Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Злият български гений на Уолстрийт на съд

Скандалните брокери от Уолстрийт Юлиан Цолов (35 г.) и Ерик Бътлър (37 г.) ще бъдат изправени пред американски съд в понеделник (27 април) по обвинения във финансови машинации за над 1 млрд. долара. Те са сред обвинените за срива на пазара на ценни книжа в САЩ.
Двамата бивши служители на Креди Сюис Груп нашумяха в началото на септември миналата година. Тогава те бяха подведени под съдебна отговорност за измами с облигации и финансов заговор (Параграф 22 описа подробно случая в бр.38/2008). Според обвинението те са заблуждавали инвеститорите, че продаваните от тях продукти са защитени от студентски заеми, гарантирани на федерално ниво, а всъщност им пробутвали високорискови ипотеки, свързани с облигации с дълъг матуритет.
Още през юли 2008-а обаче, когато американската преса разкри, че Бътлър и Цолов са разследвани за крупни измами, нашият сънародник мистериозно изчезна. Медиите отвъд Океана гадаеха къде може да се е покрил нашенецът. Предполагаше се, че се е спотаил в родината. Това се потвърди, след като на 4 септември брокерът бе задържан от федерални агенти на летище Кенеди в Ню Йорк, където кацна с полет от София.
Още на следващия ден на Цолов му бяха предявени обвиненията и той бе освободен под гаранция от 3 млн. долара. Оказа се, че той е платил крупната сума в брой, докато гаранцията на колегата му Ерик Бътлър (2.5 млн. долара) е обезпечена с недвижимо имущество на неговото семейство. Междувременно щатските прокурори съобщиха, че българинът е превел поне 2.3 млн. долара у нас на родителите си, за да си купят имот.
От септември насам Цолов обитава апартамента си в Манхатън и няма право да излиза оттам. Към крака му е прикрепена специална гривна с GPS-устройство за електронно наблюдение. През декември миналата година защитниците на българина се опитаха да му издействат по-лека мярка за неотклонение под претекст, че не можел да се разхожда из Сентрал парк, нито да си търси работа, но съдът отказа.
В началото на април агенция Блумбърг съобщи, че тандемът от находчиви брокери се е явил пред щатския съдия Рамон Рейес във федералния съд в Бруклин във връзка с нови обвинения. Както и предишния път, става дума за измами, извършени по електронен път чрез имейли, разпращани от обвиняемите. Според обвинителите Цолов и Бътлър са уверявали клиентите си, че въпросните облигации с дълъг матуритет са нискорискови, тъй като са гарантирани от федералното правителство. След това двамата са използвали фондовете на инвеститорите, за да закупуват без тяхно знание обезпечени дългови облигации. С цел да замаскират скроената от тях схема, твърдят ищците, обвиняемите са изпращали имейли до клиентите си, в които са фалшифицирали имената на закупените, продадени или притежавани от тях финансови инструменти и така са ги заблуждавали, че въпросните облигации са със студентски заеми.
Двамата са обвинени, че са изпращали подвеждащи имейли, премахвайки думите обезпечени дългови облигации от имената на продуктите. Други имейли пък са включвали названието студентски заем, въпреки че продуктите не са имали каквато и да било връзка с подобни заеми.
Дълговите облигации са обезпечени с активи финансови инструменти, които включват портфолио от активи с фиксирани приходи като ипотеки, високорискови ипотеки или вторични ипотеки. Според обвинението тези инструменти, бидейки свързани с облигации с дълъг матуритет, са донасяли по-голяма печалба, както и комисиони на Цолов и Бътлър.
До момента и двамата бивши служители на Креди сюис продължават да твърдят, че са невинни както по това, така и по всички досегашни обвинения. Адвокатът на Бътлър - Пол Уайнстейн, отказва коментари преди старта на процеса в понеделник. За разлика от него защитникът на Цолов - Бенджамин Брафман, е малко по-разговорчив: Това е едно от най-интересните дела, в които някога съм вземал участие, и ние ще продължаваме да се защитаваме в съдебния процес, казва Брафман.
Според обвинителния акт, до септември 2007 г. Цолов и Бътлър са ръководели Корпорейт Кеш Мениджмънт Груп - отдел на Креди Сюис, който е помагал на клиентите да управляват допълнителните си корпоративни кешови резерви, твърдят обвинителите. Установено е също, че още от ноември 2004 г. двамата са ползвали облагите от това да инвестират кеш в облигации с дълъг матуритет, които биват гарантирани от студентски заеми по линията на т.нар. федерална програма за семейни образователни заеми (Federal Family Education Loan Program).
Новите обвинения се позовават на случаи, в които двамата партньори са изпращали подвеждащи имейли до онези клиенти, които са искали по-подробна информация за въпросните ценни книжа. Цитира се електронно съобщение от 1 юли 2007 г., в което Цолов е написал до инвеститор, че става дума за студентски заем, който е гарантиран от щатското Министерство на образованието.
Комисията за ценни книжа и фондови борси на САЩ (US-SEC) представи минала година в съда 50 конкретни случая, разкриващи схемите на финансовите измами, част от които бяха отразени в бр.38 на Параграф 22. Брокерите продължават да пледират, че са невинни. Ако обаче съдът реши, че не е така, максималната присъда, която заплашва всеки от бившите банкови служители, е затвор до 25 години и до 5 млн. лв. глоба.

Facebook logo
Бъдете с нас и във