Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Зелени пратиха бакиите на експолицейски шеф в прокуратурата

В деня, в който вътрешният министър Цветан Цветанов освободи директора на ОДМВР в Стара Загора комисар Тончо Михайлов (понеделник, 7 септември), областният шеф на Зелена партия - Българските зелени Борислав Недев хвърли камък в блатото, в което нагази бившият полицейски началник.
Той изпрати до главния прокурор Борис Велчев и до ръководството на МВР писмо, в което са изложени многобройни данни за извършени нарушения и злоупотреби с власт на Тончо Михайлов.
Както Параграф 22 вече съобщи, ексдиректорът на полицията в Града на липите си навлече гнева на Цветанов с нерегламентирано подслушване на екип на Инспектората на МВР, изпратен да проверява именно него. Стаята, в която Михайлов настанил софийските експерти за срещи с жалбоподателите, била накичена със специални разузнавателни средства, които позволявали наблюдение и слухтене от съседно помещение.
Окръжната прокуратура в Стара Загора образува по случая на 2 септември досъдебно производство срещу неизвестен извършител, а освен това засекрети делото.
Имаме данни, че Тончо Михайлов системно е злоупотребявал с власт. Този самозабравил се местен полицейски шеф в продължение на дълги години е поставял себе си над действащите в България закони, заяви Борислав Недев. Той също е бивш полицай, но е напуснал системата отдавна. През последните четири години многократно е сигнализирал до бившите вътрешни министри Румен Петков и Михаил Миков за неправомерни действия на Михайлов, но те не реагирали.
Нещо повече, с цел да бъда накаран да замълча, спрямо мен бяха извършени редица репресии. През април 2007 г. в бях арестуван, макар да бях кандидат за евродепутат, защото си позволих да отида в РПУ и да диря сметка на ръководството за липсата на действия относно пребити хора в покрайнините на града, коментира партийният председател.
В доклада, изпратен до Борис Велчев от Партия Българските зелени, е приложен и списък с имената на действащи полицейски служители, които се занимават с неприсъщи за работата им дейности.
В една от жалбите на гражданин, адресирана до вътрешния министър в началото на август 2009 г., се посочва, че ексшефът на полицията в Стара Загора е създал група от ченгета от спецзвеното за борба с безредиците, които са иззели охраната на дискотеките в града. Това е ставало чрез фирма, регистрирана в чужбина на името на бившия полицай Живко Сидеров. В жалбата се визира още връзка между бившия полицейски шеф и известния в региона автоджамбазин Румен - Малкия Мук, който контролирал канал за крадени коли.
Зелените се интересуват и защо Областната дирекция на полицията не е реагирала на незаконната сеч, извършвана от хора на Иса Бесоолу (б.а. една от емблематичните фигури на ДПС в региона) в община Павел баня. Самият 36-годишен ДПС-активист беше задържан от старозагорските антимафиоти на 7 август тази година, защото предлагал на длъжностно лице подкуп и съучастие в длъжностно присвояване на пари от касата на общината.
Ден преди това беше заловена и 28-годишната му приятелка Милена Кавръкова, която е финансов директор на общината. Тя присвоила от касата на местната администрация 28 000 лв., които дала на Бесоолу. Пловдивският апелативен съд обаче пусна човека на Доган под гаранция от 3000 лв. и скандалът утихна.
Зеленият активист Недев уточни, че в доклада до главния прокурор се съдържат доказателства за оказван натиск от страна на Тончо Михайлов и върху прокурор от Софийската районна прокуратура, но не назовава името му.
Активистите на партията на Зелените настояват още за ревизия на дейността т.нар. Генералска хижа под връх Триглав в Национален парк Централен Балкан. Според Недев тя е изградена с безвъзмездния труд на полицаи, в работно за тях време, които са отклонени от служба. Иска се проверка и на незаконния ВЕЦ, който обслужва обекта.
Надявам се, че след нашия сигнал и доклад компетентните органи ще предприемат проверки, които да доведат до изискване на дисциплинарна и наказателна отговорност спрямо всички приближени на Тончо Михайлов лица, които са правили нередни неща през годините, каза още шефът на Зелените.

Facebook logo
Бъдете с нас и във