Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗДРАВНАТА КАСА ОЛЕКНАЛА СЪС 760 БОНА ЗАРАДИ ГРЕШКИ НА НОИ И ГРАОН

Заради неявяване на ключови свидетели Софийският градски съд отложи делото срещу бившия директор на здравната каса Бойко Пенков. Той е обвинен, че в качеството си на директор на НЗОК в периода 2000-2001 г. е сключил договор с американската фирма АремисСофт, чрез който са нанесени щети на държавата в размер на 760 хил. лева. Подсъдим е и управителят на АремисСофт Атанас Тасев, който е сключил първия договор с НЗОК за изграждането на интегрираната й информационна система. На Тасев се търси отговорност за неизпълнение на договора и за неплатена неустойка.
Пред съда бившият заместник-директор на НЗОК Руслан Валерианов заяви, че договорът е сключен през 1999 г. и многократно се появявали проблеми при осъществяването му. АремисСофт е трябвало да разработи системата на база на първия национален рамков договор на НЗОК, влязъл в сила през пролетта на 2000 година. Същата есен обаче, според него, е сключен нов рамков договор, който има 70% разлика със стария. Което налага преработване на модули от системата и изработване на нови.
Сериозен проблем се оказала и непълната база данни на НОИ, където фигурирали 4 млн. души, както и на ГРАОН, според която пък имало 8.5 млн. български граждани. В същото време се знаело, че по онова време населението на страната е малко под 8 млн. души.
Заради тези проблеми АремисСофт не успява да завърши задачата в срок и по договор трябва да плаща неустойки. Вместо да поиска неустойката, Пенков сключва допълнителен договор за изработване на шест софтуерни продукта, с което пък нарушава Закона за обществените поръчки.
Фирмата изпълнител оценила новите разработки на около 1.5 млн. лв., като поискала половината от тях да бъдат заплатени. Под натиска на НЗОК обаче се отказали от исканията си и така не били нанесени никакви вреди на държавата.
Според прокуратурата обаче договорът, заедно с всички анекси към него, е ощетил здравната каса, а оттам и държавата, тъй като информационната система се изработва с бюджетни средства.
Следващото заседание по делото е на 7 април. Тогава трябва да се явят отсъстващите свидетели. Експертизите по случая пък ще бъдат представени на 2 юни.
Таня Калинова

Facebook logo
Бъдете с нас и във