Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗДРАВОСЛОВНО

Дебатите върху вредата от цигарите предизвикаха небивала нервност сред депутатите, те стигнаха едва ли не до ръкопашен бой при обсъждане на закона за здравето, който се превърна в закон срещу тютюнопушенето.
Народните избраници изведнъж изгубиха всякаква партийна идентичност и се консолидираха в две партии - пушачи срещу непушачи. Депутат предложи мигновено да бъде наложена тотална забрана. Друг подхвърли идеята за обособени зони за пушене. Трети, вероятно непушач, но не от ДПС, поиска да се спре изобщо производството и продажбата на цигари. Ако това стане, интересно какво ще правят с Булгартабак - нали е включен в списъка на предприятията, важни за националната сигурност?
Страничният наблюдател остава с впечатлението, че хората отдавна са си надвили на масрафа и цялата тази драма сякаш се развива не в българския, а в швейцарския парламент. Че са извършени всички необходими промени във всички закони. Че законодателството ни е приведено в пълен синхрон с европейските норми и единственото, в което трябва да се синхронизираме с Европа, е махането на пепелниците от заведенията.
А целият този дебат можеше да бъде спестен, ако кабинетът беше седнал и измъдрил наредба, с която да се забрани пушенето на обществени места. Но трябва да разберем и министрите, които са толкова заети напоследък с грижа за човека. Дотам, че взеха под своя опека столичния боклук. Дали пък няма да ги видим, облечени в сигнални жилетки, да премитат улиците? Кой знае, иде изборно време...

Facebook logo
Бъдете с нас и във