Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Зелникът на Темида и постната пица на ченгетата

Петимният за справедливост български народ отново се втренчи в джобовете на полицаите и военните. Парите за обезщетения при пенсиониране и социалните осигуровки - това са сламките, които властимащите хитричко раздухват от време на време в очите на хората, за да не се вторачват в по-важни неща, докато ги чистят.


В деня на националния протест на синдикатите, (сряда, 30 ноември), от Министерския съвет излетя поредната вест, която се заби в зениците на участващия в организираните митинги и наблюдаващ сеира народ. Всички служители в държавните институции сами да поемат своята част от осигурителната тежест, а не това да става за сметка на бюджета, прогласи от Дондуков 1 финансовият министър Симеон Дянков. Тази идея, която правителството обсъжда, ще засегне освен държавните служители също и хората, които работят във вътрешното и военното министерство, обяви той.


Попадне ли му такава сламка в окото, лаикът изревава на умряло и от очите му потичат сълзи от самосъжаление. Значи за едни държавата е майка грижовна, а за мен - мащеха, казва си той и издухва нос. А очите му се накървяват.


В такъв случай кой ще ти чуе каква е всъщност


истината около прословутите осигуровки

на полицаи и военни. Никой, дори ако я изрече самият военен министър Аню Ангелов: Хората си мислят, че някой друг плаща осигуровките на държавните служители и военнослужещите от МО. Няма такъв друг. Те се плащат от фонд Работна заплата на Министерството на отбраната. Единственото изключение е, че Министерството на финансите директно ги превежда в НОИ. Те са в нашия бюджет и ние ги плащаме тези осигуровки, каза в сряда военният министър.


Няма никаква причина да не повярваме на думите му. А със сигурност по същия начин стоят нещата и в МВР. И там брутните възнаграждения на служителите са предвидени в бюджета на министерството, отпуснат от републиканския портфейл. Ченгетата получават нетните си заплати след съответните удръжки, предвидени по закон.


Ситуацията доста напомня на онзи знаков виц за двете мутри, дето вървели по улицата и видели едно л---о. Изядеш ли го, имаш 50 лева, казала едната мутра. Готово, казал другият мутроляк, след което прибрал банкнотата. Скоро всичко се повторило, като петдесетолевката отново сменила собственика си. Когато босът им ги попитал какво правят, те отвърнали: ами въртим тука едни пари.


Въртят се едни пари между МВР, МО и финансовото министерство, а от НОИ се надига ропот, защото, както се казва не жаргон, са останали зуки. Вкусът от изяденото обаче остава да горчи на онези нещастни служители от МВР и МО, които на всичко отгоре са непрекъснато в устата на хората заради т.нар. придобивки. Въпросът е къде са онези 50 лева, има ли ги изобщо? Ако в резултат от многократното въртене те са се превърнали от реални във виртуални, значи трябва да се търси кой за последно ги е видял...


Подобна отговорна мисия обаче е твърде далеч от актуалния дневен план на лаика. Той чува шума на протеста, във въздуха се завихрят сламки, нагнетява се чувството, че е прецакан за пореден път.


В този момент той дочува гласа на премиера Бойко Борисов, който облита магистрали, стадиони, спортни зали. Лъжем ги! Не че аз искам да ги лъжа - така е от десетилетия - викна самокритично той, визирайки заблудата на военни и полицаи, че държавата им плаща осигуровките.


Разпоредил съм експертна група до 2-3 месеца да изработи проект за реформи, засягащи заплати, осигуровки и пенсиониране на служителите в МО и МВР, заяви във вторник (29 ноември) Борисов. Нито едно правителство досега не е имало волята


да ореже пенсиите на силовите министерства

и да направи така, че те сами да си плащат осигуровките, удари се по гърдите премиерът. Той посочи, че първата стъпка вече е направена - пенсионерите в ДАНС вече няма да получават по 20 заплати, а по 15.


Същият ден и финансовият министър обяви, че реформите в силовите ведомства тепърва предстоят. Те ще засегнат минималния стаж и бонусите при пенсиониране, осигуровки и съкращения. Обсъжда се и прекатегоризация на труда в МО и МВР, каквато предлага Българската стопанска камара (БСК). Намеренията на финансист № 1 бяха заковани и от премиера, който намекна, че обезщетенията при пенсиониране на военни и полицаи могат да се намалят, но съобразно условията на работа. Правим разчети за всички. В частния сектор са до 6 заплати, в държавния до 20 заплати. В частните фирми няма синдикати, в държавните има синдикати. Нали по конституция всички сме равни, или не сме?, мотивира се премиерът.


Думите на премиера и на финансист № 1 свършиха своето. Народът въздъхна облекчен, че най-накрая някой ще въздаде справедливост. А когато чуха за намеренията на правителството, синдикалните организации в МВР се стъписаха сериозно: едни заявиха, че ще протестират наужким, а други - че не виждат защо да протестират.


Служителите на МВР ще протестират заради нарушен основен демократичен принцип, заяви във вторник (29 ноември) председателят на УС на Синдикалната федерация на служителите в МВР (СФСМВР) Валентин Попов. Той посочи, че кабинетът предприема социални реформи, без засегнатите хора да имат предварителна информация и да имат възможност да ги обсъдят. В първия етап на протеста служителите на реда ще изпълняват служебните си задължения с трикольорна лента, обяви той.


От другата профсъюзна структура Синдиката на служителите в Министерството на вътрешните работи (ССМВР) пък обявиха същия ден, че волята на членовете на синдиката е да не се присъединяват към настоящия момент в каквито и да е форми на протест и стачни действия, които биха внесли сътресения при воденето на осъществявания социален диалог и биха нанесли вреди върху социално-икономическия статус и социалните придобивки на служителите в Министерството на вътрешните работи.


В цялата шумотевица и откровено популистки изказвания на властимащите никой обаче не си зададе въпроса защо цяла една солидна прослойка остава встрани от вълненията. Става дума за съдебната система. Навярно лаикът не ще да обърне поглед натам, защото според същата онази Конституция, за която говори премиерът, съдебната власт е независима. Но това не означава, че тя е отделна България. По всичко личи обаче, че


съдебната власт е държава в държавата,

в която никой не протестира срещу увеличаването на възрастта за пенсиониране, никой не е застрашен от орязване на парите, полагащи се при пенсиониране.


А миналата седмица по време на среща на главния прокурор Борис Велчев с 12 неправителствени организации стана известен един впечатляващ факт: България е в европейския топ 3 по брой на прокурорите на човек от населението, а държавното обвинение е на първо място по финансиране като процент от БВП в сравнение с останалите страни от Европа. В същото време досегът на граждани с прокуратурата намалява заради липса на доверие в институцията - това чу главният прокурор при разговорите.


В момента в съдебната система работят общо 14 742 души на щат - 5 210 магистрати и 9 532 служители. Това значи, че на 100 000 българи се падат много повече магистрати, отколкото във всяка друга европейска държава. Расте и бюджетът на съдебната власт: прогнозният за 2012 г. е 493 982 367 лв., за 2013 г. - 501 140 771 лв., за 2014 г. - 529 362 851 лв. Според експертите този ръст почти изцяло ще бъде осигурен чрез нарасналата субсидия от републиканския бюджет. Разпределени по щатовете, парите отпускани за съда и тези за МВР, очертават очевидно несправедливо разпределение - 493 млн. лв. за 14 742 души, срещу постна лица от 999 млн. лв. за 58 170 служители на вътрешното ведомство. В същото време одобрението към съдебната власт не надхвърля 14%, според последните социологически проучвания. Защо тогава никой - и от властимащите, и от обикновените хора - не се пита с какво повече съдиите и прокурорите са заслужили повече заплатите си при пенсиониране, в сравнение със служителите от МВР или МО?


Вярно е, че възрастта за излизане в заслужен отдих на служителите в храма на съдебната богиня е по-висока от другите - 65 години според Закона за съдебната власт. Затова никой от системата не протестира срещу вдигането на пенсионния срок. Пък и кой е луд да роптае, при положение че до 65 г. неизменно се разписва във ведомост, от вида на чиито цифри всеки полицай ще се разридае отчаян?


Но както казва народът, не е луд този, който яде зелника. А този, който го дава, много добре знае как се заплаща мълчанието. И най-вече защо...


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във