Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затвор за измама с къща-паметник

Четири години лишаване от свобода поиска Бургаската окръжна прокуратура за подсъдимите за измама Здравко Донев - Капона и Станимир Момчев. Това стана в четвъртък (1 октомври) на последното заседание по делото срещу двамата бургазлии.
Капона и Момчев успяха през 2002 г. чрез различни машинации да продадат и прехвърлят една от най-апетитните и скъпи сгради в центъра на Бургас - дома на инвалида Милко Хатев, оценяван на близо милион евро. Впоследствие Хатев почина от преживения стрес. Едва през 2006 г. прокуратурата повдигна обвинение за измама срещу Донев и Момчев. Изненадващо тогава Районният съд се произнесе с оправдателна присъда и за двамата. След обжалване на делото то продължи и на втора инстанция...
Безспорно се установи авторството на престъплението. Има известни противоречия при свидетелските показания, но те следва да се оценят като разколебаващи тезата на подсъдимите. Съществуват множество косвени доказателства, които като съвкупност представляват хармонично цяло, заяви прокурорът по делото в обвинителната си реч в съдебната зала. В заключение той поиска от магистратите да отменят изцяло оправдателната присъда на Районния съд в Бургас и да наложат на двамата подсъдими ефективна присъда от четири години затвор.
Тезите на подсъдимите бяха тотално разобличени. Бургаският районен съд не е обърнал внимание на два протокола, в които са вписани противоречиви доказателства, заяви Васил Бенчев,адвокат на наследниците на Милко Хатев. В подкрепа на думите си той припомни на съда, че в регистъра на нотариус Ангел Николов липсват подписите на Хатев за издаденото от него пълномощно, посредством което бяха извършени кражбата и препродажбата на жилището му - паметник на архитектурата.
В настоящото дело е невъзможно събирането на преки доказателства. Правилно Бургаският районен съд е приел, че обвинението не е доказано по несъмнен начин, заяви адвокатът на подсъдимите Лиляна Ангелова. Според нея събраните доказателства са противоречиви и не изясняват предварителен сговор между обвиняемите, както се е опитало да докаже обвинението. Освен това многобройните графични експертизи стигат до заключение, че подписът на Хатев в пълномощното е автентичен.
Свидетели по делото юристи пък заявиха, че Милко Хатев е бил изключително прецизен като човек и по няколко пъти е връщал документи за оглед, преди да ги подпише. Първоначалната му теза бе, че подписът не е негов, после каза, че е оттеглил пълномощното си, а накрая, че не е психически здрав и не е разбирал какво подписва, заяви още адвокатката пред съда.
Имотът на бившия артист Милко Хатев, който се намира на бургаската улица Цар Симеон Първи №64, бе продаден след поредица от нечисти комбинации преди малко повече от седем години. Продажбата е осъществена на 13 март 2002 година. Три дни по - рано, на 10 март, е подписано и оспорваното пълномощно.
Дворът и къщата-паметник на архитектурата са оценени от независими експерти на 1.2 млн. евро. Имотът е бил продаден чрез пълномощно от Станимир Момчев на Здравко Донев - Капона за 71 000 лева. Хатев е получил само 20 000 долара като заем от Капона, обясни самият измамен приживе.
В срок до месец бургаските окръжни магистрати ще се произнесат с решение по казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във