Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗДРАВИ И НОРМАЛНИ СА САМО МАГИСТРАТИТЕ

Заседанията по делото срещу Красимир и Николай Маринови, познати повече като Големия и Малкия Маргин, в последно време заприличаха на сборище от болни и куци люде. Първо големият брат изхвърча от ареста на 13 декември 2006 г. и се приземи направо...вкъщи, тъй като състав на Софийския градски съд (СГС) прецени, че прословутата му дискова херния трябва да се оперира. След което било наложително лечението да продължи в домашни условия.
На 12 април тази година Николай Маринов последва примера на батко си. Състав на СГС промени мярката му от задържане под стража в домашен арест заради епилептични припадъци, които получавал в килията. А осем дни по-късно (20 април) Софийският апелативен съд потвърди постановлението на градските магистрати.
Както вече е известно, срещу братята Маргини, Бисер Илиев, Стефан Рангелов, Веселин Тошев и другите двама братя - Иво и Светлин Карагеоргиеви, са повдигнати по три обвинения: подготовка за убийство (чл.117, ал.1 от Наказателния кодекс), незаконно притежаване на оръжие (чл. 339 от НК) и участие в организирана престъпна група (чл. 321 от НК). Стефан Рангелов отговаря още и за притежание на дрога (чл.354а от НК). В материалите по делото Красимир и Николай Маринови са посочени като подбудители на три поръчкови убийства, а останалите петима - като съучастници в тях и извършители.
Според обвинителния акт седмината подготвяли атентати срещу о.р. ген. Любен Гоцев, бизнесмена Никола Дамянов и покойния Иван Тодоров-Доктора (застрелян на на 22 февруари 2006 г. в София).
На поредното заседание по делото в сряда (25 април) не се яви Красимир Маринов, който беше опериран на 7 февруари тази година заради дисковата си херния. След хирургичната намеса стана ясно, че три месеца ще бъде нетрудоспособен. Председателят на състава на СГС Лада Паунова прецени, че е най-добре да се даде ход на делото само за да бъдат прочетени медицинските експертизи на Красимир Маринов, Стефан Рангелов и Веселин Тошев.
След оповестяването им обаче се стигна до препирни между държавното обвинение и защитата по въпроса дали те отразяват истинското здравословното състояние на обвиняемите.
При прегледа на Големия Маргин трима лекари експерти са установили, че състоянието му след операцията никак не е розово. Резултатите прочете доц. Петър Михайлов: Той продължава да изпитва страдания от дисковата си херния, но те вече са по-леки. Въпреки това на моменти се появяват адски силни болки, но никой не може да каже в какъв момент ще го връхлетят. Движенията му все още са затруднени и той не може да остава дълго време на едно място. Ето защо не може да участва пълноценно в съдебния процес. Болката ще го възпре да възприеме това, което се случва на делото, и няма да е в състояние да реагира адекватно.
Медикаментозното лечение в многопрофилната болница за лишени от свобода Св.Иван Рилски, на което е бил подложен Красимир Маринов, се е отразило зле на храносмилателната му система, смятат още специалистите.
Изнесените данни от вещото лице предизвикаха свещения гняв на прокурор Николай Кокинов. Той веднага поиска медицинската експертиза да бъде проведена наново, този път от други специалисти. На излизане от залата магистратът заяви, че на последните три заседания единствената му работа е била да се обогатява с все повече медицински термини.
Председателят на съдебния състав Лада Паунова ще се произнесе по искането на обвинението, след като се запознае с копие от историята на заболяването на Маринов и цялата медицинска документация от престоя му в многопрофилната болница.
По-различно стоят нещата при друг от подсъдимите. В ареста Веселин Тошев е развил остър вирус, който причинява увреждане на стените на черния дроб. Според медицинското заключение на три вещи лица болестта на обвиняемия е за цял живот, като занапред често ще възникват критични периоди за черния дроб, свързани със силни болки. Може дори да предизвика срив на имунната система, но не е в състояние да доведе до цироза на черния дроб. Има данни и за увреждане на бъбреците, но всичко това няма да му попречи да участва в наказателния процес, смятат лекарите.
Този път защитата на подсъдимия се обиди на резултатите от експертизата и поиска нова, като в нея да участва и нефролог (специалист по бъбречни заболявания). Съдът обаче отказа, тъй като няма никаква връзка между заболяването и участието му в делото.
За разлика от Тошев, Стефан Рангелов не извади късмет и неговото преиграване с различни заболявания излезе наяве. Той също беше прегледан от специалисти, тъй като се оплаквал от високо кръвно налягане и неврологично заболяване.
Данните от прегледа показали, че той спокойно може да продължи да участва в съдебните заседания: Този човек влезе при нас без видима мимика на страдание. Постоянно се оплакваше от непрекъснато главоболие и хипертония. Но ние констатирахме, че няма данни за неврологично заболяване, а високото кръвно налягане не е пречка да се явява в съда. Освен това при подходящо лечение ще се оправи бързо. А такова вече е правено в болницата за лишени от свобода, констатираха докторите.
След като чу присъдата на вещите лица, адвокатът на Рангелов Стефан Иванов също не пропусна възможността да протестира срещу експертното заключение и да поиска назначаването на нова експертиза с мотива, че клиентът му трябва да бъде прегледан от кардиолог и интернист (специалист по вътрешни болести). Този път съдия Лада Паунова се оказа по-благосклонна към болежките на подсъдимия и се съгласи с това желание.
След като чу медицинските експертизи, съдия Лада Паунова отложи делото за 17 май. А за резервни дати определи 8 юни и 9 юли.

Facebook logo
Бъдете с нас и във