Параграф22 Weekly

§22 Анализи

"Златен" ли е адвокатският закон?

По всичко изглежда, че проектът за промени в Закона за адвокатурата няма да бъде оттеглен и ще се превърне в поредния горещ картоф, подхвърлен на депутатите. Сред които има над 40 юристи, 20 от тях вписани като адвокати. Сблъсъкът на интереси, изглежда, ще е страшен.

"Законопроектът за изменение в Закона за адвокатурата е от категорията "златни законопроекти" - такива, които са лобистки, без обществена необходимост от тях и са насочени единствено към удовлетворяването на частни, корпоративни интереси". Освен това той противоречи на конституцията и на действащото в момента законодателство и затова трябва да бъде оттеглен.

Това поискаха осем организации в съвместна декларация, изпратена до Народното събрание, до министър-председателя Бойко Борисов, до правосъдното министерство, до ВСС, до омбудсмана, до комисиите за защита на личните данни и предотвратяване на конфликт на интереси и до Съюза на юристите в България. Декларацията е подписана не само от нотариусите, юрисконсултите и счетоводните предприятия, които вече публично обявиха несъгласието си с някои от основните предложения за промени в закона - към тяхното отрицателно становище вече се присъединяват официално и Камарата на частните съдебни изпълнители, КТ "Подкрепа" и няколко сдружения на брокери на недвижими имоти и фирми за услуги в сферата на недвижимите имоти, които също се оказаха засегнати от проекта.

Да припомним, че законопроектът бе внесен в Народното събрание преди малко повече от месец. Но всъщност се дискутира в адвокатските колегии в страната от две години. Най-спорните изменения са свързани с въпросите какво ще се смята занапред за "адвокатска дейност", как ще се санкционират тези, които я вършат, без да са вписани като адвокати, и дали е нужно  защитниците да имат достъп до националните бази с данни за населението и да извършват заверки на отделни видове документи. 

Срещу тези разпоредби вече скочиха няколко професионални общности, чиято дейност бе пряко засегната от проекта, и обявиха, че всъщност става дума за своеобразно "монополизиране" на юридическите услуги от адвокатурата. Не бе прието и адвокатите да имат достъп до държавните бази данни на МРРБ и МВР, за което се твърди, че може да застраши дори националната сигурност, защото на практика ще представлява достъп на неограничен брой адвокати не само от България, но и от ЕС до тази информация, а контролът на държавата ще се окаже практически невъзможен. А ако евентуално бъде разрешено на адвокатите да официализират разни видове документи, това не само ще противоречи на конституцията и на още куп закони, но и би създало предпоставки за злоупотреби и несигурност, предупреждават осемте организации в декларацията си.

Всички тези аргументи бяха преповторени и в общата декларация на осемте организации, заедно с единодушното им становище, че предложението адвокатските съвети да налагат санкции  противоречи на Закона за административните нарушения и наказания, защото оторизира една организация на свободната професия "адвокат" да налага глоби в частен интерес.

Няма належаща обществена необходимост от предложените промени, те не целят задоволяване на обществени потребности. Промените ще доведат до допълнителни разходи за бизнеса и гражданите, а така също и за бюджетния сектор. А от друга страна, излагат на риск приходната част на бюджета заради въздействието му върху ред други професии, категорични са опонентите на закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във