Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Завръщане в Невърленд

Англичаните напоследък много са се притеснили от предстоящото падане през идната година на ограниченията младите българи и румънци да работят на тяхна територия. В същото време учудващо е, че мярката им към доказани нашенски бандити, попаднали на Острова, е съвсем друга. Ако някой нашенски подсъдим или престъпник незнайно как се окаже там, вероятността да бъде натирен обратно в България е почти нищожна. Претекстът на тамошните съдилища е, че при нас правосъдието е съмнително, че ще му се нарушат правата, че тук ще го малтретират и прочие.


Най-фрапиращият случай от последните години е казусът с Димитрина Калайджиева, подсъдима за убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Тя от години пребивава в Англия и тамошните съдии до последно отказваха да ни я пратят, защото тук правораздаването било калпаво. Стигна се дотам, че благодарение на трайното й отсъствие в крайна сметка накрая съдът я оправда задочно. Калайджиева обаче продължава да си живее в Албиона и не ще да се връща в родината.


Напоследък нашумя и друг случай, в който британците дълго време отказваха да ни върнат доказан вече престъпник. При това с влязла в сила присъда за убийство, произнесена от последната инстанция. Иде реч за жестокия главорез Тихомир Георгиев от групата на наркобоса Златко Баретата. Той е известен като Тишо Боксьора, а на Острова е познат като Българския касапин.


Той отдавна трябваше да търка наровете в български затвор, но бе засечен миналата година от британски журналисти да се боксира в някакъв лондонски боен клуб. Последваха мигновено искания от българската страна той по-скоро да бъде доставен на родна земя. Критичните към мудното българско правосъдие британски магистрати обаче го задържаха цяла година и половина, преди да ни го върнат на 12 януари тази година посред нощ със самолет от Лондон.


Причините процедурата да се забави бяха от познатата ни гама - страх да не се нарушат човешките права на касапина, с каквито обяснения спекулираха и адвокатите на престъпника. А Боксьора е намушкал 17 пъти жертвата си, заради което беше осъден да лежи дълги години в затвора, поради което е трудно да изпитаме съжаление.


Тишо Боксьора офейка от родината през лятото на 2011-а, след като бе осъден от Върховния касационен съд на 17 години затвор за убийството на наркодилъра Емил Герасимов-Черния. През лятото на 2007 г. Черния бе заклан в гр. Момин проход, защото продавал дрога, без да се отчита на наркобандата, известна с името Фирмата.


Георгиев бе обявен за международно издирване във връзка с две европейски заповеди за арест от Софийската градска прокуратура (СГП) и заради влязлата в сила присъда лишаване от свобода. На името на Боксьора криминалистите приписват още няколко жестоки инквизиции и убийства на наркодилъри. А той бе разследван и като евентуален екзекутор на радиоводещия Боби Цанков. На 7 януари 2010 г. резачът на пръсти бе арестуван като един от убийците на скандалния журналист, но срещу него така и не бяха повдигнати обвинения за покушението. Причината беше, че Боксьора стана свидетел на обвинението срещу ромския наркобос Стефан Бонев-Сако. Кръвожадният разбойник твърдеше, че след задържането на Златомир Иванов и на две дузини наркотърговци от организацията Фирмата търговията на хероин и кокаин в София е поета от Сако, който пък бил под контрола на Големия Маргин. Но по-късно в съдебната зала Боксьора се отметна от показанията си, като обяви, че лъжесвидетелствал под натиска на Димитър Вучев - Демби и на полицаи.


Говорих небивалици за Баретата, защото ме заплашиха с убийство. Демби бе поръчал екзекуцията ми, ако не го подкрепям в операцията му по дискредитирането на Златомир Иванов. В периода, в който бях притискан, Вучев се ползваше с подкрепата на тайните служби и размахваше карта на офицер от ДАНС. Отричам се от думите си, че Баретата е поръчал на Рашо да бъде разстрелян Румен Стефанов-Алф от Перник, отметна се Тишо пред съда през юли 2011 г., когато за последен път се появи в съдебната зала в качеството си на защитен свидетел №1 срещу наркокартела Фирмата.


Сега прясно доставеният ни от Англия главорез би могъл да бъде използван и като свидетел срещу трафиканта Стефан Бонев-Сако. В общественото пространство дори се промъкнаха догадки, че може би вече е разпитван по това дело. Ромският наркобарон Сако заедно с дясната му ръка Милен Даврански-Катерицата и още девет души от бандата за разпространение на наркотици бяха заловени през февруари миналата година при полицейската акция Чук. Наркобандитите бяха спипани, защото били натопени от техни хора. Според твърденията на прокурорите Сако разполагал с четиридесет дилъри. За Бонев се твърди, че изместил Киро Японеца, който наследи бизнеса с кокаин от ръцете на Христофорос Аманатидис-Таки. През последните години, и особено след бягството на Таки в чужбина и след ареста на Баретата, името на Стефан Бонев се свързва основно с разпространението на опиати в столицата и из страната. Той неведнъж е попадал в ареста по обвинения за организиране на наркобанда, като по едно от делата дори беше разследван заедно с Големия Маргин.


Не мога да кажа на какъв етап е досъдебното производство, питайте прокуратурата. Нямам информация да предстои внасяне на обвинителен акт в съда. В момента моят клиент е под домашен арест поради здравословни проблеми. Той беше пуснат след 9 месеца престой в ареста през ноември миналата година, съобщи за Параграф 22 адвокатът на Стефан Бонев Ваня Траянова. Според нея било предвидено делото да се гледа в новия специализиран съд, но досъдебното производство се води в Софийската градска прокуратура, защото там е започнало.


По време на гледането на мерките за неотклонение миналата година адвокатите на арестуваните от групата на Стефан Бонев поискаха делото да се върне в прокуратурата, защото според тях имало нарушения при воденето на разследването. Те имаха предвид, че делото е внесено в спецсъда от прокурор от Софийската градска прокуратура, а не от магистрат от спецпрокуратурата. Обвинителят от Софийската градска прокуратура не е бил командирован по това дело, което било недопустимо, твърдяха защитниците.


През август 2012-а съдът пусна Даврански на свобода с мотива, че обвинителите нямали доказателства срещу него, а през ноември и Стефан Бонев се прибра вкъщи, за да се лекува. Никой не може да каже докъде е стигнало разследването в момента. Причината е, че материалите по делото се лутат някъде между спецсъда и държавното обвинение. Чакаме прокуратурата да внесе делото за разглеждане, обявиха по този повод от специализирания съд.


Никакъв напредък нямат разследващите и по делото срещу издирвания от четири години наркобос Таки, за чийто наследник спрягат Сако. В началото на май миналата година вътрешното министерство се похвали, че престъпникът е задържан в Дубай с помощта на Интерпол. Той бе обявен за издирване по искане на Софийската градска прокуратура през лятото на 2009 г., след като у нас полицията излови десетина от аверите му и ги тикна в ареста. Първо бе издадена европейска заповед за арест, но след като търсенето му из Европа не даде резултат, нашите поискаха Интерпол да го търси навсякъде по света. Адвокатът на Таки заяви преди време, че не знае за ареста и не се е чувал с клиента си. Върховната касационна прокуратура обяви, че е изпратила запитване до властите в Абу Даби за това как Аманатидис да бъде върнат у нас, но от него все още няма и помен.


Мистерията около изчезването на Таки и липсата на официална информация за неговото местонахождение подхраниха ширещите се напоследък слухове, голяма част от които се базират на достоверни истории за житието-битието на Таки сред хайлайфа в Абу Даби. Според някои той въртял бизнес с руската мафия, други го свързват с арабски шейхове, трети описват как Таки се радва на разкоша в Бурдж Дубай. Междувременно ликът на Христофорос Аманатидис кой знае защо и днес все още се мъдри на сайта на Интерпол сред издирваните престъпници. И логично изниква въпросът кой е глупакът в нашенската версия на известния анимационен филм Завръщане в Невърленд...


nbsp;


nbsp;


Службите знаят всичкоНашите специални служби знаят за всички избягали от България знакови престъпници всичко - къде точно по света се намират и с какво точно се занимават. Знаем къде се крият Таки и Малкия Маргин, но са в страни, в които не могат да бъдат приложени европейските заповеди за задържане и тези лица да бъдат върнати в България, заяви миналата година шефът на ГДБОП Станимир Флоров.През тази седмица шефът на антимафиотите продължи с изказванията си в този стил, като в интервю пред столичен всекидневник отново се похвали с информация за местонахождението зад граница на други знакови фигури - прословутите Пламен Галев и Ангел Христов, познати у нас и по света като Братя Галеви. Само че още не било време да научим къде са те. Флоров дори признава, че службите знаят къде са всички издирвани и ги държат под контрол. Очевидно МВР се изживява като Биг брадър, който вижда всичко. Знаело се дори къде се спотайва синът на бизнесмена Миню Стайков - Стайко, издирван по операцията Захарно петле. И той бил в чужбина на топло и хубаво място и не връзва арматура. Но за съжаление отново в страна, където не могат да се прилагат европейските заповеди за арест, тюхка се г-н Флоров. Ами че не ги пускайте да бягат, бе...


Facebook logo
Бъдете с нас и във