Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАТВОР ЗА ПИЯН ШОФЬОР, УБИЛ МЕТАЧКА

Сляпата иначе Темида погледна сурово поредния пиян шофьор, който не е известен спортист, и му даде ефективна присъда за деянията му. Затова, че причини пътен инцидент, при който загина човек, 25-годишният Светослав Клинчев от Пловдив ще прекара две години зад решетките, реши във вторник (29 април) Пловдивският окръжен съд.
Освен присъдата магистратите отредиха шофьорското свидетелство на Клинчев да бъде отнето за четири години и половина. Делото срещу него се разгледа по процедурата на съкратеното съдебно следствие. Младежът се призна за виновен и затова наказанието е под предвидения минимален размер. Той ще трябва да заплати и обезщетение от 145 000 лева.
Катастрофата, заради която пловдивчанинът отнесе ефективни две години затвор, стана на 15 февруари 2008 г. сутринта на надлез Родопи. Според данните по делото предната нощ Клинчев бил на гости на свой приятел, после купонът за Свети Валентин продължил в пловдивско в заведение някъде до към 4 часа призори.
Около 8.30 часа младият мъж тръгнал с колата си към Кукленско шосе , където работел в автосервиз. При навлизането в надлез Родопи автомобилът се е движел със скорост 70 км/ч, сочи справката на КАТ. По същото време на пътното платно на надлеза се намирали Недялка Атанасова и Надка Янкова, служителки в общинската фирма Чистота.
Двете жени били облечени със задължителните сигнални жилетки и метели една до друга платното до левия тротоар с гръб към движението. Шофьорът видял чистачките, стреснал се и натиснал рязко спирачки. След това изгубил контрол над колата, автомобилът му занесъл и се качил на бордюра, помитайки жените.
При удара Недялка се преметнала върху предното стъкло, след което била изхвърлена между мантинелата и предпазната ограда. Няколко часа по-късно жената умира на операционната маса от причинената черепно-мозъчна травма и множество вътрешни разкъсвания и кръвоизливи. Другата метачка се отървава с по-леки наранявания.
Полицейски служители, пристигнали веднага на местопроизшествието, изпробвали Клинчев за употреба на алкохол. Тестът с дрегер показал 1.8 промила в кръвта му. Направената малко по-късно кръвна проба отчела концентрация на алкохол 1.70 на хиляда.
По време на процеса стана ясно, че роднините на двете чистачки не могат да претендират за обезщетения пред фирма Чистота, защото те са работели на граждански договори.
Въпреки това по предложение на кмета на Пловдив Славчо Атанасов общината пое разходите по погребението на загиналата чистачка, а семейството й, както и близките на другата пострадала жена ще получат обезщетения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във