Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАТВОР ЗА ПРОСТРЕЛЯНО ПРАСЕ

Условна присъда от пет месеца лишаване от свобода с три години изпитателен срок и глоба в размер на 500 лв. наложи Варненският районен съд на двама съпрузи, простреляли женско заплодено прасе, чужда собственост. Делото срещу двамата бе заведено през 2006 година.
Четиридесет и шест годишната Димитринка Стайкова бе призната за виновна в това, че на 27 септември 2006 г. в местност Карачанлъка край Белослав, без да има разрешително, е ползвала притежавания от съпруга й пистолет Макаров. Когато видяла край двора й да минава стадо питомни прасета, жената грабнала пищова на мъжа си, за да попречи на грухтящите твари да нагазят в имота й. Стайкова заредила и гръмнала едно от преминаващите животни, които трупали маса наблизо, под топлите грижи на тукашен животновъд.
Съдът определи общо наказание от пет месеца лишаване от свобода условно, с три години изпитателен срок за двете престъпления, извършени от Стайкова - държане на оръжие и боеприпаси без разрешение и противозаконно повреждане на чужда движима вещ.
На 53-годишния й съпруг Веселин Стайков магистратите наложиха административно наказание - глоба в размер на 500 лева. Мотивът им беше, че той е притежавал пистолет Макаров и боеприпаси за него, без да е спазил законовите изисквания за сигурност и съхранение на огнестрелно оръжие, и е допуснал нервната му жена да лиши прасето от живот.
Двамата съпрузи трябва да заплатят солидарно на държавата направените по делото разноски в размер на 61 лв. и 313 лв. в полза на ВРС. Освен това съдът отне веществените доказателства - пистолет Макаров, два пълнителя за него и 48 броя патрони, калибър 9 мм.
Присъдата може да бъде обжалвана или протестирана в 15-дневен срок пред горната съдебна инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във