Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знаков съдия стана шеф на СГС

Съдия, ангажиран с най-нашумелите знакови дела, стана шеф на Софийския градски съд (СГС) след драматичен избор през тази седмица.
На заседанието си в сряда (1 юли) Висшият съдебен съвет (ВСС) утвърди за председател на най-голямото съдилище у нас досегашния му заместник-председател и шеф на наказателната колегия Георги Колев. Той бе избран сред петима кандидати след балотаж между него и досегашния му началник Светлин Михайлов.
При първото гласуване Колев спечели 11 гласа, сегашният председател на съда - 7, наказателният съдия от СГС Петя Крънчева - 4 гласа, заместник-председателят на СГС Жаклин Комитова - 1 глас, а съдията от административното отделение Мария Вранеску не получи подкрепа от никого.
При балотажа Михайлов получи пет гласа, Колев бе подкрепен от 13, а 7 бюлетини бяха недействителни, което означава, че толкова членове на съвета не одобряват нито един от двамата кандидати. По-късно се разбра, че сред тях е председателят на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев.
Преди тайното гласуване на членовете на ВСС всеки от кандидатите трябваше да обоснове кандидатурата си и да обясни как вижда градския съд в перспектива. На кандидатите бяха задавани въпроси, последва шумна дискусия, в която проличаха пристрастията на висшите магистрати.
Всъщност разгорещените спорове бяха около кандидатурата на досегашния шеф на съда да продължи да го ръководи втори мандат. Михайлов нашумя напоследък със скандалите около отказаната регистрация на СДС, а преди това и около регистрацията на мюсюлманското вероизповедание, където имаше сблъсък между привърженици и опоненти на Ахмед Доган.
Срещу Михайлов (за когото се смята, че гравитира към ДПС) били подадени сигнали от чуждестранни фирми, в които се намеква за корупционни схеми.
Председателят на ВАС Константин Пенчев се обяви категорично против преизбирането на Михайлов. Първият му мандат беше провал, а вторият ще бъде позор за съдебната система. Аз искам този избор да се провали, защото хората не вярват, че сме обективни, каза Пенчев и припомни част от скандалите около Михайлов. Председателят на ВАС доля масло в огъня, като заяви: В съдебната система кадрува приятелски кръг, съставен от членове на ВСС и други високопоставени и не чак толкова високопоставени юристи, които от години си плетат пъзела.
Членът на ВСС Иван Колев обаче бе на друго мнение. Според него Светлин Михайлов е много добър администратор, който е създал много добър колектив в СГС, независимо от всичката помия, която се изляла върху него. Има друга група в съдебната система, която се опитва да изземе кадровата функция на ВСС, добави той и обясни, че докато е бил шеф на районния съд, е работил много добре с Михайлов.
Висшият магистрат Светла Данова пък представи, меко казано, странни мотиви, в подкрепа на досегашния шеф на съда. Тя разказа, че е приятелка с почти всички съдии в градския съд, включително и със секретарката на Светлин Михайлов, която била възхитена от начина, по който Михайлов води своите дела, и от начина, по който пише решенията си.
Това е предизвестеният избор, за който говорех, коментира пред журналисти след приключването на избора Константин Пенчев.
Той обясни, че има група между 15 и 18 магистрати, които определят кадровата политика на ВСС през последните 15 години и е направила по думите му много бели. Според него изборът на Колев не е най-лошият сигнал за Европа. Той изтъкна, че макар Европа често да ни критикува за избора на дадени магистрати, ВСС може да избере само хора, които подават документи.
Смутен от огромния интерес на медиите към събитието, новоизбраният шеф на Софийския градски съд обеща, че до месец и половина ще направи първите чувствителни промени в ръководството на градския съд. Наказателните дела ще бъдат мой приоритет, заяви Колев. Той отказа да назове своите бъдещи заместници, тъй като трябва да проведе разговори със съдиите. Новоназначеният шеф обясни, че ще продължи да се явява на съдебните заседания по делата, които вече води. Тук не е зле да припомним, че работата на Георги Колев се следи под лупа от Брюксел, тъй като той води едни от най-тежките знакови дела.
Магистратът е натоварен с процеса срещу бившия шеф на пътния фонд Веселин Георгиев-Батко, както и срещу бизнесмена Марио Николов за източване на 7.5 млн. евро по програма САПАРД. Миналата седмица той постанови 14 години затвор за бившия директор на столичната Топлофикация Валентин Димитров - Вальо Топлото. Неотдавна същият съдия нареди да арестуват и да вкарат в затворническата болница бившия кмет на Велинград и депутат от ДПС Фидел Беев, който е подсъдим за доставка на горива и който от години разиграва съда със съмнителни болнични листове.
Съдия Колев заяви, че първото нещо, което ще направи, е именно да ръководи заседанието по делото за убийство срещу австралиеца Джок Полфрийман, което бе на следващия ден. Аз съм наказателен съдия, моите приоритети ще бъдат различни от тези на предишния председател, заяви новоизбраният. Колев отказа да коментира представянето на предишното ръководство, като заяви, че двамата с Михайлов са били екип, доколкото се е налагало да работят заедно, но нищо повече.
Светлин Михайлов пък обяви на тръгване от сградата на ул. Съборна, че съветът е избрал кандидата с повече професионален опит и достойнства. Той бе категоричен, че е жертва на активна полицейска разработка, но не пожела да обясни какво точно има предвид и кои са нейните автори.

Новият председател на Софийския градски съд e роден на 23 октомври 1966 година. Завършил е Висшия институт на МВР през 1991 година. Работи като стажант-съдия в СГС през 1993 г., след което преминава на работа в Националната следствена служба (НСлС). По-късно Колев преминава в Софийската районна прокуратура, където работи като младши прокурор (1994-1996), като прокурор (1996-1998) и заместник районен прокурор (1998-2000). С решение на ВСС от октомври 2000 г. Георги Колев е назначен за съдия в Софийския градски съд, а от 2004 г. е и негов заместник-председател и шеф на наказателната колегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във