Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗЕМЕДЕЛЕЦ, РОКЕР И БИЗНЕСМЕН В СХЕМА ЗА ФАЛШИВИ БАНКОВИ КАРТИ

Според една от най-ревностно тиражирани хвалби през 2006 г. МВР много добре познава процесите в подземния свят и е наясно с главните действащи лица, които дърпат юздите на организираната и битовата престъпност. Но ефективността на държавата в борбата срещу октопода и кварталните банди продължава да е ниска, защото полицията все така масово лови мошениците и апашите, а съдът - също толкова масово - все така ги пуска на свобода.
Сякаш, за да опровергае току-що цитираната хвалба, в края на миналата седмица (14 декември) Пловдивският апелативен съд върна зад решетките трима измамници, освободени малко по-рано от Старозагорския окръжен съд, и остави в ареста други трима техни съдружници. По-интересното в случая обаче е, че шестимата не се вписват в класическото определение за организиран престъпник: никога не са регистрирани за криминални престъпления и са с чисто съдебно минало.
Разплитането на случая започва на 5 декември, когато на аерогара София е задържан Янко Петров. Той работи в столична фирма за недвижими имоти, а в багажа му са открити 10 фалшиви банкови карти, скрити в тесте с карти за игра. Баща му е собственик на клуб по джудо.
Дали Петров е пропял пред антимафиотите, може само да се предполага. Още същия ден обаче, при съвместна операция на ГДБОП и Регионалното звено за борба с организираната престъпност в Стара Загора, в ареста се озовават и седмината ортаци на Янко Петров - земеделският производител Калин Пантов (съсобственик с 34% в Ивкада ООД), бизнесменът Нейко Тотев (собственик и съдружник в четири дружества - ЕТ Нейко Тотев - Кастор, Карела ЕООД, Ем Си Ен ООД и Аморак Истейтс ООД), Петко Петков, Енчо Иванов, Николай Трифонов и Златина Иванова (всички от Стара Загора), както и казанлъчанинът Веселин Неделчев, един от лидерите на местния рокерски клуб Черните рози.
По време на акцията антимафиотите от ГДБОП и РЗБОП-Стара Загора претърсват общо петнайсет адреса - седем в столицата 2и осем - в Града на липите, където разкриват и печатна база. В нея мошениците произвеждат фалшиви шофьорски книжки. Открити са още 113 фалшиви банкови карти, записващо устройство, скимиращо устройство (от англ. skimmer - лъжица за обиране на каймак), данни от десетки източени кредитни карти, специална машина за допълнителна дизайнерска обработка на ментетата, компютри, оптични дискове с информация и видеотехника за записване.
По време на операцията е установено, че в продължение на няколко месеца престъпната група безнаказано източва банкови сметки в Италия, Испания, Швеция и Норвегия. Схемата, по която действат мошениците, е позната. На входа на банкомата се монтира т. нар. скимер - устройство, което сваля и записва цялата информация от кредитните карти (включително и ПИН-кодовете).
След това с помощта на специален софтуер изтеглените данни се изпращат в България, където изработването на фалшивите карти е разделено на два етапа: магнитните носители за ментетата се произвеждат в Стара Загора, а самите карти се майсторят в София.
Накрая членовете на престъпната структура, въоръжени с по десетина-петнайсет фалшиви кредитни карти, се връщат в Обединена Европа, където или теглят пари в брой, или пазаруват на воля... каквото си искат: леки коли, компютри, аудиотехника, маркови дрехи и т. н.
За мозък на престъпната схема е обявен земеделският производител Калин Пантов. А рокерът Веселин Неделчев е признат за компютърен гений, защото негово дело е софтуерната програма за декодиране на кредитните карти, както и технологията за производството на фалшивите магнитни носители.
Срещу Янко Петров, Калин Пантов, Нейко Тотев, Петко Петков, Енчо Иванов и Веселин Неделчев са повдигнати обвинения за престъпление по чл.243, ал.1, т.3 от Наказателния кодекс: Който изготви неистински или преправи кредитни или разплащателни карти, които не са ценни книжа, се наказва за подправка на парични знаци с лишаване от свобода от пет до петнадесет години.
Останалите двама - Николай Трифонов и Златина Делева, са обвинени по чл.308, ал.2, във връзка с ал.1 от НК, гласящ горе-долу следното: Който състави неистински свидетелства за управление на превозни средства се наказва с лишаване от свобода до осем години.
След изтичане на 72-часовото задържане Старозагорската окръжна прокуратура пуска на свобода Златина Иванова и Николай Трифонов срещу парични гаранции. А за останалите шестима от престъпната група - Калин Пантов, Янко Петров, Петко Петков, Нейко Тотев, Веселин Неделчев и Енчо Иванов, държавното обвинение внася в Старозагорския окръжен съд искане да им бъде наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража.
По време на заседанието Старозагорският окръжен съд на 8 декември тарторът на престъпната структура - Калин Пантов, с охота описа престъпната схема и пое цялата вина върху себе си. Използвах Нейко Тотев като шофьор, за да ме прехвърля през границата, но той не знаеше нищо за картите. Колкото до Янко Петров, той осигуряваше пластмасата за картите, но въобще не беше посветен за какво ни е тази пластмаса и къде се произвеждат клонингите на кредитните карти....
Въпреки доказателствата, събрани от антимафиотите, самопризнанията на Калин Пантов изиграха своята роля и съдия Яника Бозаджиева му наложи мярка за неотклонение домашен арест. И то с мотива, че детето му е хроничноболно, съпругата му е бременна в деветия месец, а той е оказал... изключително ценно съдействие на разследващите.
Още двама от арестуваните - Янко Петров и Петко Петков, също се отърваха с домашен арест, защото единият е с добри характеристични данни и няма данни пряко да е участвал в престъпната дейност на групата, вторият - защото го мъчи високо кръвно налягане.
Далеч нетолкова милостива се оказа съдия Яника Бояджиева към останалите трима от майсторите на фалшивите кредитни карти.
Рокерът Веселин Неделчев бе оставен зад решетките с аргумента, че е обезпечил технически цялата престъпна дейност и без неговите компютърни умения тя не би била осъществена. Със свободата си се раздели и Енчо Иванов, за когото съдия Бояджиева реши, че участието в извършването на тежко умишлено престъпление е достатъчно, за да полежи малко на топло.
И накрая зад решетките се озова и Нейко Тотев, който не успя да трогне съдия Яника Бояджиева с аргументите, че има шестмесечно бебе и бизнес, за които трябва да се грижи. Става дума за тежко умишлено престъпление, Нейко Тотев е една от водещите фигури в престъпната организация, а неговото семейно положение не е достатъчна причина той да напусне килията, отсече старозагорската окръжна магистратка и... закри заседанието.
Какво се случи оттук нататък просто не е за вярване. В законоустановения тридневен срок старозагорският окръжен прокурор протестира пред Пловдивския апелативен съд домашните арести на Калин Пантов, Янко Петров и Петко Петков, докато останалите трима - Веселин Неделчев, Енчо Иванов и Нейко Тотев, обжалваха задържането си под стража. Та на 14 декември апелативните магистрати под тепетата сбъднаха... всички полицейски мечти, защото хем прибраха в ареста Калин Пантов, Янко Петров и Петко Петков, хем потвърдиха задържането под стража на Нейко Тотев, Веселин Неделчев и Енчо Иванов.
Така че в момента цялата престъпна група, начело със земеделеца Калин Пантов и моторизирания компютърен гений Веселин Неделчев, е в Старозагорския следствен арест. А антимафиотите и прокуратурата (за първи път от доста време насам) имат възможност спокойно да довършат работата си и да внесат в съда такъв обвинителен акт, че най-късно през март-април 2007 г. фалшификаторите да получат присъди поне на първа инстанция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във