Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗАТВОРЕНИ ОЧИ ЗА АФЕРИТЕ НА БИВШ КМЕТ

В два поредни броя Параграф 22 разкри част от нередностите, които е допускала в 14-годишната си кариера като окръжен прокурор на Разград Еленка Хаджидимитрова. Описахме как години наред магистратката в черна тога е оставяла зад гърба си нерешени преписки, дела и досъдебни производства. Хаджидимитрова ги е забатачила в шкафовете, на пода и върху масата в кабинета й.
Разказахме и за два случая, в които потърпевши от действията или бездействията на бившата прокурорка я обвиниха в корупция. Според тях срещу тлъсти суми магистратката е хвърлила в забрава делата на доказани бандити.
В единия случай ставаше дума за отказ да се образува дело срещу Христо Аргилов от Исперих за убийство по непредпазливост вследствие на умишлено нанесена телесна повреда . Младежът се сбил с 22-годишния Ангел Ангелов в местна дискотека, ударил го няколко пъти в главата и гърдите, а малко по-късно Ангел починал на път за болница.
Другият случай е за далавери на шефа на ликвидационния съвет към бившето ТКЗС в разградското село Йонково Мехмед Али. Ревизия на тогавашната Агенция за държавен финансов контрол доказала по несъмнен начин злоупотреби за над 7 000 000 неденоминирани лева, но въпреки това дело не е образувано с мотива, че... липсват достатъчно данни за извършено престъпление.
В следващите редове ще продължим темата с още две истории, в чиято основа, според техните герои, отново стои именно Хаджидимитрова.

Рушвети срещу далавери на спокойствие?
Както вече разказахме в миналия брой на Параграф 22 председателят на ликвидационния съвет към ТКЗС в с. Йонково Мехмед Али продал на безценица 500 декара ниви с насаждения от пшеница на фирма на бившия кмет на Исперих Гюнай Хюсмен. Всъщност и той като Али е нагазил до колене в калта, научи Параграф 22.
Хюсмен се прочу в околията миналото лято. В края на юни 2007 г. той беше признат за виновен от състав на Разградския окръжен съд и беше осъден на една година условно с три години изпитателен срок по обвинение в длъжностно престъпление.
През далечната 1996 г. като кмет на общината той подписал договори за продажба на три ведомствени апартамента. Освен срещу него делото се води и срещу управителя на ВМЗ „Шести септември Илия Илиев. То е връщано два пъти на прокуратурата за отстраняване на процесуални нарушения.
В нарушение на Закона за уреждане на жилищните въпроси на граждани с многогодишни жилищно-спестовни влогове на три жени от Исперих са продадени жилища, собственост на предприятието. Сред купувачите били... съпругата на Хюсмен и дъщерята на Илиев. Запознати споделиха, че цената била символична - по около 500 лв. днешни пари.
Според съдебното решение с подписването на документите за продажбите за община Исперих са настъпили значителни вредни последици, изразяващи се в сериозно накърняване както на авторитета й, така и на доверието на гражданите в правилното и законосъобразно разрешаване на жилищните им проблеми.
Подсъдимите бяха оправдани по обвинение за нанасяне на материални щети на местната управа в размер на 537 880 неденоминирани лева. Адвокатите на Хюсмен обжалваха присъдата пред Варненски апелативен съд с мотива, че на бившия градоначалник се вменява вина за документи, съставени от служители на общинската администрация.
По-късно въззивната инстанция върна делото на окръжния съд за ново разглеждане.
Местните жители обаче са настръхнали срещу Гюнай Хюсмен не само заради това обвинение. Според ширещото се тук мнение съветникът от ДПС е вършил множество престъпления, които са били покривани от тогавашния окръжен прокурор Еленка Хаджидимитрова. Това ставало срещу солидни подкупи, убедени са гражданите.
Един от хората, които от години подават подобни сигнали както срещу Гюнай Хюсмен, така и срещу Еленка Хаджидимитрова, е Шериф Мустафа. Според него кметът обработвал стотици декари земя в региона чрез подставени лица. А тази комбина била умишлено прикривана. Това естествено ставало срещу рушвети.
Побой, а след побоя...нищо
Преди десетина години две ромски фамилии в Разград влезли в конфликт. Както си му е редът, и двете страни започнали набези срещу противниците си, съпроводени традиционно с потрошаване на автомобили, прозорци на къщите, побои с бухалки, пръти, железа и пр. подръчни материали.
При поредното сбиване хора от рода на Сикиджиите с пръти и бухалки нападнали враговете си и счупили ръката на едно от момчетата. Приятелят на потърпевшия Арсени Алипиев скочил да го защити. Отнесъл няколко тупаници, но за сметка на това успял да вкара по няколко удара на двама от нападателите.
За негово съжаление обаче по-тежко пострадалият предвидливо си извадил медицинско, заради което Арсени бил обвинен в опит за убийство. Това разказва бащата на обвиняемия Мартин Алипиев.
След тази случка е образувано следствено дело срещу Арсени Алипиев по обвинение в опит за убийство. Според Мартин Алипиев делото било възбудено тенденциозно, под влиянието на окръжната прокурорка Еленка Хаджидимитрова. Алипиев твърди, че магистратката е свързана със Сикиджиите - жената, която чистела къщата й, била от тази ромска фамилия, казва той. Еленка Хаджидимитрова му поискала подкуп от 3000 лв., за да освободи Арсени, убедено разказва баща му. Заради което продал и къщата си.
Според разказа на Мартин обаче той хем продал къщата си, за да плати подкуп за свободата на сина си, хем след това решил да не го дава на окръжния прокурор. Накрая все пак делото било прекратено поради липса на доказателства.
Този случай фигурира във воденото от Националната следствена служба разследване като едно от делата, които бившият окръжен прокурор е потулил с цел да спаси от наказание Арсени.

Реакцията
За всички тези обвинения потърсихме за коментар адвоката на Еленка Хаджидимитрова Васил Василев. В разговор по телефона той обясни, че нито той, нито магистратката ще правят изявления поне до началото на процеса срещу нея в Софийския градски съд. Така че остава да чакаме нейната гледна точка за всички тези истории.

Борислав Радославов

КАРЕ
Шериф Мустафа:
ХАДЖИДИМИТРОВА ПАЗЕШЕ ХЮСМЕН СРЕЩУ МНОГО РУШВЕТИ

Г-н Мустафа, твърдите интересни неща за бившия кмет на Исперих Гюнай Хюсмен...
- Милиони левове е източил от региона този човек. Било то сандъци с патрони, уж за убиване на кучета, а тях ги няма. Имам сигурни сведения, защото намерих достъп до общината, и така разбрах. Десетки биволи имаше, но незнайно къде изчезнаха от общинските обори. Същото нещо се случи и с 68 коча. Може да звучи смешно на пръв поглед, но всичко това струва десетки и дори стотици хиляди левове.
Първоначално споменахте обаче за милиони левове...
- Затова подадох жалба срещу общинския кмет Гюнай Хюсмен, който има страхотни злоупотреби тук. Големите далавери, от които идват милионите, са от злоупотреби с обработка на земи, с покупко-продажба на апартаменти.
Какво се случи след като подадохте жалбата?
- Започна разследване, но и паралелно с него много очевадно взеха да се укриват фактът, че Гюнай Хюсмен обработва хиляди декари земя, като все обясняваха, че няма никакви престъпления. Става дума за страхотна корупция. Много пари, много нещо.
Кой е замесен в тази корупция?
- Говорим за мащабна, голяма корупция, организирана с големи хора. Било на ниво окръжен прокурор в лицето на Еленка Хаджидимитрова, било заместник-окръжния прокурор Антония Донева. Фактически това е една мишена за пране на пари.
Значи бившият прокурор - Хаджидимитрова, е взимала пари за да прикрива престъпления на Гюнай Хюсмен?
- Десетки пъти ме е викала на разпит, а в същото време прикрива Гюнай. Казва - тук няма щети, там също няма щети и толкоз. Тя волно доеше Гюнай Хюсмен. Вината на Елена Хаджидимитрова е, че тя го привикваше от време на време за пари. Тя даже говореше с него по телефона, докато ме разпитваше. Само докато си стигна в Исперих, Хюсмен знаеше какво сме говорели. Значи по джиесема веднага са се свързали и Хаджидимитрова му е разказала всичко.
Какво мислите, ще се случи с делото срещу него за жилището, което продал на съпругата си?
- Според мен се мъчат да го прикриват, искат условната присъда да си остане и тъй лекичко да си отиде. От десет години това дело се проточва. Викат ни напразно. А когато отидох в Апелативния съд във Варна да дам показания, се разрази истинска вихрушка. Виждам как прокурори и съдии бягат нагоре-надолу в съда и се чудят как само и само да не бъда разпитван, защото знаят какво ще говоря. Това се дължи на дълготрайните връзки на Еленка Хаджидимитрова в това съдилище.

КАРЕ
Мартин Алипиев:
ПОИСКА МИ ПОДКУП ОТ 3000 ЛВ. ДА ОСВОБОДИ СИНА МИ. ОТКАЗАХ!

Наистина ли синът ви е набил няколко човека от вражеския род на Сикиджиите?
- Шест човека от онези влезли в къщата на приятел на сина ми Арсени и с бухалки му счупили ръката. Арсени не е оставил нещата така, не е останал безучастен и тръгнал да ги разтървава. И него ударили няколко пъти, но синът ми успял да набие двама от тях. А след това беше образувано дело за опит за убийство срещу сина ми. Това е заради Еленка Хаджидимитрова, която защитава Сикиджиите.
Защо сте на това мнение?
- Понеже има кой да се грижи безплатно за къщата й. Една жена от рода на Сикиджиите чисти жилището й и оттам тя е задействала връзките си. След това Хаджидимитрова ми поиска лично на мен 3000 лв. подкуп, ако искам да няма дело срещу сина ми. Заради това си продадох къщата за 5000 лева. По-късно обаче говорих с адвоката ми и той ме посъветва да не ги давам. Така и направих.
Какво стана след това?
- Оказа се, че делото е прекратено поради липса на доказателства. Уж потърпевшият е бил в чужбина, не се е появявал и затуй са се отказали от делото. Но аз все още не съм получавал писмо за неговото прекратяване. Еленка Хаджидимитрова отдавна има зъб на нашата фамилия.
Защо?
- Не знам защо обаче на моя сват, който го убиха, колко време кри делото? Пет-шест години, ако не и повече. Ако не бях писал жалба до главния прокурор, нямаше да излезе делото. И то пратих писмо благодарение на човек от прокуратурата, който ми каза какво да правя.
Какво точно ти каза?
- Че делото е скрито. Вика ми - ще ти кажа някои неща, ама няма да ме издаваш, защото за мен става опасно. Наистина ми ги каза, след което ми даде едно нещо, което го написах, пратих го и на третия ден ми излезе делото. Тя започва да увърта, че нямало време да реши делото, че имала много дела за решаване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във