Параграф22 Weekly

колонцифър МИТОВЕ

Зевс от Враца и похищението на еврото

Колко време отнемат организацията и производството на фалшиво евро у нас? Този въпрос с повишена трудност едва ли би могъл да получи бърз отговор въпреки тенденцията за увеличаване на престъпленията по изготвяне и разпространение на парични знаци менте. Тя беше отбелязана в отчета на Главна дирекция Борба с организираната престъпност за работата през 2011 година. Там е записано: През 2011 г. се наблюдава увеличение на престъпленията по изготвяне и разпространение на неистински електронни разплащателни инструменти и официални документи и в по-малка степен - на фалшифицирането и разпространението на парични знаци. Тенденция към намаление има при циркулиращите банкноти в обращение във всички видове валута, което се дължи на успешните полицейски операции, проведени от ГДБОП от началото на годината. На територията на страната са разкрити три печатни бази за производство на неистински банкноти, 11 - за производство на официални документи, и 8 - за изготвяне на скимиращи устройства. Неутрализирана е дейността на 28 организирани престъпни групи (ОПГ) с 250 участници. Новоустановени са 40 ОПГ с 222 участници.


От доклада става ясно, че ОПГ-тата растат като гъби и на мястото на една неутрализирана поникват горе-долу две. Факт, който би трябвало да предизвика безпокойство в службите на МВР, вместо желание да се похвалят с добре свършена работа. Що се отнася до въпроса, над който антимафиотите могат да се замислят, отговорът ще намерим в бурната бандитска съдба на известния врачанин Йордан Тонов - Данчо Пръча. Както е известно, на 6 октомври той беше спипан в околностите на Ботевград с 88 фалшиви банкноти от по 50 евро.


Любопитното е, че Пръча е имал пет месеца на разположение, за да произведе и напълни джобовете си с евро менте. Ако беше успял и да ги пласира, можеше да избие 10-те бона парична гаранция, които даде през април тази година за промяна на мярката му за неотклонение. В момента Тонов е с десетгодишна присъда, постановена от Врачанския окръжен съд на 28 декември 2011 година. От пролетта на 2012 г. обаче мярката му за неотклонение е променена от задържане под стража в домашен арест и впоследствие в парична гаранция от 10 000 лв., докато чака произнасянето на въззивната инстанция по присъдата.


Разбира се, Пръча може да се окаже не производител, а само съдържател на фалшиви парични знаци заедно с аверите си Емил Василев и Сергей Парасков. Поне засега такова е и обвинението срещу тях. Какво ще докаже разследването, е едно, но така или иначе някой някъде усилено печата евро, и то с много добро качество.


Това е вторият факт, който би трябвало да внася смут в антимафиотските среди. През втората половина на септември в публичното пространство бе тиражирана информация, отнасяща се до предстоящата подмяна на циркулиращите в момента евро банкноти по света. Изтеглянето от обращение на банкнотите се представя като мярка срещу фалшифицирането на пари. В ЕС не крият, че действащите по света фалшификатори на евро с лекота възпроизвеждат изображенията на архитектурните елементи и цветовете на намиращите се сега в обращение купюри. Според разследванията най-опитните печатари на евро в момента са италианците. Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ) вече има факти, че на север от Неапол, в община Джуляно, се произвеждат половината от фалшивите евро банкноти, които са в обращение на континента. Сред тях с най-високо качество са купюрите от 20 евро.


Разследващите обаче са установили, че докато италианците наблягат на дребните банкноти, фалшификаторите в България са се специализирали в по-едрите пари. Криминални структури в България пускат в обращение купюри от 200 евро, които изглеждат направо истински, се сочеше в информацията преди месец.


Според статистиката от 2002 г. досега в Европа са конфискувани 5 млн. броя фалшиви евро банкноти. Смята се, че оставащите в обращение ментета са поне пет пъти повече. По тази причина в ЕС предвиждат като мярка за повишена сигурност на еврото подмяна на циркулиращите истински банкноти с нови, които ще имат и по-привлекателен и труден за фалшифициране дизайн.


Парите с нов дизайн се очаква да бъдат представени от Европейската централна банка през ноември. Отсега се знае, че общият за всички купюри мотив ще бъде древногръцкият мит Похищението на Европа. Както сочи древногръцката митология, Зевс си харесал Европа, дъщерята на финикийския цар Агенор и превъплъщавайки се в бял бик, я отвлякъл на остров Крит. Сюжетът е често срещан в европейското изкуство, но не е непознат и на дизайнерите на европари - той фигурира на гръцката монета от 2 евро.


Отсега може да се прогнозира, че дори новите банкноти на ЕЦБ да се появят утре, вдругиден ще има вече и фалшифицирани, при това от български майстори. Повод за подобно твърдение е фактът, че именно българска беше групата, секла фалшиви монети от 2 евро с мотива Похищението на Европа. Нашенците бяха задържани в края на юни тази година в Солун. Мозъкът на групата Николай Вълканов, Сергей Асенов Атемин, Тодор Георгиев Бекирски и Димитър Янков Сербезов бяха арестувани в момент на предаване на готова продукция фалшиви монети от по 2 евро. Многозначителен детайл е, че монетите са внасяни в Гърция, след като са били сечени у нас, в цех за обработка и производство на метални изделия. Антимафиотите установили, че Вълканов е поддържал контакт с гръцкия гражданин Д.Ч, който довършвал работа на българските фалшификатори. Той нанасял изображенията върху монетите с номинал от 2 евро, после ги пускал в обращение. В околностите на Солун е открита работилница с машина и матрица за изработката на монетите, множество заготовки за тях, както и вече готова продукция.


Освен фалшив звонк групата печатала от 2011 г. и фалшиви евробанкноти. От адресите им са иззети 50 фалшиви монети от 2 евро, 79 заготовки за изготвянето им, 37 фалшиви банкноти от 100 долара, 6 фалшиви банкноти с номинал 100, 200 и 20 евро, множество антични монети, огромен брой български монети след 1800 г. с номинал 10, 20 и 50 лв.; 47 монети от 5 франка, бланки за гръцки идентификационни карти, компютърни конфигурации, преносими компютъра, цветен принтер и множество документи.


Докато се подменят всички банкноти евро, Европейската комисия предприема мерки за защита на еврото от фалшифициране. От началото на 2011 г. ЕК подготвя програма Перикъл 2020 за обмен, помощ и обучение за защита на еврото, която се осъществява от ОЛАФ. Програмата е с бюджет за периода 2014 -2020 г. от 1 млн. евро годишно, като специално създадена Експертна група по фалшифициране на еврото (ЕГФЕ) координира и участва при изпълнението на дейностите по Перикъл.Еврокомисарите отчитат, че еврото продължава да бъде мишена за организираните престъпни групи, занимаващи се с фалшифициране на пари не само в Европа, но и в Южна Америка и Източна Азия. В тази връзка Перикъл е призована да защитава евробанкнотите и монетите срещу фалшифициране и свързаните с това измами чрез подпомагане и допълване на мерките, предприемани от държавите членки. Програмата предвижда финансиране на службите от страните членки на ЕС за закупуване на оборудване. ЕК има намерения да вдигне нивото на съфинансиране до максимален размер от 90% от допустимите разходи в някои от случаите. Това е замислено като мярка срещу тенденцията, наблюдавана през последните години, при която държавите членки все по-рядко участват в съфинансирани проекти поради финансовата криза.


Не на последно място Перикъл 2020 предвижда и строг мониторинг върху ефикасността, с която финансовите институции, правоприлагащите и съдебните органи в страните се борят с този вид престъпност. Ще се взема предвид броят на разбитите незаконни работилници за фалшифициране, на произведените банкноти и монети менте, на арестуваните лица и на наложените санкции. Очевидно българските служби и съдебната власт ще бъдат изправени пред тежък избор - ако искат финансиране по програма Перикъл, ще трябва да се сръчкат и да заработят активно. Иначе пари, освен фалшивите, няма да видят.


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във