Параграф22 Weekly

§22 Анализи

Знаковите дела - догодина, до амина!

Едно от многото знакови дела - за жестокото убийство на подземния бос Милчо Бонев-Бай Миле, остана без финал и през тази година и ще бъде разрешавано (евентуално) през 2010 година. Месеци наред процесът буксуваше, защото съдът не можа да накара двама свидетели - турските бизнесмени Ханди и Сафет Санджаклъ, които последни са разговаряли по мобифон с убития, да дойдат от Истанбул в нашата столица и да дадат показания. В крайна сметка двамата свидетелстваха пред турски съд и казаното от тях вече е прикрепено към делото. Но не дава яснота за подробностите около самото покушение.
Все пак процесът продължава да цикли - сега заради поредица от експертизи, част от които бяха приети на заседание на Софийския градски съд в понеделник (21 декември). Според една от тях Милчо Бонев е използвал устройство за заглушаване на мобилни телефони, което е било открито на масата в ресторант-градина Славия при огледа след неговата екзекуция (преди повече от пет години). Според специалистите, сред които беше и бившият ръководител на ДОТИ Володя Пармаков, Бонев използвал това устройство, за да предотврати опита за бомбен атентат срещу себе, а също и да попречи да бъдат подслушвани разговорите му. Явно обаче тези предохранителни мерки не са помогнали особено, като се има предвид как бай Миле и телохранителите му бяха избити като пилци посред бял ден, без да успеят да окажат никаква съпротива.
Съдът прие тази седмица още две експертизи. Едната е свързана с технически параметри по разследването, а другата се отнася за гласови данни, получени чрез Специални разузнавателни средства (СРС). От нея се разбира единствено, че мъжки глас е провел два разговора с жертвата, но не е ясно чий е този глас. Причина за поредното отлагане стана неявяването на един от многото експерти. Сега остават да бъдат приети още 12 експертизи, преди евентуално да се стигне до финалната фаза на делото. Следващото заседание е определено чак за 9 март, но се очаква след това да има поне още две заседания, преди съдът да изслуша подсъдимите и да започнат пледоариите.
За убийството на един от основателите на силовата групировка СИК, станало на 30 юли 2004 г., са обвинени Тихомир Дочев-Мравката, Стилиян Георгиев-Мишока, Анатолий Мънков-Плъха и Георги Стефанов. Първоначално четиримата подсъдими бяха оставени зад решетките, но един по един излязоха на свобода. След това процесът се проточи, а прокуратурата не внесе никакви нови доказателства срещу тях. В началото те се явяваха на заседанията, като криеха физиономиите си зад качулки. Постепенно обаче те изоставиха тази предпазна мярка и започнаха да посрещат с открито лице камерите и фотоапаратите. И има защо - срещу тях поне засега в съда не е изтъкнато нито едно уличаващо ги в това престъпление доказателство.
В хода на процеса, който стартира през 2006 г., бяха разпитани и именити свидетели. Сред тях са министър-председателят Бойко Борисов, бившият премиер и сегашен депутат Иван Костов, Младен Михалев-Маджо, Румен Николов-Пашата и братята Маринови-Маргините, подсъдими по друго от т.нар. знакови дела.
Най-интересен от всички обаче си остава един мъж от ромски произход, който се яви миналата година по джапанки и бермуди и заяви, че няма и никога не е имал нито лична карта, нито акт за раждане и не си знае ЕГН-то. Съдията Петя Крънчева накара съдебната охрана да докара жена му от Факултета и тя го идентифицира като Симеон Серафимов. Но годината му на раждане така и си остана в тайна...

Подобно на Висшия съдебен съвет (ВСС) и Параграф 22 следи внимателно развитието на делата от особен обществен интерес, което личи от публикациите във вестника по тази тема през цялата година. Няма полза обаче нито от критиките в печата, нито от непрекъснатите проверки на висшия кадрови орган, последната от които беше преди дни по делото Борилски. Сега остава да видим дали от така чаканите промени в законодателството ще има някакъв ефект за ускоряването на процесите. Май не. Правосъдният министър Маргарита Попова вече намекна за това, като правилно отбеляза, че у магистратите просто липсва воля за справяне с тези проблеми. А ситуацията около т.нар. знакови дела неусетно, но не за наш срам, заприлича на графоманството - всички пишат, а никой не чете...

Facebook logo
Бъдете с нас и във