Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затворът отвори врати за ексобщинар изнудвач

Изглежда, черна магия коси кметове, общинари и чиновници в администрациите из Русенско и те направиха истинска върволица между съда и зандана. Този извод се налага, след като стана ясно, че пореден общински съветник от Русе облича раираната затворническа униформа.
По петите на известния тук общинар Цветан Стефанов-Гербера, който се предаде след национално издирване и в момента излежава присъда, към решетките, се отправи и колегата му Тодор Бонев. На заседание в понеделник (7 декември) Великотърновският апелативен съд потвърди присъдата от пет години ефективен затвор за Бонев, докато за съучастника му в това дело Цветан Стефанов тя бе намалена от три и половина на три години. С намаление от по една година в затвора ще пребивават и другите двама осъдени по делото - Светлозар Илиев и Петко Петков, които ще лежат по шест вместо по седем години. Специално за тях съдът измени обвинението, като призна, че те са участвали в рекет, но само на фазата опит.
Ефективните присъди срещу групата общинари бяха произнесени на 6 ноември 2008 г. от Русенския окръжен съд. Общинските съветници Тодор Бонев и Цветан Стефанов-Гербера, бивши функционери на СДС-Русе, бяха признати за виновни за изнудване и за заплахи за убийство. По същото дело, известно като Търговска база, бяха наложени още две присъди - по седем години затвор при строг режим и 8 хил. лв. глоба получиха Светлозар Илиев и Петко Петков от 13-членната русенска бригада на силовата групировка СИК. Срещу тях бяха повдигнати общо над 60 обвинения. Окръжните съдии приеха прокурорското обвинение, че през 2004 г. четиримата със сила и заплахи са принудили управителя на дружеството Търговска база Камен Йосифов да даде на Тодор Бонев 80 000 лв. и е трябвало да подпише като управител запис на заповед за 100 000 евро на Светлозар Илиев.
Процесът срещу ексобщинарите и силоваците от СИК премина през много перипетии. Веднъж делото бе върнато от Великотърновския апелативен съд за ново разглеждане от нов състав на Русенския окръжен съд заради процесуални нарушения. Процесът Търговска база започна отново през май 2008 година. После делото Търговска база беше отлагано на няколко пъти. Подсъдими по него са Тодор Бонев и Цветан Стефанов-Гербера. Първото беше заради неявяване на защитника на Бонев Марин Марковски - по този повод той беше глобен с 300 лева. През юни пък Марковски получи хипертонична криза, а Стефанов ден преди съдебното заседание постъпи в стационара на неврохирургическото отделение на МБАЛ в Русе с комоцио, получено неизвестно как и при какви обстоятелства. На 17 септември делото най-сетне тръгна. Но след като в първия ден на процеса адвокат Марковски демонстрира цицероновско красноречие, на следващия отново не се яви в залата. На 1 октомври същия номер приложи колегата му Трифонов.
Според държавното обвинение, преди години, в качеството си на лидер на СДС Тодор Бонев предложил за управител на Търговска база съученика си Камен Йосифов. След като последният приватизирал фирмата, Бонев си поискал като благодарност 50% от нея, или 100 000 евро. Йосифов обаче отказал. Тогава в натиска срещу него се включил и другият общински съветник и деец на СДС Цветан Стефанов. Той свързал Бонев с близкия до СИК Светлозар Илиев, който пък привлякъл приятеля си Петко Петков, за да сплашат Йосифов и в крайна сметка да му вземат парите.
За да присъстват на делото Търговска база, сикаджиите Светлозар Илиев и Петко Петков трябваше да излизат от затвора, където излежаваха присъди по други обвинения - за рекет и за участие в организирана престъпна група. През 2005 г. те бяха осъдени на по 10 години зад решетките заедно с още 11 души, срещу която бяха повдигнати общи 63 обвинения за изнудване, грабеж, хулиганство, трафик на момичета с цел проституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във