вестникът.

Каре
Франция гъмжи от наши проститутки
Между 18 000 и 20 000 души проституират във Франция, разкрива доклад за борбата срещу проституцията, представен на 11 май във френския Сенат от министъра на вътрешните работи Брис Ортфьо. По данни на Централното бюро за борба с трафика на хора от европейските страни във Франция идват най-много проститутки от Румъния и България.
Младите жени са под контрола на престъпни мрежи, които често пъти са разклонения на мрежите за нелегална имиграция, и ги държат в подчинение чрез насилие или психологически натиск, пише в доклада. Жените обикновено обикаляли различни европейски страни, без да се задържат много на едно място.
Според доклада във Франция съществуват три вида проституция. Първият е публичната проституция на обществени места, която практикуват главно българки, румънки и жени от Африка. Този вид услуги бележи относителен спад, посочва документът. Вторият вид е т.нар. дискретна проституция, която се практикува главно в салони за масаж и хотели и процъфтява предимно благодарение на ИНТЕРНЕТ сайтове. В нея са замесени главно момичета от славянски страни и от Източна Европа. Третият вид е скритата проституция, която се практикува в частни апартаменти и в която са замесени главно азиатки или южноамериканки.
Според данните през 2009 г. в страната са разбити 40 сутеньорски мрежи, свързани с организираната престъпност, в половината от тях участват хора от Източна Европа или от балканските страни.
В началото на март тази година депутати от управляващия Съюз за народно движение на президента Никола Саркози призоваха да бъде легализирана отново проституцията в страната, забранена със закон след Втората световна война. През 1946 г. Франция затваря публичните си домове и приблизително 20 000 момичета остават на улицата. Това обаче съвсем не спира упражняването на тази професия. Според полицейската статистика проститутките във Франция днес са над 30 000.
Неотдавнашно изследване на българската Национална комисия за борба с трафика на хора показа, че повече от 40% от младите българи смятат, че работещите като проститутки в чужбина лесно изкарват добри пари. Близо 30 на сто не осъждат мъжете и жените, които практикуват най-древната професия, а 42% смятат, че тази работа е като всяка друга.

Facebook logo
Бъдете с нас и във