Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знакови дела в познатия омагьосан кръг

Напоследък стана нещо като мода сред новите ръководни кадри в прокуратурата да се говори за окаяното състояние, до което са докарани т.нар. знакови дела. Наскоро заместник главният прокурор Ася Петрова открито призна, че държавното обвинение не може да се похвали със сериозни успехи в борбата срещу мафията.


Преди няколко дни по същество подобна констатация направи и временно изпълняващият функциите на градски прокурор на София Евгени Диков. Той заяви в интервю, че е притеснително, че почти всички дела от обществена значимост завършват с оправдателни присъди...


Според Диков, който е врял и кипял в процесите срещу тежката престъпност, една от причините се корени в честата смяна на обвинителите. Делото започва един прокурор, който има едни виждания в каква насока да води разследването, сетне го поема негов колега, който има друга гледна точка. А за дългото време, през което се точат съдебните процеси в България, нерядко се появява и трети прокурор и това водело до тотален разнобой в позициите на обвинението.


Като идеална илюстрация на думите на градския обвинител дойде поредната оправдателна присъда по едно от най-шумните дела по време на т.нар. преход. След десет години разтакаване на процеса и разпити на близо 120 свидетели Софийският градски съд (СГС) оправда на свое заседание в сряда (12 юни) Николай Методиев - Ники Пилето, обявен преди време от Бойко Борисов за контрабандист №1 в държавата, и осемнадесет митничари и шофьори на тирове, подсъдими заедно с него.


Смятаният за наследник на Косьо Самоковеца, който пое и бизнеса му след неговото убийство, бе обвинен за незаконен внос на китайски стоки през границата в периода 2002-2003 година. Според обвинителния акт контрабандата е на стойност 3.5 млн. долара, а щетите за държавата от нея били за над 1.5 млн. долара.


Делото срещу Методиев беше подновено след повече от година и половина ваканция. Тя се получи, тъй като съдията по делото Димитрина Ангелова забременя и излезе в отпуск по майчинство. През март тази година пък заседание по делото бе отложено, тъй като един от подсъдимите - Димитър Държанлиев, почина.


Разбираемо сегашната присъда предизвика еуфория сред множеството подсъдими. Някои от тях се просълзиха и започнаха да се прегръщат в съдебната зала, като разбраха, че са невинни. Представителката на прокуратурата Стиляна Атанасова, разбира се, нямаше повод за каквато и да било радост. Но тя не пропусна да разясни, че тя не е титуляр по делото.


Кой точно прокурор се води титуляр?! Това само един Господ вече може да знае след две петилетки размотаване на процеса, през което време в съдебната зала се изредиха не един и двама обвинители. А всеки от тях е трябвало да се запознава с 600 страници обвинителен акт. Оправдателната присъда на първа инстанция била показателна според юристи за това колко внимателно са четени материалите. Все пак прокуратурата обяви, че ще протестира оправдателната присъда в законния 15- дневен срок.


Преди няколко дни обществеността бе зашеметена и от новината за отлагане на заседание на Върховния касационен съд (ВКС) по не по-малко скандалното мегадело САПАРД за пране на 7.5 млн. евро по европейската програма за развитие на селските райони. Причината бе, че Марио Николов вече е неоткриваем за призовкарите. Съдебните служители го посетили на домашния му адрес, но там не открили никого. На друг адрес в столицата, на който живее съпругата му Мариана, също липсвал.


Тогава адвокатката на Мариана Николова обясни в съдебната зала, че двамата отдавна са разделени и не поддържали контакт. Освен бизнесмена отсъстваше и неговият адвокат Менко Менков, който по същото време се е разхождал из Съдебната палата като защитник на извикания за разпит в прокуратурата бивш вътрешен министър Цветан Цветанов. Освен Марио Николов липсваше и друг подсъдим - той бил нередовно призован и това бе причината Върховният касационен съд да отложи разглеждането на искането на прокуратурата чак за 20 септември.


Нека припомним, че през септември миналата година състав на Софийския апелативен съд (САС) под ръководството на сегашния член на ВСС Калин Калпакчиев оправда Марио Николов и неговите съратници по обвинението за организирана престъпна група и пране на пари. Преди това бизнесменът получи десет години затвор на първа инстанция, а останалите от групата - по шест. По този повод гръмна и друг скандал. Първоначално присъдата трябваше да бъде протестирана от Магдалена Лазарова - по онова време прокурор в Софийската апелативна прокуратура. Но по-късно тя стана член на Висшия съдебен съвет и делото пое колегата й Стойчо Ненков. След като САС представи мотивите си, Ненков оттегли протеста срещу оправдателната присъда на Марио Николов. Тогавашният изпълняващ функциите главен прокурор Бойко Найденов разпореди да започне наказателно производство срещу Ненков, а междувременно бе образувано и дисциплинарно производство за това му провинение. На отложеното миналата седмица дело във ВКС трябваше да се гледа искането на прокуратурата за възобновяване на процеса заради съществени процесуални нарушения, допуснати от Софийския апелативен съд. Дано съдебните служители и полицията дотогава да открият Николов, за да го поканят на следващото заседание. Ако и той не е духнал нанякъде по примера на дупнишките бизнесмени братя Галеви...


Все още е далече от финалната си права делото Октопод за изнудване и рекет срещу бившия кадър на ДАНС Алексей Петров. Там пък не остана подсъдим, който да не се е оперирал - това се случи и на Марчело Джотолов, и на Цеко Йорданов, и на Антон Петров. Алексей Петров пък беше освободен преди време уж за три неотложни операции, но той не направи нито една. Дали това ще се случи и кога - никой не знае.


Прокурорът по делото Октопод и шеф на Специализираната прокуратура Светлозар Костов през седмицата заяви, че никой от постоянно опериращите се подсъдими преди делото не се е оплаквал от здравословни проблеми. Заради болничните продължава да се точи едно от най-шумните дела, по което от седем месеца на практика няма заседания. Като капак на всичко накрая взе, че се разболя и съдията по делото Румяна Ченалова и бе отложено и последното заседание. Според прокурора Костов процесът срещу Петров и сие би трябвало да приключи до края на 2013 г., но може да прескочи и в следващата година.


В момента причина за забавяне на делото може да се окаже това, че македонските власти образуваха срещу съдията Румяна Ченалова наказателно производство за злоупотреба с 2.5 млн. долара от бившия държавен холдинг Македония Табак. През април в правосъдното министерство бяха получени материалите срещу Ченалова, които бяха препратени към Висшия съдебен съвет. Той трябва да реши как ще процедира в тази безпрецедентна ситуация. По принцип, при повдигане на обвинения срещу магистрат, ВСС го отстранява от работа до изясняване на случая и разглежданите от него дела биват спирани или прехвърляни на негови колеги. В случая обаче делото срещу Ченалова е образувано в друга страна и не е ясно какво ще бъде предприето. До момента все още няма развитие по този казус...

Facebook logo
Бъдете с нас и във