Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затворите изядоха хляба на снабдители

Двама служители в Министерството на правосъдието, отговарящи за обществените поръчки, са уволнени със заповед на министър Диана Ковачева заради несвоевременно провеждане на търговете за снабдяване с храна на местата за лишаване от свобода. Това съобщи за Параграф 22 във вторник (27 март) Костадин Картулев, главен експерт в сектор Логистика и обществени поръчки в Министерството на правосъдието (МП). Информацията за тези действия на новото ръководство бе предоставена по повод на неотдавнашните скандали около начините за снабдяването на затворите с провизии.


Миналата седмица досегашният доставчик - фирма Панда ИП, алармира медиите, че министерството е направило нарушения при провеждането на процедурите за възлагане на снабдяването, вследствие на които затворите се презапасявали с храна, а това удря излишно по джоба на данъкоплатеца. Според шефа на фирмата Ивайло Пандов министерството заявявало прекомерно количество яйца, олио, захар и консерви за затворниците, които след това се продавали на черно и държавата била ощетявана с милиони.


Търговецът обвини Главна дирекция Изпълнение на наказанията (ГДИН),че организира по този начин процедурите за доставка на храни за затворниците. Според данните на досегашния снабдител заради ненужно завишените в пъти количества доставките в затворите в България ще ощетят държавата с още 6 млн. лв. през следващите две години.


Пандов твърди, че през следващите две години в резултат на злоупотреби от страна на министерството данъкоплатецът ще плати за изхранване на затворниците 23.93 млн. лв., вместо 19.02 милиона, колкото е струвало това през миналата и през тази година.


Бяха съобщени и други данни, които сочат, че незнайно защо са завишени прогнозните количества продукти. Така например по данни на фирмата за затвора в Белене за 2011 г. са били планирани 9676 закуски, а през следващата 2012 г. - 36 400, или почти четири пъти повече. И се предвижда два пъти да скочи употребата на хляб в затвора в Пазарджик. В затвора в Бургас пък ще наблегнат на киселото мляко - според заявките за тази година количеството е 6400 кг, а за следващата - 20 000 кг, или три пъти повече.


Досегашният доставчик твърди, че до Министерството на правосъдието за последните три години са били изпратени над 30 писма, които са алармирали всеки път, когато е констатиран преразход. В един от тези сигнали се сигнализира, че само на 28, 29 и 1 март т.г. затворите са получили 40 000 яйца, при положение че изброените затвори за цял месец са консумирали 54 000.


Според шефа на Главна дирекция и Изпълнение на наказанията Митко Димитров твърденията, че храната, предназначена за затворниците се пренасочва към хотели край морето, са напълно безпочвени.


Контролът върху снабдяването в затворите е така засилен, че да се мисли за продажба на продукти, предназначени за затворниците, е абсурдно, коментира за Параграф 22 и говорителят на правосъдното министерство Малина Александрова. Пандов обвинява Министерството на правосъдието, че изборът на доставчици за храна през 2012-2013 г. ще става чрез сделки, сключени през Софийската стокова борса (ССБ) , като се заобикалял Законът за обществените поръчки.


Позицията на МП е, че Ивайло Пандов е посредник, който досега е доставял храните на изключително високи цени. Така например той е предлагал хляб на цена 1.22 лв за самун, докато в момента го закупували от фирма Хлебни произведения по 87 ст. бройката, обясни специалист от ведомството.


След като загубила всички конкурси, фирмата Панда ИП е решил да обжалва избора на доставчици през Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) и в момента договорите са замразени, а доставки не се извършват, докато се чуе крайното решение на Върховния административния съд (ВАС) по тези казуси. Според шефа на затворите Митко Димитров всички процедури са преминали според изискванията на Закона за обществените поръчки. Но тъй като не може затворниците да стоят гладни, докато договорите са замразени, в момента снабдяването става чрез покупки през Софийската стокова борса. Министерството на правосъдието обяви, че по обвиненията на досегашния главен доставчик за затворите фирмата Панда И.П. е направена проверка.


Извършихме проверка на всички постъпили сигнали от това време, за което се твърди, че са открити пакетчета с мед, предназначени за затворите (периода 2009 година), и не открихме такива, заяви Костадин Картулев. Наистина имало известно презапасяване на затворите, но то не е за да се препродава храната, а защото има нарастване на контингента - най-вече в арестите.


nbsp;


Теснотия


Вече са препълнени арестите на Столичното следствие на ул.Майор Векилски, на Националната следствена служба (НСлС), а отскоро и арестът в сградата на специализирания съд на ул. Черковна, в който се настаняват заподозрени в тежки престъпления. Гъчкано е и в арестите в големите областни градове.


Заместник главният прокурор Валери Първанов може да се окаже прав, като свърза оправдателните присъди с липса на места в затворите. По последни данни общият брой на лишените от свобода от 9300 през миналата година е нараснал на 9970, което на свой ред води до увеличаване на количеството на изконсумираната храна.


Пренаселеността в затворите остава изключително сериозен проблем. В затвора в Бургас през годината в различни периоди бяха настанени от 860 до 880 лишени от свобода при капацитет 371 места, съобщи миналата седмица в годишния си отчетен доклад Българският хелзинкски комитет (БХК).


В интервю шефът на затворите Митко Димитров изрази съгласие, че действително не може да се осигури необходимата кубатура за всички затворници, но това според него се отнасяло само за няколко пренаселени затвори. Според доклада на БХК в българските затвори се наблюдавала ескалация на насилието, извращения, мръсотия, нечовешки условия, липса на елементарно медицинско обслужване.


Съществува програма за модернизация на местата за лишаване от свобода, но тя е само на книга поради факта, че нито една стотинка не е дадена, за да се изпълнят тези препоръки. Ръководството на дирекцията предложи в новите поправки в Закона за изпълнение на наказанията срокът за реформите да бъде удължен във времето до 2019 г., тъй като един нов затвор струва на държавата 100 млн. евро, а все още няма откъде да се вземат пари за него.

Facebook logo
Бъдете с нас и във