Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затворнически рай в halfway houses

"Къщите на половината път" у нас реално все още са на половин път, защото са на хартия

Затворът в Бургас може да се окаже сред първенците, притежаващи и halfway houses.
S 250 cedf9f77 3482 464a bee9 ba8f76c4d4c9
S 250 32ac77c4 1f2d 49e7 b61c 7dd8f0f238b2

Преполовихме 2020-а , въпреки яростната съпротива на коронавируса, който успя да обърка много планове. Проблемът е, че засега никой не е наясно какво ще е поведението му и през следващата 2021 г., а това ни изправя пред пораждаща притеснения неизвестност.

 

През следващата година изтича срокът на действащите програми за подкрепа чрез Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежкия финансов механизъм 2014-2021 година. Последните споразумения за тези програми бяха подписани през май 2018 г. от  министерствата на правосъдието, вътрешните работи, образованието и културата, като с бюджета им от 113.5 млн. евро трябва да се довършат дейности и проекти в секторите правосъдие, вътрешни работи, култура и местно развитие, намаляване на бедността.

Когато вицепремиерът Томислав Дончев и държавният секретар на Кралство Норвегия Ингвилд Стуб подписваха споразуменията, стана ясно,  че двата финансови инструмента са направили възможни почти 1000 проекта в области от ключово значение за цялото общество. Сред реализираните до изтичането на този срок проекти трябваше да бъде и

изграждането на нов затвор край Кремиковци,

за който бяха предвидени 35 млн. лева. Когато се подписваха споразуменията стана ясно, че това ще е едновременно и център за обучение на персонала на територията му. Капацитетът му според проекта бе за 400 лишени от свобода, в 200 килии, което на фона на сегашната ситуация в българските зандани си е направо лукс. Предвиждаше се новият затвор да има разгърната площ от 7500 кв. м, а в учебния център да могат да се обучават 100 обучаеми.

Такива бяха планове през 2018 г. за близкото светло бъдеще на българските затворници. От тогава обаче минаха две години, нов затвор няма, задава се и 2021 г., когато изтича Норвежкия финансов механизъм, а с него и мечтата за нов зандан. Остава надеждата че до края на срока все пак ще бъдат довършени ремонтите и реновирането на затворническите общежития и затвори в Бургас, Варна, Ловеч, Стара Загора и други, за които бяха предвидени общо над 25 млн. евро. С пари от програмата трябва да се реновира корпусът на затвора в Пловдив, както и общежитието от открит тип "Хеброс", довършени бяха ремонтите в затвор в Бобов дол и общежитието към него, преустроена и ремонтирана бе сградата към затвора във Враца. Пари бяха заделени и за

реконструкцията на ареста в Петрич и пробационната служба, 

а в Пазарджик производственият цех към затвора се преустрои в обучителен център за лишените от свобода.

На пръв поглед в затворите в страната направо ври и кипи от строителна дейност. Нов затвор в Кремиковци обаче все още няма и навярно няма да има. А Министерството на правосъдието не спира да подписва договори за строеж. В началото на 2020 г. бе подписан поредният - за изграждане на нов обучителен център на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН), като се предвижда към него да бъде построен и пилотен затвор, където обучаваните служители ще придобиват практически познания. Този затвор ще бъде за чудо и приказ, и ще бъде нещо невиждано като сигурност, охрана, битови условия и възпитателна работа с пандизчиите. Той ще е за около 400 лишени от свобода, ще се стопанисва от ГДИН  и ще се намира в село Самораново, Дупнишко. 

Засега проекта на затвора-чудо е само на хартия. Както всъщност и повечето гръмко обявени идеи за ремонти и реновиране на други подобни заведения. Например очаква се наесен да започне ремонтът на сградата на метрологичната станция във Враца, така че да се превърне в общежитие за излежаване на леки присъди към затвора във Враца. Той ще побира около 360 затворника на по-лек режим. 

На етап обещание се намира и идеята на Министерство на правосъдието да започне изграждането на

жилища за реинтеграция на затворници,

които по света са популярни като halfway house. Първата сграда от такъв тип ще се намира в района на общежитието от открит тип "Строител" към затвора в Бургас. По проект тя ще е на два етажа, ще разполага с четири напълно обзаведени апартамента за затворници, на които им предстои скорошно освобождаване или търпят краткосрочни наказания.

От ГДИН се похвалиха, че условията в тези жилища ще бъдат максимално близки до живота на свобода, постройката е по изцяло норвежки образец, като в апартаментите ще бъдат настанени  20-24 души, които ще имат отговорност за цялостното поддържане на домовете. Основната цел на програмата е реинтегриране на лишените от свобода в обществото. Затворниците, които ще бъдат включени в нея, ще могат да работят, а вечер ще се връщат в къщата, където ще си готвят сами, сами ще поддържат чистотата.

Подобно на новия затвор край Кремиковци, и halfway house все още радват затворническата душа само на хартия. ГДИП подписа договора, но тепърва ще се избира проектант, и ако черна котка или застрашителна вълна на коронавирус на мине път на дирекцията, в края на 2020 г. може да бъде направена и първата копка. Предвижда се къща за затворници да бъде изградена и в Пловдив.

От всички проекти изцяло завършен е този за общежитието за лишени от свобода в Дебелт. Това е най-модерното затворническо общежитие у нас, което беше изградено преди четири години и единодушно беше определено като бижуто сред общежитията. Гордостта на системата за изпълнение на наказанията е с капацитет 450 души, отговаря на всички европейски стандарти за третиране на лишените от свобода и е съоръжено с модерни охранителни системи.

 

Halfway house по света

Затворническите системи в много държави използват т.нар. "къщи на половината път", за да помогнат на хората по-лесно да влязат в обществото след лишаване от свобода. Това е институт за хора с криминални прояви или злоупотреба с наркотици, които трябва да се научат на необходимите умения за реинтеграция в обществото и пълноценна грижа за себе си.

Освен че служат за пребиваване, halfway house предоставят социални, медицински, психиатрични, образователни и други услуги. Терминът се използва в САЩ от 1840 година, по време на Движението за умереност, което е било насочено срещу консумацията на алкохолни напитки. През 19 и началото на 20 век движението набира сила в много страни, особено в англоезичните и скандинавските, и в крайна сметка води до забрана на алкохола в Канада, в Норвегия (между 1919 -1926г. ), САЩ (1920-1933 г.).

От съществуването на halfway house води и началото си психологическия феномен NIMBY (Not In My Back Yard) сред жителите на общности или квартали, където са разположени и "къщите на половината път". Изследванията сочат, че у жителите на тези квартали се появява страх за собствеността и живота им, те развиват склонност към агресия към настанените в къщите затворници.

Halfway house се използват масово и след медицински детокс при алкохолизъм или други зависимости. Те се предоставят на хора, които са преминали през детокс и програми за извънболнично лечение, и са в период на възстановяване. В САЩ цените на наемите на жилищата за трезвеници варират от 300 до 2000 долара месечно.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във