Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Затворът отвори врати за Фидел Беев

Съдиите най-сетне приключиха с ексдепутата от ДПС и бивш кмет на Велинград Фидел Беев. Той получи присъда от 3.5 години лишаване от свобода ефективно на поредното заседание на Софийския градски съд във вторник (14 юли).
Магистратите признаха Беев за виновен, че през 2004 г. е доставил на по-високи цени над 29 000 л дизелово гориво на шест общински обекта, като с това са нанесени вреди на общината за над 10 000 лева. Съдът прецени, че Фидел Беев не е изпълнил изискванията на Закона за обществените поръчки, като с това е нанесъл вреди за над 6000 лева. Наред с ефективното наказание магистратите постановиха бившият кмет на Велинград да заплати и граждански иск в размер на над 16 000 лв., както и разноските по делото, които са над 2500 лева. Както сочи законът, присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване.
До решението на съда се стигна, след като в понеделник (13 юли) прокурор Роман Василев, който представляваше държавното обвинение срещу ексдепутата от 40-о Народно събрание Фидел Беев, поиска максимален размер на наказанието - пет години лишаване от свобода. Беев бе обвинен по чл.220 и 282 от Наказателния кодекс.
Изложените в обвинителния акт престъпления, извършени от Беев в качеството му на кмет на община Велинград, са несъстоятелни, заяви по време на пледоарията си неговият адвокат Пламен Ялнъзов. Според защитата Фидел Беев не е сключвал никакви сделки за доставка на горива за детски градини. Адвокатите на Беев изтъкнаха, че под фактурите стоят подписите на различни длъжностни лица, но не и на Фидел Беев. По тази причина защитата поиска бившият кмет на Велинград да бъде оправдан и съдът да отхвърли гражданския иск срещу него. Самият Беев заяви в понеделник, че по времето когато е бил кмет, не е извършвал абсолютно никакви сделки за доставка на гориво. Аз съм невинен, обяви той и поиска да бъде оправдан.
Съдът обаче отряза надеждите на Беев и този път да се измъкне от наказанието на Темида. Може да се каже, че ексдепутатът от ДПС е истински шампион по брой на получените обвинения и дела срещу него. На 7 април 2006 г. главният прокурор Борис Велчев внесе искане да се снеме имунитетът на Беев поради повдигнатите обвинения, а седмица по-късно депутатът сам поиска имунитетът му да бъде отменен.
През септември миналата година той бе оправдан от Софийския градски съд по обвинението, че е пребил Костадин Писков. Мотивите на съда тогава бяха, че не може да бъде доказано, че именно Беев е причинил телесните повреди на Писков. Все пак магистратите постановиха бившият кмет да плати на бития 3000 лв. по неговия граждански иск. Тази случка е от лятото на 2003 г., когато на територията на бензиностанцията на Беев до село Ивайло, преди Пазарджик, депутатът заплашил с убийство и пребил младежите Костадин Писков и Райчо Низамов. Според полицейската преписка Фидел Беев ритал и псувал Писков, наричайки го гяур. В резултат на побоя Писков е бил със спукано тъпанче, с рана на главата и със следи от множество юмручни удари - всичко това удостоверено с медицинско свидетелство.
Срещу депутата бабаит беше заведено и друго дело - с обвинение за недекларирани доходи в размер на 43 000 лв. и данъчни задължения в размер на 27 000 лева. В началото на април тази година обаче магистратите от СГС признаха Беев за невинен по тези обвинения.
Невинният Беев обаче бе задържан на 24 юни тази година, след като за пореден път не се яви в залата по делото за превишаване на права и злоупотреба с власт по времето на кметуването му във Велинград. Той бе отведен в болницата на Софийския затвор, а съдията по делото и нов шеф на СГС Георги Колев тогава обяви, че цялостното поведение на ексдепутата цели осуетяване на процеса.
След задържането му делото бързо стигна до финала и Беев получи ефективно наказание. По този повод наблюдаващият прокурор - заместник градският обвинител на столицата Роман Василев, обяви във вторник (14 юли), че прокуратурата е доказала с действията си, че не слага чадър над никого. Според него вина за оправдателните присъди срещу високопоставени лица имат както прокуратурата, така и досъдебното производство. Според него прокурорът трябва да защитава тезата на обвинението в съдебна зала, а за да има качествен обвинителен акт, който да издържи в съда, прокурори и следователи трябва да работят на екипен принцип.

Facebook logo
Бъдете с нас и във