Параграф22 Weekly

§22 Анализи

ЗЛАТКО БАРЕТАТА ДОКАЗА: НАЧАЛНИК В НУЖДА СЕ ПОЗНАВА

Вместо да се готви за делото си в Софийския градски съд (..................), небезизвестният Златомир Иванов-Златко Баретата драсна към морето в Бургас, където подкрепи телом и духом един от най-доверените си бизнес партньори - Диян Гайтанов-Боксьора.
В понеделник (26 юни) Бургаският окръжен съд трябваше започне процеса срещу Боксьора и четирима от хората му - Велислав Евгениев, Иван Стоянов, Валентин Горанов и Митко Иванов. Петимата са обвинени за престъпления по два текста от Наказателния кодекс - чл.152 (сводничество) и чл.321 - участие в организирана престъпна група. Ход на делото обаче не бе даден, тъй като подсъдимият Валентин Горанов внезапно се оказа тежко болен. Неговите адвокати представиха пред съда и дежурния в такива случаи болничен лист, но прокурорът по делото не се хвана на номера. Той поиска от съда да извърши проверка на документа, съдът удовлетвори искането му и... с това правораздавателните емоции в понеделник приключиха.
Според обвинителния акт престъплението е извършено в далечната 1999 година. Петчленната група е набирала момичета основно от София, Видин и Бургас. Те са били на възраст между 18 и 20 години и са изнасяни от България по следния маршрут: с автомобил през Сърбия до Хърватия, а от там до Словения - с катер през Адриатическо море.
Крайната спирка е била в пристанищния град Пиран, където момичета са били въдворявани на работа в бар Трите папагала. Случвало се част от проститутките да бъдат прехвърляни на работа в испанската столица Мадрид. Каналът за износ на компаньонки е действал безотказно близо година, защото през 2000-а антимафиотите от НСБОП го надушили и задържали Боксьора и хората му. В обвинителния акт се твърди още, че подсъдимите са склонили към проституция най-малко десет момичета. Някои от тях са били принудени да работят по Българското Черноморие.
Според безпристрастни наблюдатели Бургаската окръжна прокуратура трудно ще защити обвинителната си теза в предстоящия съдебен процес.
По делото трябва да бъдат призовани над двайсет свидетели - повечето от тях са проститутки, работещи на повикване. Част от девойките обаче са зад граница - в Испания, Австрия и Англия, и изобщо не е ясно дали имат намерение да се връщат в родината. А друга част от момичетата винаги са твърдели, че сами са потърсили сутеньорите, които са се отнесли с тях човешки и са им осигурили постоянна работа и закрила. Така че обвинението може да разчита (поне засега) само на две от момичетата на Боксьора, които в първоначалните си показания са заявили, че са били принудени насила да проституират.
Делото продължава на 12 септември, когато ще стане ясно дали подсъдимият Валентин Горанов наистина е бил болен, или е симулирал.

Кой е Боксьора?
Диян Гайтанов-Боксьора е известен от години на органите на реда. През есента на 2003 г. той се оказа замесен в побоя над активист от предизборния щаб на независимия кандидат за кмет на Бургас, а сега депутат от Атака Ваньо Хърков.
На 30 октомври същата година (само четири дни след местните избори) аудито на Диян Гайтанов бе вдигнато във въздуха с мощна самоделна бомба. По време на атентата Боксьора е пил кафе в спортния комплекс Атлантик в ж. к. Славейков, пред който преди десет години бе разстрелян босът на Първа частна милиция - Георги Николов-Мечката. Разследването на неуспешния атентат срещу Диян Гайтанов продължи няколко месеца, но нито една от работните версии на бургаските полицаи - наркотици, проституция и трафик на крадени коли, не бе доказана. Постепенно ентусиазмът на криминалистите спадна, взривът бе приписан на анонимна конкурентна групировка в престъпния бизнес и... всичко приключи.
Веднага след взрива в медиите бе разпространена информацията, че Диян Гайтанов е един от най-приближените хора на Златомир Иванов-Златко Баретата. Тя обаче бе потвърдена едва този понеделник (26 юни), когато Баретата лично нагледа как ще стартира процесът срещу Боксьора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във