Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Завъртяха рулетката за шеф на ВАС

Изборът на нов председател на Върховния административен съд (ВАС) е на дневен ред, след като Висшият съдебен съвет (ВСС) прие на заседанието си в четвъртък (14 октомври) оставката на Константин Пенчев. Той, както е известно, беше избран от парламента за национален омбудсман преди седмица и мандатът му беше прекратен предсрочно (той изтича едва през март следващата година). Оставката на Пенчев обаче трябва да бъде утвърдена и с указ на президента, а ВСС - да определи временно изпълняващ длъжността председател на ВАС. Но шетнята около избора на негов наследник вече набира скорост.
Покрай благодарността, която ВСС изрази към Пенчев за професионализма му, и Златния почетен знак - Първа степен, който му връчи за принос към съдебната система, вече тръгна мълва кой ще седне на неговия стол. Още преди два месеца се предъвкаха имената на съпредседателя на парламентарната група на ГЕРБ Искра Фидосова, на заместник-председателя на Народното събрание Анастас Анастасов и дори на председателя му Цецка Цачева, но вече не ги споменават сериозно, вероятно защото на тях ще се гледа като на прекалено политически обвързани кандидати. Наред с председателя на Софийския градски съд Георги Колев актуални станаха други трима кандидати - конституционният съдия и бивш заместник-председател на Върховния касационен съд Румен Ненков, ръководителят на правния съвет на президента Сашо Пенов и заместник-председателят на ВАС Галина Солакова.
Кой на колко гласа във ВСС ще може да разчита е рано да се каже, но няма съмнение, че ГЕРБ няма да се спре пред нищо, за да наложи своя кандидат. Организацията няма представител в съдебния съвет, тъй като все още не беше парламентарно представена, когато той бе избран. Но отдавна има подозрения, че някои от сегашните му членове са готови да пристанат на управляващите, за да оцелеят.
От новите имена, които трябва да внушат, че са повече магистратски, отколкото политически, това на Георги Колев е неподходящо в професионален план - няма логика системата от административни съдилища да бъде ръководена от съдия, гледал само наказателни дела. Пък и нищо чудно Георги Колев да се окаже начело на новия специализиран наказателен съд, в чиято полза той се произнесе нееднократно и дори взе участие в изготвянето на проекта. Колев е между малкото съдии, които изчеткаха егото на управляващите като произнесе осъдителна присъда срещу близкия до БСП бизнесмен Марио Николов за източване на средства по САПАРД.
Може да се очаква, че ГЕРБ ще заложи на магистратска кандидатура, което обаче не означава, че тя няма да бъде тясно обвързана с волята на Борисов и на съидейниците му. В търсене на магистрат, който да припознае като свой, мнозинството ще постави условия и ще изисква резултати. В крайна сметка жестоката реалност в съдебната система, препълнена с партийни и олигархични протежета, не оставя други възможности на управляващите, освен да си пробият път в нея с лакти.

1. През декември 2009 г. Галина Солакова е избрана от ВСС за заместник-председател на Върховния административен съд (ВАС). Тя бе избрана измежду шестима кандидати за поста. Опонентите й бяха Андрей Икономов, Панайот Генков, Боян Магдалинчев, Маруся Димитрова и Николай Урумов. След балотаж с Андрей Икономов Солакова получи доверието на 14 от членовете на ВСС и зае поста заместник-председател на ВАС.Тя посочи като свои приоритети необходимостта от законодателни промени основно в Административнопроцесуалния кодекс, така че да се разтоварят съдиите от огромния брой дела.

2. През юли 2009 г. доскорошният заместник-председател на Върховния касационен съд Румен Ненков бе избран за член на Конституционния съд. От общо 170 съдии в двете върховни съдилища ВКС и ВАС гласуваха 152-ма, като двама от съдиите са пуснали невалидни бюлетини. С доста над минималните 77 гласа и категорично от първото гласуване, без необходимост от балотаж, Румен Ненков бе избран с 90 гласа, а Стефка Стоева с 94 гласа. Останалите двама кандидати - Любка Илиева, доскорошна заместник-председателка на ВКС, и колегата й Жанета Найденова, получиха съответно 50 и 45 гласа и отпаднаха. Всички присъстващи посрещнаха избора с аплодисменти.

3. Бивш ръководител на наказателното отделение, през юли 2009 г. съдия Георги Колев оглави Софийския градски съд. Членовете на Висшия съдебен съвет (СГС) пуснаха минималните 13 гласа за Колев, а досегашният председател на съда Светлин Михайлов получи едва 5 гласа. Кандидатите за шеф на най-важния съд в страната бяха петима, а Колев бе избран след балотаж. Кандидатите за поста председател на най-големия съд в страната, в чиито правомощия влизат регистрирането на политически и религиозни формации и зад чиито врати се гледат най-шумните наказателни дела, бяха досегашният шеф Светлин Михайлов, Георги Колев, Петя Крънчева - наказателен съдия, Жаклин Комитова - заместник-председател на СГС и шеф на търговското отделение, и Мария Вранеску - административен съдия в СГС.

4. Сашо Пенов е председател на Правния съвет към президента Георги Първанов. Доктор по право. Доцент по финансово право в Юридическия факултет на СУ Св. Климент Охридски и Стопанско-юридическия факултет при Великотърновския университет Св. св. Кирил и Методий. Има специализации в Института по международно финансово и данъчно право в Хамбург - Германия, в Международен център за подготовка на кадри във Виена. Работил е като адвокат, експерт в Главно управление на данъчната администрация, ръководител на отдел Данъчни спогодби, съветник в НС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във